Big_loader_ajax

Merkelová převzala předsednictví EU

10.07.2020

Události, komentáře ke klíči k rozdělení 750 miliard eur s Luďkem Niedermayerem a Ivanem Davidem.

Photo z Udalosti, komentářeMarcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Spory o přerozdělení 750 miliard EUR. Evropská komise si je chce půjčit a poskytnout je členským zemím, aby po pandemii Covidu 19 rozpohybovaly ekonomiku. Příští týden budou o téhle pomoci jednat lídři jednotlivých států. Česká opozice vyzvala premiéra Babiše, aby návrh přijal, ten k němu má ale výhrady. Vadí mu hlavně, že komise chce peníze přidělovat i podle nezaměstnanosti z posledních pěti let. Dnes o tom telefonicky mluvil s německou kancléřkou Merkelovou. Ta zdůrazňuje, že je potřeba dohodnout se hlavně rychle.

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka
Není času nazbyt a trpěli by tím jen ti nejslabší. Opravdu doufám, že se nám to toto léto podaří.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/
Já budu tvrdě pracovat na tom, aby se to povedlo, ale snadné to určitě nebude. Pozice členských států se velmi liší, největší nově navrhovaný nástroj pro obnovu musí být férový a přínosný pro všechny i pro Českou republiku. Na tom budeme muset trvat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Našimi hosty jsou europoslanci Luděk Niedermayer za TOP 09 a Ivan David za SPD, vítám vás, pánové, dobrý večer.

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
Dobrý večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Dobrý večer
.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
My jsme tady slyšeli, že Angela Merkelová mluvila ve středu před vámi europoslanci jednak o německém předsednictví, ale i o tom balíku peněz, co pro vás bylo nejsilnějším sdělením z toho jejího projevu, pane Davide?

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
No, já musím říci, že jsem si ten projev znovu přečetl, nejenom, že jsem ho poslouchal v době, kdy byl, kdy byl vysílán a musím říct, že jsem se tam dozvěděl takové věci. Jakože před námi stojí naléhavé úkoly, které musíme bezodkladně řešit a podobně, pokud se jedná o těch 750 000 000, o tom tam mnoho zmínek nebylo ani býti nemohlo, protože to jsou peníze neustále, miliardy pardon, jsou to peníze, které jsou neustále spíše fiktivní, protože nejsou k dispozici z tohoto hlediska porcování medvěda v českém parlamentu je korektnější, protože ty peníze aspoň existují.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Takže podle vás třeba ani není reálné, že by si je tedy Evropská komise bezprecedentně, to uznávám, ale půjčila, jak plánuje?

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
To by bylo opravdu bezprecedentní, protože to lisabonská smlouva neumožňuje. Ta neumožňuje, aby se Evropská unie zadlužovala, aby vydávala dluhopisy a aby se tedy chovala tímto způsobem a zadlužovala do budoucna členské státy.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Niedermayere, co vy jste tam slyšel zajímavého a podnětného?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Mě nejvíc potěšilo velmi jasné vyjádření toho, že paní kancléřka je odhodlaná hledat shodu. Neslyšel jsem tam, a teďka nemluvím jenom o tom vystoupení na plénu, my jsme pak s ním měli zhruba hodinu a půl dlouhé jednání jako politická skupina, neslyšel jsem tam žádné náznaky praskání do stolu, takhle to bude, toto je pro mě nepřijatelné, ale neustálé zdůrazňování: My najdeme dohodu a tu dohodu najdeme rychle, protože ten čas je opravdu hrozně důležitý faktor, celá ta myšlenka toho sedmisetpadesátimiliardového fondu stojí na tom, že my jsme prošli tou zdravotní krizí, která znamenala zavření ekonomiky, drastický zásah do života lidí a teďka ta krize přechází do krize ekonomické a je otázka se z té krize stane krize poptávková. K ní dojde v okamžiku, kdy my všichni začneme šetřit, firmy přestanou investovat, a právě snaha této, tohoto evropského rozhodnutí vytvořit tento film jde proti té obavě, že spadneme do té poptávkové.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Kdy je tedy nejzazší mez podle vás, protože jste ekonom, kdy by ta dohoda měla být. Má Unie čas na dlouhé vyjednávání nebo nemá?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Čím dříve bude, tím to bude lépe, protože ten samý objem peněz, který, když pošleme do ekonomiky za třičtvrtě roku, bude mít jiný efekt, než kdyby se nám to povedlo za čtvrt roku a musíme si uvědomit ještě 1 problém. V okamžiku, kdy nastane to evropské rozhodnutí a nalezne se ta jednomyslná evropská shoda, tak potom země jako my musí hledat způsob, jakým, jakým tyto peníze do ekonomiky v souladu s tím rozhodnutím Evropské unie dostanou. Já se obávám, že v České republice to bude trvat strašně dlouhou dobu, protože u nás všechno trvá dlouhou dobu a navíc ty výsledky nejsou úplně přesvědčivé, doufám, že jiné země v tom budou rychlejší, ale čím později dojde k tomu evropskému rozhodnutí, tím později tím bude oddálený ten okamžik, kdy v jednotlivých zemích se ty peníze dostanou do podpory investic, podpory lidí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Davide, my tady za sebou máme taktéž v tomhle týdnu hlasování o rekordním schodku tedy českého rozpočtu. V tom případě se premiér Babiš neobává, mluvil o tom, že ten rozpočet je výhodný pro celé Česko, že si ho můžeme dovolit, ale v případě tedy toho evropského zadlužení říká, že by se Evropská unie neměla tímto způsobem zadlužovat, že to je moc, jak tomuto jeho postoji rozumíte, že v Česku jaksi s tím souhlasí a prosazuje to v případě tedy Evropského společenství nikoliv.

