Big_loader_ajax

Měla by mít města možnost zakázat vjezd automobilů s dieselovými motory?

27.02.2018

Spolkový správní soud v Lipsku rozhodl, že neexistují žádné právní překážky, které by radnicím německých měst znemožnily zavést zákaz vjezdu dieselovým automobilům. Některé z nich se už na to kvůli ochraně životního prostředí chystají. Měly by mít takovou možnost i česká, moravská a slezská města?
Luděk Niedermayer
Pokud selžou vlády, připustí stav, kdy jsou životy ohrožovány větším množstvím škodlivin, měla by města a obce mít právo opatření přijmout. I tvrdá. Osobně jsem pro princip technologické neutrality - volit cíle, než určovat dobré a špatné technologie. 
 
Daniel Kvasnička
Staré motory voněly. Alespoň jsem měl ten dojem. Za "novým" dieslem se dusím i v koloně. Natož ve městě. Technologickou smrt dieslu, kterou předepisují zákony, tu já svým chabým hlasem neovlivním. Přál bych si ale, aby byla fajnovější, než zákazem.

Ivan Derer
Samozřejmě, že by se o něčem takovém mělo uvažovat i v Čechii, ale až když se Čechie dostane na současnou úroveň Německa, tzn. někdy kolem roku 2050.

Jakub Horák
Nemělo by to být omezeno spíš úrovní emisí než typem motoru?

Radkin Honzák
Systém kontroly emisí je přiblblý. Nové auto je podrobeno přísné kontrole a má problémy kvůli každé blbosti, zatímco auta vyrobená v době, kdy tahle pravidla neplatia, jezdí a smrdí. Města by měla mít podstatně více pravomocí ve vykázání nejen aut.

Jiří Schneider
Již podle platné právní úpravy (zákon o ochraně ovzduší) takovou možnost mají, obce mohou stanovit nízkoemisní zóny.

Edvard Outrata
Ano,měly. Musí ale být výjimka pro rezidenty,kteří již takové auto mají, a musí být odstavná parkoviště na kraji města. Spolehlivá veřejná hromadná doprava je také podmínkou, ale tu snad všechna naše města, kde by se o omezení dieselů uvažovalo, mají. 
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Libor Stejskal
Zdroj : iHNed.cz