Big_loader_ajax

Měla by Česká republika přehodnotit své členství v Evropské unii?

19.06.2017

"Naše volba je, že buďto budeme součástí supervelmoci, na kterou máme vliv, kterou svými postoji ovlivňujeme, anebo zůstaneme v nějakém vakuu, které zatím nikdo nedokázal dostatečně dobře podepsat," říká europoslanec Luděk Niedermayer.
Petr DUDEK, moderátor
--------------------
"Nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie. Je to jediná cesta, jak náš stát, který jsme zdědili od našich předků a který máme povinnost jako svébytnou entitu předat budoucím generacím, udržet a zachránit." Tolik citace z prohlášení Václava Klause a jeho Institutu, které je reakcí na minulý týden zveřejněný záměr Evropské komise zavést s Českou republikou, Polskem a Maďarskem řízení kvůli nepřijímání uprchlíků podle stanovených kvót. Je příprava na odchod z Unie rozumnou reakcí? A může Česká republika přijmout více uprchlíků než často citovaných dvanáct? I na tyto otázky dojde v následující necelé půlhodině. U mikrofonu je Petr Dudek. Hosty Pro a proti jsou europoslanec za TOP 09 a Starosty a nezávislé Luděk Niedermayer. Dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Dobrý den.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
A ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl. Dobrý den.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Dobrý den.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Jak je zvykem v Pro a proti, začínáme stejnou otázkou pro oba hosty. Očekáváme stručnou odpověď, asi tak do jedné minuty. Pane Jakle, je načase kvůli aktuálnímu rozhodnutí Evropské komise připravovat náš odchod z Evropské unie?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Podle mého přesvědčení bylo načase už dávno. Podle mého přesvědčení jsme do Evropské unie nikdy neměli vstupovat a pokud jsme vstoupili, tak si myslím, že jsme vystoupit měli nejpozději druhý den. A to je můj dlouhodobý názor. To, co je teď novou kvalitou, je, že po těch trestech, které vyhlásila nikým nevolená Evropská komise, by mohlo být i širší veřejnosti jasné, že Evropská unie zcela postrádá demokratické korektivy, nějaké mechanismy, kterými by bylo možné podle názoru obyvatelstva, podle, podle názoru lidí, voličů, daňových poplatníků ovlivňovat zásadní rozhodnutí, která se na úrovni Evropské unie dějí. To znamená iluze o tom, že v rámci demokracie by se daly některé věci měnit, by mohl opustit, by mohly opustit každého člověka. A proto je možná ta pravá chvíle, aby o tom začali přemýšlet i ti, kteří o tom dosud nepřemýšleli.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Něco z toho, co jste řekl, samozřejmě rozvineme. Teď jenom stručně, pane Niedermayere, máme podle vašeho názoru kvůli oznámenému řízení Evropské komise proti nám připravovat odchod z Evropské unie?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
V žádném případě. Měli bychom si uvědomit, co nám vlastně Evropská unie skýtá. Je to podle mého názoru prosperita, bezpečnost a možnost ovlivňovat to, jak se vyvíjí část světa, se kterou jsme historicky, geograficky i hodnotově spjatí. Čili já bych to považoval za, za tragédii pro naši budoucnost. Myslím si, že bychom měli více občanům vysvětlovat, co ta Evropská unie je a jak vlastně funguje a jaký je náš podíl na jejím fungování. Já jsem velmi rád, že se koneckonců už v devadesátých letech naše politická reprezentace rozhodla jednoznačně směřovat naši zemi ke vstupu do Evropské unie. A myslím si, že to byl Václav Klaus, který tu přihlášku do, pro vstup do Evropské unie podal. A já mu tímto za to děkuji.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Jakle, možná bychom mohli rovnou navázat. Vy jste řekl v té své první stručné odpovědi, že nám hrozí trest, jestli si to, jestli jsem si to správně poznamenal. Je správné to nazývat trestem? Není to spíš něco jako řízení, které je vyvolané tím, že Česká republika neplní něco, k čemu se zavázala, byť pro to nehlasovala?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
