Big_loader_ajax

Macron vyzýval v EP k obraně demokracie před autoritářstvím

18.04.2018

K obraně evropské demokracie před autoritářskými tendencemi vyzval včera francouzský prezident Emmanuel Macron. Před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku zdůraznil, že EU je jedinečný projekt, který je nutné bránit před „fascinací neliberálními postoji“.
„Nechci patřit ke generaci náměsíčných. Chci patřit ke generaci, která se pevně rozhodla bránit demokracii,“ zdůraznil Macron. „Odpovědí na autoritářství, které nás všude obklopuje, není autoritářská demokracie, ale autorita demokracie,“ dodal. 
 
„Někteří říkají, že lidé už Evropu nechtějí, a navrhují pozlacené a dobrodružné cesty. Nesmíme ale na hru populistů přistupovat,“ řekl dále. Podle něj nelze ze všeho obviňovat vedení EU. Nutné je nabídnout lidem konstruktivní řešení, hovořit s nimi a hledat odpovědi. 

„Více peněz u EU pro města, která přijmou uprchlíky“ 

Mnohé pochyby občanů jsou podle šéfa Elysejského paláce ovlivněny brexitem a národními egoismy. „Nejdůležitější v tomto složitém světě je neopustit demokracii,“ řekl dále Macron. „Na jakém jiném místě na světě najdete takový model, který respektuje menšiny, rovnost mužů a žen, soukromí občanů?“ otázal se Macron. Dodal, že EU „spojuje vášeň pro svobodu a rovnost a zároveň pochopení rozmanitosti“. Tento evropský model je podle něj silnější než kterýkoli jiný, ale zároveň je velmi křehký, „a proto ho musíme každý den hájit“. 
EU musí ukázat světu včetně Ruska suverenitu, a to nejen v obraně, ale i v ekonomice, řekl. 
Macron se dotkl i uprchlické krize, když podpořil německý návrh, aby města a obce, které běžence přijímají a integrují, dostávaly z evropských fondů více peněz. Je to jedna z možností, jak překonat „otrávenou debatu“ o přerozdělování běženců v rámci EU, dodal prezident v narážce na odpor některých států Unie přijímat imigranty. 

O Sýrii hovořil až v diskusi 

Někteří europoslanci projev kritizovali jako obecný. Jiným chybělo, že se sám nevyjádřil k situaci v Sýrii. To prezident učinil až na výzvu europoslanců v diskusi. Sobotní úder hájil s tím, že se bez obětí podařilo zničit v Sýrii údajně tři továrny na chemické zbraně. Dodal ale, že útoky nic neřeší a že je třeba pokračovat v diplomacii na půdě OSN. Za velmi obecný označila Macronův projev i česká europoslankyně Michaela Šojdrová, kterou také překvapilo, že se v projevu nezmínil o bombardování Sýrie. „Je členem EU a já se ho ptám, jestli se domnívá, že společná unijní zahraniční a bezpečnostní politika se dá budovat bez konzultací o tak zásadních věcech, jako je bombardování Sýrie,“ řekla. Europoslanec Luděk Niedermayer naopak na projevu ocenil, že Macron hovořil jako unijní politik. „Nepřipadalo mi to nijak revoluční, ale ukázalo to, že Macron za Evropou a její rolí ve světě stojí a je pro to schopný leccos udělat,“ řekl Niedermayer. „Můžeme se jenom domýšlet, jaký bude jeho postoj, když všichni nebudou sdílet jeho pohled na Evropu a nebudou ochotni dělat kompromisy,“ sdělil Niedermayer k tomu, že Macron včera nehovořil o variantě „vícerychlostní Evropy“, jak to učinil v několika předchozích projevech.
Zdroj : Právo