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
Naštěstí nejsem mluvčím pana Andreje Babiše, takže nemusím vysvětlovat, co on si pod tím představuje, ale ...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak nějaký názor jste si na to jistě udělal.

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
No, jistě, jako na druhé straně chápu, že se nechce dostávat, nechce dostávat do nejisté situace, kterou by jaksi řešil někdo mimo, mimo tuto zemi a kdyby tedy potom vzniklé dluhy bylo nuceno splácet v těch letech od roku 2028, kdy, kdy tedy to zadlužení by tedy leželo na členských zemích a bylo by třeba hledat prostředky na, na splácení tohoto úvěru, čili já celkem jeho postoj, jeho postoj chápu. Nejsem samozřejmě schopen zhodnotit, jestli 300 miliard nebo 500 miliard je hodně nebo málo, protože to záleží na tom, komu, za jakých podmínek má být pomoženo.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Kdo by to měl rozhodovat, kdo by měl nastavit ty parametry, podle čeho budou, protože je to určeno pro tedy nejpostiženější země, ale na druhou stranu třeba Pavel Bartoň z Natlandu připomíná, že ty země, které na tom byly nejhůř z té zdravotní stránky, že to nemusí kopírovat hloubku tedy ekonomických problémů, protože třeba podle květnových dat Eurostatu byla česká ekonomika postižená hůř než ta italská, tak kdo by měl být tím arbitrem, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Tady, bohužel premiér Babiš neříká pravdu, protože nebo neříká to přesně, protože to kritérium nezaměstnanosti pouze jedno z těch kritérií. Ten balíček je poměrně komplikovaný, zahrnuje jak část peněz, která se používá bezprostředně v reakci na hloubku ekonomického poklesu, kde tedy opravdu to množství těch peněz bude záležet na tom, jak která ekonomika klesne v důsledku krize. Pak je tam další balíček, který pomůže třeba nám snížit naši závislost na uhlí, což je pro nás velmi vítané. A pak je ta třetí část, která má vlastně 2 kritéria, jedno je bohatství ekonomiky a druhé je ta dlouhodobá nezaměstnanost, protože podle ekonomů Evropské komise tyhle 2, tyhle 2 indikátory nejlépe ukazují, jak velké problémy ty ekonomiky budou mít. Ale k té otázce, kdo o tom rozhodne, nerozhodne o tom nikdo jiný než šéfové členských zemích a musí o tom rozhodnout jednomyslně, což je ošidné, protože na jednu stranu to dává možnost třeba i nám bouchnout do stolu a říct takhle to nebude, jenomže tohle právo má samozřejmě každý a najít tu dohodu vyžaduje opravdu zodpovědnost a ochotu ke kompromisu a zdá se někteří politici zrovna toto není jejich mód práce.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Z vašeho pohledu tedy to gigantické zadlužení příštích generací je rozumné?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Gigantické zadlužení to je možná trochu silný termín z hlediska toho objemu. Bavme se, tuším, o nějak, o tom, že rozpočet Evropské unie se zvýší z jednoho na 2 % HDP, rozpočet České republiky je 40 % HDP, čili bavme se ...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak bavíme se o 20 bilionech korun.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
... o stamiliardách, ale uvědomme si, že Evropská unie je jedna ze tří ekonomických supervelmocí, čili ty čísla v ekonomii se vždycky poměřují k velikosti té ekonomiky. Ještě bych dodal jednu věc, vlastně ta velmi silná například ochota Německa podpořit tenhle balík, vyplývá z toho, že po té krizi roku 2008/9 jsme něco takového neudělali a zdá se, že to výrazným způsobem ovlivnilo to, že evropská ekonomika se z té krize dostávala hůř než třeba Spojené státy, které ten fiskální rozpočtový impuls do ekonomiky udělaly větší.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Davide, ten propočet Evropské komise vychází tak, že Česko by tedy, pokud jde čistě jenom o tyto koronavirové peníze, že by mělo být čistým plátcem, zatímco například Slovensko by mělo být čistým příjemcem, připadá vám to fér, je to opodstatněné?