No, teď si srovnejte ty dva výroky. Řízení, kterými republika, Česká republika má být vyšetřována, protože neplní něco. A slovo trest. A teď si řekněte, kterým dvěma slovům bude náš posluchač rozumět víc. Zauzlovat tu věc do složitých konstrukcí větných, to je přesně cílem dnešní evropské novořeči. A je načase nazývat věci pravým jménem. Evropská unie, kterou nikdy nikdo nevolil, si dovoluje zcela neuvěřitelně sprostým způsobem, arogantním a vulgárním trestat demokratickou reprezentaci nějakého státu za to, že ta demokratická reprezentace, můžeme si klidně říct z důvodu i třeba předvolebních nebo jakýchkoli jiných, to už je jedno, nemůže být úplně hluchá k tomu, co si lidé přejí, nebo nepřejí. Lidé si nepřejí, abysme se stali součástí nebezpečného prostoru. Pan Niedermayer říkal, co nám Evropská unie skýtá. Kromě toho, že nám skýtá býti členem nejméně rostoucího regionu na celém světě, nejpomaleji se vyvíjejícího, upadajícího neustále do nějakých krizí...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Jakle, byl byste tak hodný, vrátil byste se k předmětu té otázky?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Tak především o naši, o naši bezpečnost se Evropská unie nestará vůbec nějak a nyní se dokonce chce starat i o naše nebezpečí tím, že nám sem chce dovést miliony Arabů a černochů.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Jinými slovy. To slovo trest, které jste použil, je podle vás namístě. Pane Niedermayere, chci se o krok vrátit a položit vám podobnou otázku. Jak vy se díváte na to, jak celá ta procedura proběhla? Tady bylo nějaké hlasování, to hlasování probíhalo nějakou formou, mělo nějaký výsledek. Dá se o řízení, které oznamuje teď Evropská komise, mluvit jako o trestu?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Myslím si, že to je špatně, i když panu Jaklovi se to samozřejmě hodí. Jedná se o proceduru, jejímž cílem je, aby země dodržovaly pravidla, která na sebe dobrovolně vzaly. Evropská unie je nějaké společenství, které stojí na smlouvách, jsou to smlouvy, ta poslední úprava je Lisabonská smlouva, kterou Česká republika přijala dost dlouho poté, co do Evropské unie vstoupila. A ty určují nějaký pravidla. Ty pravidla třeba umožňují našim občanům, našim studentům, aby bez problémů studovali v zahraničí, našim pendlerům, aby dojížděli za prací do Rakouska, naším vývozcům, aby jejich auta se bez problémů dostávala na zahraniční trhy. A podle těch pravidel Evropská rada, to nejsou nějací nevolení byrokrati, pane kolego, to jsou ministři, reprezentují členské země, se rozhodla na jedné, na jedné z cest, jakým řešit migrační krizi, na jednom relativně malém, to je části té skládanky. A Česká republika a dvě další země je docela flagrantně porušily. Načež Evropská komise spouští nějakou proceduru, to je takové ošklivé slovo. A jejím cílem je si vysvětlit s tou zemí, aby tu procedura začala dodržovat. Mimochodem, vrátil bych se k tomu. My také nedodržujeme i to, co k čemu jsme se sami rozhodli, protože na začátku té uprchlické krize, tuším, bylo vládní rozhodnutí, že přijmeme něco přes tisíc, tisíc uprchlíků a skončili jsme u toho počtu dvanácti. Čili tady toto celkově vede k tomu, že se spouští ta debata mezi, mezi Evropskou komisí a Českou republikou. A ta Evropská komise reprezentuje ostatní členy, které, kteří samozřejmě mají zájem na tom, aby se ty pravidla dodržovaly. Stejně tak jako my nečekáme, že ty naše škodovky skončí na hranicích a někdo je pošle zpátky. Toho pendlera někdo, někdo zastaví na hranici a nepustí ho pracovat nebo našeho studenta nenechají studovat na vysoké škole. Je to prostě jedno z pravidel. Těch procedur se vede celá řada. Není úplně obvyklé, aby s tou procedurou souviselo to, že vláda dokonce demonstrativně řekne, že, že ty pravidla respektovat nebude. Tady bych asi souhlasil s panem Jaklem, že to je výsledkem nějaké předvolební atmosféry. Ale dostalo to naši zemi do takové docela složité situace.