Big_loader_ajax

Ministři financí ze států eurozóny se v Lucemburku nedohodli na řešení řecké dluhové krize

19.06.2015

Niedermayer: "To břímě toho problému v řeckých bankách neleží na evropských komerčních bankách, ale jaksi jde na účet Evropské centrální banky, která je ve velmi nekonformní pozici."

Martin MATĚJKA, moderátor

--------------------

Ministři financí ze států eurozóny se v Lucemburku nedohodli na řešení řecké dluhové krize. Podle řeckého ministra financí Janise Varufakise ale nejsou rozpory mezi jeho kabinetem a zahraničními věřiteli nepřekonatelné. Další možnost k dohodě bude na pondělním summitu Evropské unie s účastí premiérů a prezidentů. Řecká vláda nutně potřebuje od evropských partnerů poslední část záchranného úvěru, aby mohla do konce června splatit starší dluhy. Jinak hrozí řecký bankrot, stejně tak případný odchod z eurozóny. Jak by si s tím poradily evropské banky? To vysvětlil v ranním vysílání Českého rozhlasu Plus bývalý viceguvernér České národní banky a europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

"Odchod Řecka z eurozóny by byla věc zřejmě dlouhodobější. A co se týká řeckých bank, já si myslím, že ty jsou nyní odděleny od ostatních evropských bank. A právě proto, to, že Řekové vybírají z řeckých bank peníze, znamená, že ty peníze tam dodává eurosystém za pomocí nouzových půjček, které poskytuje centrální banka řecká v souhlasu Evropské centrální banky. Čili, to břímě toho problému v řeckých bankách neleží na evropských komerčních bankách, ale jaksi jde na účet Evropské centrální banky, která je ve velmi nekonformní pozici."

Autor článku : Martin Matějka
Zdroj : ČRo Regina