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
No, mně to, jestli mně to připadá fér, toto dělení, které jako by se snažilo překonávat rozdíly mezi státy, což se stejně nedaří principiálně, není v pořádku. Ještě k těm, k tomu využití těch půjček, já bych chtěl říci, že samozřejmě je opodstatněné, pokud si půjčujeme na něco, co je užitečné, co má smysl a co povede jaksi k budoucí prosperitě, ale ...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
A to vám tyto peníze nepřipadají?

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
No, je potřeba si uvědomit, že 45 % z toho mají na zelený úděl, což je chiméra, není to ani projekt, 25 % takzvaně na digitalizaci, to znamená, že z toho zbohatnout některé firmy a jenom 30 % ma jít pro podniky, nikoliv státy, jak jste opakovaně řekla, čili problém je, problém je tedy v něčem jiném, a to je využití těch prostředků a zda vůbec existují a zda je dosažitelné prostě ty peníze získat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Niedermayere, podle vás to nejsou peníze, které jsou tak jakoby trochu maskovaně tedy určené na tu evropskou zelenou politiku, protože Ursula von Der Leyenová řekla, že ty dotace budou podmíněné určitými ekologickými i dalšími reformami.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Tak za prvé bych chtěl říct, že není jasné, kolik která země dostane. To, o čem se tak intenzivně mluví, jsou první orientační propočty Evropské komise, zdaleka ne výsledek. Druhá věc je, my potřebujeme najít oblast, do které by země měly smysluplně investovat. Do čeho jiného by měly smysluplně investovat než do toho, na čem se země už před časem dohodly, že je náš největší problém. Já tady musím naprosto nesouhlasit s panem kolegou v tom, že zelený úděl je cosi nesmyslného, nejasného. Uvědomme si tu krizi, kterou teďka prožíváme, všichni víme, že kdybychom investovali dříve více do zdravotnictví, do přípravy na takovouto krizi, tak bychom tou krizí prošli lépe. My víme, že před námi stojí klimatické změny, které budou velmi problematické, velkým způsobem zasáhnou do života lidí, do života firem a my můžeme udělat něco pro to, abychom toto riziko snížili a nyní, když hledáme oblast, do které investovat, tak samozřejmě toto je jedna z těch velmi prominentních oblastí, kam by peníze měly, jít stejně tak jako digitalizace, která povede k modernizaci ekonomiky, je tam část, která bude použita na posilování zdravotních systémů, ale zase neexistují žádná fixní procenta, jeden z hlavních motivů je, že tyto peníze mají jednoznačně pomoci konkurenceschopnosti ekonomiky.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak vzhledem k tomu, že ta dohoda na tomto balíku pomoci musí být jednomyslná, tak myslím, že o tom minimálně v Událostech, komentářích budeme ještě mnohokrát diskutovat. Děkuju vám, že jste si udělali čas na Události, komentáře.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Na shledanou.

Ivan DAVID, europoslanec /SPD/
Na shledanou.
 

Video k shlédnutí zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411000370710/ (37:30)

Zdroj : Události, komentáře - ČT24