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Hosty Pro a proti jsou europoslanec za TOP 09 a Starosty a nezávislé Luděk Niedermayer a ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl. K tomu řízení a ke kvótám, které to řízení možná vyprovokovaly, se vrátíme za chvilku, ale já, když jsem četl to prohlášení Institutu Václava Klause, pane Jakle, tak jsem byl překvapený tím, že prostě tou přímostí, kterou vyzývá to prohlášení k odchodu z Evropské unie. Když se díváte na to, co se děje ve Velké Británii, respektive to, co se děje mezi Británií a Bruselem v tuto chvíli, myslíte si, že odchod z Evropské unie je něco jednoduché, něco, co byste... něco jednoduchého a výhodného zároveň, něco, co byste prostě České republice nebo nějakému jinému členskému státu mohl doporučit?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Samozřejmě ano. V souvislosti s tím, to nikam neutíkám, zareaguji ještě na to, co říkal pan Niedermayer, který vykresluje posluchačům pouze dvě varianty, nějakou Sophiinu volnu, že buď si musíme nechat z Bruselu nařizovat nebo od velkých zemí věci, které pro nás jsou svrchovaně nebezpečné a nevýhodné a které se nám nelíbí a proti kterým jsme hlasovali i náš ministr vnitra. A že druhou variantou je jedině, že budou škodovky stát na hranicích. Copak my vyvážíme jenom do Evropské unie? Vždyť je možné se zeměmi sousedními nebo jakýmikoli, evropskými, mimoevropskými velmi mírumilovně společně žít, spolupracovat, obchodovat, přátelsky se k sobě chovat. K tomu nepotřebujeme diktaturu Evropské unie, k tomu nepotřebujeme mechanismus, který bude voluntaristicky svévolně nám nějaké věci nařizovat. A teď k tomu...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Jakle, vy jste řekl, že nikam neutíkáte. Teď jste ale trochu utekl...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
A teď k tomu vašemu...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
A tak tedy, když už jste tam utekl, není to hlasování podle Lisabonské smlouvy, kterou jsme nakonec podepsali?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Ono je sporné, jestli to vůbec bylo hlasování podle Lisabonské smlouvy. Podle mnoha ústavních znalců to právě vůbec podle Lisabonské smlouvy nebylo a naše vláda toto hlasování vůbec neměla dopustit, většinové hlasování ministrů vnitra.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Dobrá. Tak teď bych poprosil pana Niedermayera, aby, aby reagoval. Možná že...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Ale k tomu brexitu možná ještě...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Dostaneme se k tomu.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Dobře, ok.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Niedermayere, možná vy byste se měl vyjádřit k tomu, jak to hlasování probíhalo. Bylo to hlasování podle Lisabonské smlouvy, myslím to hlasování o kvótách, kde jsme byli přehlasováni?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Já se domnívám, že ano, protože ty smlouvy určují, že v případě, když některá země je nadměrná zatížena migrací, tak komise navrhne a členské země schválí nějaká opatření. Nicméně o tom může rozhodnout Evropský soudní dvůr, ke kterému, tuším, dvě země daly na to rozhodnutí žalobu. Ale důležité je, že opět podle, podle smlouvy, zakládací smlouvy ta žaloba nemá odkladný účinek. To znamená, to rozhodnutí platí. Další věc, kterou bych chtěl říct, že myšlenka, že nám nějaký Brusel něco nařizuje, v Bruselu nerozhoduje nikdo jiný než zástupce členských států, a to ti, kteří jsou voleni. V radě rozhodují ministři, které si země zvolí v parlamentních volbách, a v parlamentu ti evropští poslanci, kteří jsou zvoleni. Velmi často naopak velké země si stěžují na to, že ta Unie je k nim nepřátelská, protože jsou přehlasováni. Já bych řekl, že ten váš pohled je takový trochu extrémní. A když jsem se podíval na vaše stránky, tak jsem tam dokonce našel, tím míním Institutu, dokonce text, který přirovnává vstup do Evropské unie s okupací v roce 68, což mně připadne opravdu hodně, hodně extrémní a hodně znevážení toho, co ta naše země po roce 68 zažila. Podle mého názoru, stejně tak bych mohl polemizovat s těmi vašemi, vašimi vyjádřeními o nejpomalejším růstu na světě a tak dále a tak dále.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
