Big_loader_ajax

Kvóty na uprchlíky nefungují, přiznává Brusel. Europoslanci na ČT rozebrali, v čem je háček

15.01.2016

Europoslanci Luděk Niedermayer, nestraník za TOP 09, a Petr Ježek, nestraník za ANO, diskutovali v pátečních Událostech, komentářích o uprchlících a evropských kvótách na ně. Brusel totiž začíná přiznávat, že systém nefunguje. Ježek konstatoval, že se Rakousko dlouho připravuje ke krokům, za které bylo před časem ostře kritizováno Maďarsko. Niedermayer doplnil, že si hrajeme s ohněm.
“Na Rakousko se snesla realita. Mně přijde neuvěřitelné, že všechno to, co chce teď Rakousko dělat, dělalo i Maďarsko a bylo za to tvrdě kritizováno,“ poznamenal hned v úvodu Ježek.  Niedermayer doplnil, že jsme v EU promarnili dlouhé měsíce, aniž se něco dělo. Německo v jednu chvíli ubezpečovalo okolní země, že se o uprchlíky postará, ale teď zjišťuje, že to nezvládá. “Hodinky tikají a vstupní země EU hrají stále stejnou hru,“ varoval europoslanec za TOP 09.
 
Evropská komise podle jeho názoru sice cosi navrhla, ale země EU vlastně neuskutečňují nic, co bylo domluveno. Vstupní země neregistrují migranty a další země neubytovávají uprchlíky, kteří měli být přerozděleni. “Jsou přitom jen dvě možnosti. Ti lidé zůstanou ve vstupních zemích nebo budou přerozděleni, jiná možnost není,“ uvedl  Niedermayer.

Podle Ježka chybovala EK v tom, že se dlouhé měsíce nezabývala především ochranou vnější hranice EU. “Přerozdělovací mechanismus komise navrhla, přestože už podobné pilotní projekty existovaly a zkrachovaly... Ten systém prostě nefunguje a ani fungovat nemůže, protože je nerealistický,“ udeřil europoslanec za ANO.

Niedermayer konstatoval, že první problém nastal už v roce 2006, kdy se země EU nebyly schopné dohodnout na seznamu bezpečných zemí, kde by běženci měli zůstávat. Spor se vede o bezpečnost některých afrických zemí. “Hrajeme si s ohněm,“ upozornil politik za TOP 09 s tím, že musíme lépe chránit vnější hranici a celkově řešit uprchlickou krizi společně.
 
 
Autor článku : mp
Zdroj : parlamentnilisty.cz