Big_loader_ajax

Má policie vyšetřovat házení vajec na prezidenta jako trestný čin, za který hrozí až dva roky vězení?

20.07.2015

"Hledání hranic je těžké. Mne více znepokojují oprátky a šibenice na nedávných demonstracích. Mají šířit nenávist a strach. Policie prý proti nim zasáhnout nemá. Vajíčka na presidenta nevítám, nehážu. :-) Naštvaní části lidí na něj ale chápu, důvody mají," říká Niedermayer.
 
Policie začala na pokyn žalobce vyšetřovat loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana jako trestný čin výtržnictví. Je to podle vás správné?
 
Luděk Niedermayer, europoslanec (TOP 09/STAN)  

Hledání hranic je těžké. Mne více znepokojují oprátky a šibenice na nedávných demonstracích. Mají šířit nenávist a strach. Policie prý proti nim zasáhnout nemá. Vajíčka na presidenta nevítám, nehážu. :-) Naštvaní části lidí na něj ale chápu, důvody mají.
 
Rut Bízková, 20.7.2015 23:42:05

Zdá se mi, že celý ten příběh je příznačný pro úroveň společenské komunikace. Na prezidenta - hlavu státu, se vejce neházejí. A policie by měla šetřit např.to, jak je možné, že dálnice na Slovensku rostou násobně vyšší rychlostí než u nás...

Jaromír Dvořáček, 20.7.2015 22:36:21

Výtržnictví by to snadno mohlo být. Raději bych viděl, aby si lidé dali vajíčka ke snídani a pamatovali na své politické preference v průběhu voleb. Nespokojenost s prací politiků lze jistě vyjádřit i účinnější a kultivovanější cestou.

Radkin Honzák, 20.7.2015 21:26:13

Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Působí v Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK, v psychiatrické ambulanci Institutu klinické a experimentální medicíny.

Radkin Honzák je psychiatr. Působí v Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK, v psychiatrické ambulanci Institutu klinické a experimentální medicíny.

Zdeněk Jirotka napsal o muži, který dostal trest za zesměšňování úřadů a pak ještě dodatkový trest za prohlášení, že úřady se zesměšnily samy. Tady se k tomu nachýlilo.
Je otázka - když se to stíhá - zda nestíhat také občany za schvalování atentátu?

Jakub Horák, 20.7.2015 18:51:21

Je především nutné zjistit, kdo ona vajíčka vyrobil, a zda jejich vržením nedošlo k porušení evropské dotace, která směřovala v výrobě POTRAVINY a ne demonstračního předmětu.

Tomáš Vrba, 20.7.2015 18:34:39

Překladatel, editor, vysokoškolský učitel. Narozen 1947 v New Yorku, vystudoval filosofii a psychologii na FFUK v Praze. Sociální pracovník mezi pražskými Romy, po podpisu Charty 77 vystřídal několik dělnických a technických profesí, zároveň byl redaktorem a vydavatelem řady nezávislých (samizdatových) publikací. Po listopadu 1989 šéfredaktor Lettre Internationale a měsíčníku Přítomnost, 2002-2004 místopředseda Asociace evropských novinářů, 2004-2007 předseda Rady ČTK. Nyní přednáší literaturu na New York University v Praze a předsedá správním radám Nadace Forum 2000 a divadla Archa.

Vrhaná vejce s účinkem zpožděným až o osm měsíců jsou nesmírně perspektivní strategickou zbraní. Měli bychom si je dát patentovat.

Lenka Lindaurová, 20.7.2015 17:32:34

Nezávislá kritička a kurátorka vizuálního umění, v současné době vede Společnost Jindřicha Chalupeckého a točí dokumenty.

Celá ta situace, jak je v jedné větě popsaná, je nesprávná. Osobnost prezidenta by měla být taková, aby nedošlo ani k jednomu, ani k druhému.

František Fuka, 20.7.2015 17:20:56

Domnívám se, že házet na kohokoliv vejce je nepřijatelné a pokud to někdo záměrně dělá, měl by za to být nějak potrestán. NEDOMNÍVÁM SE, že při takové situaci hraje roli to, jakou funkci cíl házení zastává a jakou k němu má jaká část národa úctu.

Iva Pekárková, 20.7.2015 16:41:15

Spisovatelka. Studovala přírodovědeckou fakultu, ale krátce před jejím dokončením, v roce 1985, emigrovala. Žila v USA, kde vystřídala několik zaměstnání, včetně barmanky, sociální pracovnice a taxikářky v New Yorku. V roce 1997 se pak vrátila do Prahy, od roku 2006 žije v Londýně.

Myslím, že ne. Házení věcmi, které neublíží, po politicích, je osvědčená tradice, zcela nenásilná.. Někdy je to jediný způsob, jak jim účinně sdělit, že lid není s jejich službou vlasti spokojen.

Edvard Outrata, 20.7.2015 16:11:06

Vystudoval VŠE a po vojenské službě pracoval ve Výzkumném ústavu matematických strojů v Praze na vývoji softwaru. Po okupaci ČSSR v srpnu 1968 odešel se svou ženou do Vídně a pak do Kanady, kde od roku 1969 pracoval ve statistickém úřadu Statistics Canada. V letech 1993-9 byl předsedou Českého statistického úřadu, později byl senátorem.

Takovéto demonstrace zatím nejsou skutečně nebezpečné. "Orgány činné v trestním řízení" i soudy mají dost jiné, skutečné práce. Těm ať se raději věnují. "Malé věci řešte ruky mávnutím,/ nedopadnete tak jako Škrhola,/ nebudou Vás považovat za ...."

Josef Bouška, 20.7.2015 13:51:49

Neschvaluji házení vajec na prezidenta, ale pokud to policie hodnotí stejně jako nedávné napadení ženy, kterou agresor srazil na zem a kopal (a za to je dle policie též stíhán pro výtržnictví), je někde velká chyba.

Ivan Štampach, 20.7.2015 13:49:12

V 70. a 80. letech minulého století činný v aktivitách dnes označovaných za disidentské a čtyři roky vězněn. Po změně režimu od začátku 90. let krátce působil v církevních institucích. Po konfliktu s tímto prostředím a z toho vyplývajících čtyřech letech bez stálého zaměstnání se plně věnuje bádání a výuce v oboru religionistika, v ní zejména mezikulturním a mezináboženským vztahům a roli náboženství v současné (post)sekulární společnosti. Napsal několik knih esejů věnovaných duchovnímu životu v současnosti. Věnuje se též politické publicistice. Je členem Českého helsinského výboru a členem Křesťansko-sociální platformy ČSSD.

Prezident Zeman si drsnou reakci veřejnosti svou politikou zasloužil. Politik musí počítat s takovými reakcemi. Hranicí je skutečný fyzický útok způsobily ublížit. Proti němu je nutno ústavního činitele chránit.

Daniel Kvasnička, 20.7.2015 12:14:07

Pokud by to bylo správné, pak je pozdě. Teď je to už bez účinku. Trestat se má hned. Důstojnost ale může zachovat jedna i druhá strana. Vajíčka bych neházel. Je jich škoda. A pan Zeman měl odejít, ale on si to zjevně užíval. Koho pak chcete trestat?

Jan Urban, 20.7.2015 11:24:23

Zmatené právní kvalifikace a dlouhý čas od události ponechají jen neblahý pocit pomsty. V právním státě by byl prezident třeba neoblíben, ale respektován kvůli svému úřadu. Nikdy by nelhal a jeho chování by nedávalo příčinu rozhořčení.
 
Autor článku : Jan Kubita
Zdroj : nazory.ihned.cz