To zkuste.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
To se stačí podívat na čísla.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
To stačí.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Je to samozřejmě velmi pragmatické. Ale dokonce v posledním kvartále Evropská unie roste rychleji než Spojené státy. Ale myslím si, že na to tady nemáme zrovna čas. Takže opravdu ta naše volba je, že buďto budeme součástí supervelmoci, na kterou máme vliv, kterou svými postoji ovlivňujeme, anebo zůstaneme v nějakém vakuu, které zatím nikdo nedokázal dostatečně dobře podepsat, popsat. Mimochodem, pokud vy říkáte, že by nám nic nebránilo uzavírat obchodní smlouvy s ostatními evropskými zeměmi, ono je to prostě tak, že za své členy evrops..., za členy Evropské unie vyjednává Evropská unie. To není možné, abychom si uzavřeli nějakou obchodní smlouvu tu s Rakouskem, tu s Polskem, tu třeba s Německem. Čili mám pocit, že dřív než někdo začne vyzývat k tomu, abychom vůbec uvažovali o té možnosti vystupme z Evropské unie, tak by měli, tak by měli popsat ten model, který to bude, pokud nepředpokládá, že začneme konvergovat k nějakému společenství nezávislých států nebo se dostaneme do vlivu té velmoci, která je na východ od nás.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Nebo na západ od nás.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Výborně, my jsme se, my jsme se chtěli vrátit...

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Jestli to srovnáváte, to je velmi odvážné.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
My jsme si, my jsme si slíbili, respektive já jsem to slíbil, že se vrátíme k tomu brexitu. Pane Jakle, vy jste o tom chtěl mluvit. A pan Niedermayer na to vlastně, na to vlastně zavedl znovu řeč. Pokud někdo vyzývá k odchodu z Evropské unie, měl by také říct, jak by ten odchod měl vypadat, respektive měl by dokázat, že ten odchod se naší zemi vyplatí. A já se vás ptám, jestli když se díváte na to, jak vypadá jednání mezi Londýnem a Evropskou unií, které mimochodem naostro začíná právě dnes, zhruba rok poté, co si, co si britští voliči v referendu odchod z Evropské unie odhlasovali. Když se na to díváte na tu Británii, máte pocit, že to je něco, co byste doporučil i nám?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Na odchod z Evropské unie existují studie, knihy, například Petr Mach o tom napsal knížku před časem, velmi stručnou, jednoduchou, názornou. Technicky odchod z Evropské unie je velmi jednoduchý, uspořádání vzájemných vztahů je velmi jednoduché. Co není jednoduché, a to je případ Velké Británie, je politická vůle. Britským politickým elitám byl brexit do značné míry vnucen jejich voliči. Britské politické elity si odchod...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Nezlobte se, teď vám vůbec nerozumím. Chcete říct, že britské politické elity neměly mezi sebou...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Si, si brexit...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
...neměly mezi sebou osobnosti, které vyloženě prosazovaly odchod z Evropské unie?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
To ano. Ale, ale v menšině. A předseda Konzervativní strany Cameron, který referendum o brexitu nejdřív slíbil před volbami, díky tomu ty volby velmi přesvědčivě vyhrál, tak spousta lidí věřilo, že to referendum slibuje a připravuje právě kvůli tomu, aby přiblížil možnost odchodu, ale ve skutečnosti to byl od něj průhledný trik. On se stal bojovníkem a ve vládnoucí...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Jakle, jenom abych, abych pochopil, co mi chcete říct. Chcete mi říct, že...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
