Big_loader_ajax

Luděk Niedermayer: Jak se sbírají miliardy? Trpělivě a po milionech.

22.08.2017

Ekonom a poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer zveřejnil na svém facebookovém účtu analýzu Babišovy metody čerpání naprosto nevídaného objemu evropských dotací. Z této informace plyne, že Babišova ekonomická moc je výrazně zesílena z peněz daňových poplatníků z bohatších zemí Evropské unie. Jedná se o neuvěřitelnou částku 5 miliard korun za šest let. To mimo jiné přispívá i k Babišově drtivému náskoku v možnostech politického marketingu před jeho konkurenty.

Luděk Niedermayer píše:  

Jedním z klíčových bodů, kterým pan Babiš zpochybňuje podezření o dotačním podvodu, je, že on, miliardář, nebude přece kvůli mizerným padesáti milionům podvádět. Čísla ale ukazují něco jiného.

Nedávno jsem od kolegů v parlamentu dostal tabulku, která ukazuje, jakou trpělivost při sběru dotačních miliard musí Agrofert projevovat a po jakých „nezajímavých“ částkách je „dává dohromady“. A čísla jasně ukazují, že „záleží na každém… milionu“ :

– Mezi léty 2009 a 2015 šlo do kapsy Agrofertu prostřednictvím českých programů rozdělujících unijní miliardy u nás nejméně 5,1 miliard korun.
– Nejvíce přes programy v rámci společné zemědělské politiky, kde mezi léty 2012 a 2015 podniky holdingu získaly necelé 3 miliardy (přičemž v řadě zemí nemají velké podniky tak velkorysý přístup k penězům jako u nás, ale to je jiná debata).
– Zajímavé jsou ale strukturální fondy, kam „Čapák“ spadá. Tudy „přišly“ 1,643 miliardy. O tuto sumu se podělilo více než 50 firem z holdingu. Pouze v 5 případech šlo o sumy nad 100 milionů. A dotace „Čapáku“ byla v této kategorii sedmá největší.
– Necelých 50 firem přitom čerpalo od Unie méně než 10 milionů.

Není tedy pravda, že dotace v řádu desítek milionu (i nižší) nejsou pro Agrofert důležité. Pro zajímavost, pokud z uvedeného seznamu sečteme jen dotace nad 100 milionů (pokud bychom uvěřili, ze nižší sumy pro pana miliardáře nejsou zajímavé), scvrkne se objem peněz, které od Unie prostřednictvím české vlády Agrofert dostal, na 2,2 miliardy. Agrofert by byl tedy o necelé 3 miliardy chudší…

PS: Výpočet nezahrnuje prostředky, které Agrofert získal z národních zdrojů, ani spolufinancování z národních zdrojů.

Zdroj : forum24.cz