A že ve vládnoucí Konzervativní straně pořád ještě dramaticky převládají lidé, kteří se radši kamarádí se svými politickými kolegy v některých velkých západoevropských velmocech než s vlastními voliči.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Dobře. Tak já to zkusím shrnout, abych věděl, jestli vám dobře rozumím.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Kdyby ta politická vůle...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Chcete mi, chcete mi říct, že pokud by Česká republika se rozhodla k odchodu z Evropské unie, ale šla na to jinak než Británie, bylo by to lepší, že prostě Britové mají svoje specifické problémy, které nejsou pro nás automatické.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Byla by... Protože jejich politická reprezentace nemá dostatek shody a politické vůle. Kdybychom měli...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Dobře. A my kdybychom by měli takovou politickou reprezentaci, šlo by to...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
To to uspořádání je velmi jednoduché.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane, pane Niedermayere, já se vás zeptám. Na jak dlouho očekáváte, že nebo jak dlouho očekáváte, že bude trvat jednání o odchodu Británie z Evropské unie?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Tak máme na to zhruba 1,5 roku, protože ty smlouvy určují dvouleté období, ve kterém minimálně ta první fáze brexitu musí, musí proběhnout. A prodloužit se to dá, to období pouze jednomyslně, což teďka na to sázet by bylo asi trochu odvážné. Čili myslím si, že zhruba po roce musíme opravdu vědět, jak ten model vypadá. Možná by pan Jakl mohl poradit Britům, jak to udělat, protože myslím si, že právě narážejí na tom, že žádné dobré, jednoduché, snadné, srozumitelné řešení neexistuje, pokud to nemá být řešení, které se promítne dramaticky do životní úrovně a vůbec pozice Spojeného království. To, co se děje ve Spojeném království, je fascinující, protože myslím si, že se podařilo tamním politickým elitám přivést tu zemi z pozice opravdu velmi výrazného světového hráče ekonomicky, politicky, vlivově do totálního chaosu, kdy v Londýně řeší opravdu velmi těžkou pozici a volí mezi tím, jestli ta budoucí pozice Británie má být podobná Norsku, Albánii, Turecku či, či Austrálii. A to jsou opravdu volby, které mají dramatický vliv na fungování tamní ekonomiky. A vůbec se to zatím z mého pohledu neblíží nějakému rozhodnutí.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Hosty Pro a proti jsou europoslanec za TOP 09 a Starosty a nezávislé Luděk Niedermayer a ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl. Pane Niedermayere, já bych se teď vrátil zpátky k těm kvótám a k tomu, jakým způsobem fungují, nebo nefungují. Evropský komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos upozorňuje, že nejde jen o morální povinnost, ale o právní rozhodnutí, které má právní závazky a ty je třeba plnit. S tím byste asi souhlasil nebo to je prostě citace, která je celkem známá. Ale když jsou to právní závazky ty kvóty, tak proč je tak málo členských států plní, respektive proč ty závazky neplní skoro nikdo?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Na začátku myslím si ty důvody, to, to vlastně přijímání těch migrantů prostřednictvím kvót bylo podmíněnou tím, že ty země, odkud budou přicházet, vytvoří nějaký systém, který bude jednoznačně migranty identifikovat, nebude možné, aby se po Evropě pohybovali lidé, kteří někudy prostě projdou a ztratí se v tom systému. A ono to Řekům a Italům trvalo poměrně dlouhou dobu. Čili ten náběh byl velmi pomalý a až vlastně v posledních měsících, myslím si řádově třech, se dostali do situace, kdy takhle je přerozdělováno zhruba 2,5 tisíce uprchlíků. A ta druhá věc je, že Evropská komise zřejmě silně nadhodnotila to, kolika uprchlíků se tento systém může týkat. Původně se mluvilo, tuším, o 160 tisících, které měly zahrnovat uprchlíky z Maďarska, které, které ale, kteří vlastně se souhlasem německé vlády přešli do Německa, čili ti z toho vypadli.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
A přerozděleno bylo asi 20 tisíc, pokud mám správná čísla.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
A zatím bylo přerozděleno 20 tisíc a vypadá to, že celkem těch uprchlíků, já teďka přesně to číslo neznám, bude někde pod 50 tisíci. A vzhledem k tomu, že to rozhodnutí běží do září, tak pravděpodobně plus minus do konce roku by se podařilo přerozdělit všechny ty uprchlíků, kteří do tohohle programu spadají. Tím samozřejmě není řečeno, že ty země, které si je přerozdělí, jim poskytnou azyl, protože oni jim poskytují azyl podle svého práva, nikoliv podle nějakého rozhodnutí v Bruselu, v Římě nebo v Aténách samozřejmě.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Jakle, tady vidíme, že to fungování toho rozhodnutí o kvótách a o tom, že se budou přerozdělovat uprchlíci, funguje jenom napůl, když to řeknu velice kulantně. Nebylo by lepší, než uvažovat o odchodu, se spíše snažit o to, aby Evropská unie našla nějaký lepší způsob, jak přistupovat k uprchlíkům? Přeci jenom uprchlická krize je něco, co...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Ne, já si myslím, že z principu.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
...co sice zesláblo, ale může se opět zesílit a vrátit.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Ne, z principu, z principu ne, z principu je to třeba odmítnout. Především chci upozornit na to, že slovo uprchlík v sobě zahrnuje lež. O žádné uprchlíky nejde. Většinu lidí, kteří dnes přistávají v Itálii, tvoří černoši ze Subsaharské Afriky. Druhou nejpočetnější národností migrantů z posledních migrantů jsou Bangladéšani, kde žádná válka není. Na světě jsou tři miliardy lidí, jejichž příjem je pod dva dolary denně. Jsou to lidi, který žijí v oblasti válek, diktatur, hlad, sucha, nebo prostě jenom chudoby. A ti všichni dostali pozvání, že bez dokladů, bez dalšího si zaplatí všechny, dají všechny svoje peníze za to, aby se dostali do bohaté evropské země, a tam po zbytek života a možná i jejich, jejich děti a jejich vnuci žili na sociálních dávkách úplně v klidu, protože tak to v tom světě normálně funguje. Čili o žádné uprchlíky nejde. A to, že se bavíme o nějakých kvótách, je přece důsledkem, že někdo jiný tady přestal plnit nějaká dohodnutá pravidla, někdo jiný přestal dodržovat pravidla schengenských dohod a dublinských. A někdo dopustil a vědomě a organizovaně, o tom jsem přesvědčen, že přestala být hlídána celkem dobře hlídatelná, dokonce víme dobře, že téměř válečná hranice mezi Řeckem a Tureckem a další hranice, přestaly být hlídány, čili někdo jiný porušil nějaké, nějaké dohody, tím se mu přistěhovali migranti, kteří nelegální přistěhovalci, kteří přišli za lepším životem, a ten někdo najednou křičí, no, ale já to nejsem schopen snést a vy budete povinni si, kteří jste přitom s tím nemáte nic společného. My jsme neměli žádné kolonie, abysme snášeli kvůli tomu velké komunity různých nepřizpůsobivých skupin. My jsme...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Já vás ... nechci vás přerušovat zbytečně, pane, pane Jakle, ale...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
...my jsme, my jsme nerozbombardovávali cizí země...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
...kvůli stručnosti, jenom abychom se dostali dál.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
A my jsme nikoho k nám nezvali, abysme teď odskákali cizí politiku na vlastní kůži. Máme si ze solidarity vyhodit do vzduchu hlavní nádraží?

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Jakle, jenom upřesnění pro posluchače. Když se podíváte do slovníku českého jazyka, tak slovo uprchlík označuje v češtině člověka, který odněkud uprchl, a o tom, z jakých důvodů to udělal, se tam vůbec nemluví. Pane Niedermayere, vy jste chtěl něco říct.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Pane Jakle, já teďka nevím, jestli lžete záměrně, anebo jenom nečtete ty věci, protože Nigerijců nebo nějakých čer..., tak jak říkáte černochů Afriky, se toto rozhodnutí netýká. To se týká pouze zemí, které splní nějaká kritéria. V současné době z těch nově přicházejících jsou to pouze občané Eritree...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Já teďka mluvím o kvótách.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
...a Sýrie a těch se to přerozdělení netýká. Co se týká těch takzvaných ekonomických migrantů, kteří neutíkají před pronásledováním, nejsou v ohrožení života, tak u nich se Evropská unie společně snaží jaksi aplikovat takzvanou návratovou politiku. To znamená vracet je do té země, odkud přišli...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Kolik jich bylo vráceno?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
...což ovšem naráží na to, že ty země nejsou příliš ochotné je, je bránit zpět. Ale podaří, daří se postupně uzavírat smlouvy, které toto budou, budou řešit. Čili chci tady jako ubezpečit posluchače, že v žádném případě Česká republika není nucena přijímat nějaké, nějaké ekonomické běžence. A navíc o tom, jestli tomu občanovi, který sem přijde a poté požádá o azyl, poskytne azyl, je rozhodnutí podle našich zákonů, našich úřadů samozřejmě.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Jakle, náš čas se krátí. Já bych vás poprosil, mohl byste tak během půl minuty říci, jak byste si představoval nějaké jiné alternativní řešení nebo vaše řešení, které byste preferoval, pomoci uprchlíkům nebo migrantům, jak jim chcete říkat prostě těm lidem, kteří ve velkých počtech přicházeli do Evropské unie a možná zase přicházet budou?

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Víte, možná někdo z vás byl ve Spojených státech. Je tam ta žlutá čára, když vystoupíte z letadla, neumím si představit, že bych, že bych roztrhal své doklady, tu čáru přeskočil a řekl by, já chci žít tady, protože mě pronásledují v některé zemi, a oni mě tam několik let nechali. Ne, naložíme mě ještě do stejného letadla. Já si myslím, že má platit normální hraniční povinnost, hraniční kontrola. A jestli jsme uvěřili v rámci Schengenu, že Schengen bude dodržován, že do toho nestřeženého prostoru nebudou bez kontroly proudit statisíce lidí, tak je to naše chyba. A pokud to někdo jiný nedodržuje, tak my na to musíme zareagovat zavřením hranic, kontrolou, zavedením hraničního režimu, tak jako to dělají teď Němci. Já jsem rád, že Václav Klaus, který mimochodem má dneska narozeniny, že využil i tu chvíli, aby, aby upozornil na to, že nařizování kvót je jedním z chování Evropské unie. Ono vůbec nejde jenom o ten problém migrace, ale o to, že nám Evropská unie ukázala...

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Poprosil jsem vás o půl minuty, pane Jakle.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
...že demokracie je jí absolutně cizí.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Pane Niedermayere, poslední slovo.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Na /nesrozumitelné/ těžko reaguje. Mám pocit, že nás vedete do budoucnosti nějaké banánové republiky, ještě navíc na základě informací, které nejsou pravdivé. Němci mimochodem hranice nezavírají, pouze zavedli dočasně kontroly kvůli summitu G8 a tak dále a tak dále. Dalo by se jít slovo po slově...

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Já jsem zažil kontroly hraniční před rokem už.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
A doufám, že část posluchačů si to udělá.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Mými hosty byli Ladislav Jakl a Luděk Niedermayer. Pánové, děkuju vám a na slyšenou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Na shledanou.

Ladislav JAKL, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause
--------------------
Děkuju za pozvání.

Petr DUDEK, moderátor
--------------------
Ve studiu už je Michael Rozsypal, který nám řekne, co dál uslyšíte v Českém rozhlasu Plus.
Zdroj : ČRo Plus