Big_loader_ajax

Kriminál za Sobotkovy dluhopisy?

30.05.2016

„Podle mého názoru šlo o špatný obchod. Nebylo běžné prodávat dluhopisy za eura a já osobně nechápu, proč to udělali, ale na té transakci nevidím nic trestného,“ říká Luděk Niedermayer.

Ministr Babiš podal trestní oznámení na své předchůdce a anonym obratem podal trestní oznámení na Babiše

Ministr financí Andrej Babiš podal v půli května trestní oznámení na některé své předchůdce včetně současného premiéra Bohuslava Sobotky: špatnými smlouvami při vydání dluhopisů prý státu způsobili škodu až 16 miliard korun. O tři dny později podal anonymní občan naopak trestní oznámení na Babiše. Šéf hnutí ANO prý dokumenty o možné státní škodě držel u sebe v trezoru nečinně celý rok a výbušné informace využíval k zájmům svého impéria Agrofert.

Špatný obchod

V letech 2004 a 2005 vydalo ministerstvo financí, vedené Bohuslavem Sobotkou, dluhopisy za zhruba 200 miliard korun. Jak vzpomíná tehdejší člen bankovní rady ČNB Luděk Niedermayer, šlo o běžnou sumu, změna oproti zvyklostem byla v tom, že dluhopisy byly vydány v eurech a japonských jenech. V evropské měně pak vydala stomiliardový dluhopis v roce 2009 i úřednická vláda Jana Fischera.

Ministr financí Andrej Babiš nechal po nástupu do úřadu před dvěma lety prověřit, jak jeho předchůdci s každoročně vydávanými státními dluhopisy hospodařili. A hloubkový audit podle nedávného komuniké Babišova úřadu odhalil, že zmíněné operace přinesly českému rozpočtu ztrátu 16 miliard korun. Úředníci ministerstva a bank pověřených správou financí z prodaných dluhopisů (konkrétní jména lidí a finančních institucí zatím nebyla zveřejněna) prováděli podle auditu riskantní operace a nevyšlo jim to, takže na dluhopisech tratili velké peníze. „Pamatuju si to,“ vzpomíná Luděk Niedermayer, nyní europoslanec. „Ale podle mého názoru šlo prostě o špatný obchod. Nebylo běžné prodávat dluhopisy za eura a já osobně nechápu, proč to udělali, ale na té transakci nevidím nic trestného,“ vysvětluje Niedermayer.

Experti současného ministerstva financí ovšem dospěli k závěru, že to trestný čin byl: smlouva mezi státem a bankami, které s dluhopisy obchodovaly, byla nastavena ve prospěch zisku bank na úkor státu, říká oficiální zpráva a žádné další podrobnosti o transakci nebyly zveřejněny. Žalobkyně Lenka Bradáčová říká, že „vrchní státní zastupitelství spis teprve studuje“. Premiér Sobotka uvedl, že policie musí dělat svou práci. „Nejsem si ale vědom žádných skutečností, které by měly tehdejší postup ministerstva zpochybňovat,“ dodává.

Ministerstvo proti anonymu

Trestní oznámení poslalo Babišovo ministerstvo 18. května, o pět dnů později přišlo na Městské státní zastupitelství v Praze anonymní oznámení, jehož autor prý podle zatím kusých informací v médiích upozorňuje, že Andrej Babiš měl audit dluhopisů k dispozici už od loňského dubna, a že fakt, že trestní oznámení podal až letos v květnu, může svědčit o nějakých nekalých praktikách – například že informace z auditu mohl využívat ve svůj prospěch, pravděpodobně k vylepšení úvěrové pozice Agrofertu u bank, jichž se audit týkal. Jinými slovy, věděl, které banky a jak obchodovaly s podezřelými emisemi dluhopisů, a mohl od nich požadovat výhody pro Agrofert.

Ministerstvo výsledky svého auditu tajilo i před Nejvyšším kontrolním úřadem, který loni dělal na financích shodou okolností kontrolu hospodaření s dluhopisy. „Ano, můžu potvrdit, že nám audit ani po opakovaných žádostech nezpřístupnili,“ říká mluvčí NKÚ Olga Málková.

Babiš utajování před veřejností i NKÚ vysvětluje tím, že „jeho podřízení měli na zjištění auditu různé pohledy a bylo nutné udělat řadu analýz, jak s jeho výsledky pokračovat dál, a že názor na podání trestního oznámení zvítězil teprve v květnu“.

Podle Niedermayera je teoreticky možné, aby ministr financí a zároveň vlastník velkých podniků využil utajení výsledků podobného auditu k nějakému zákulisnímu jednání s bankami, kterých se výsledek nelichotivého auditu týká, k profitu svých podniků. „Jenže aby něčeho dosáhl, musel by pak výsledky auditu falšovat, nebo audit úplně stopit, což by už byl gangsterský čin,“ podotýká Niedermayer. A k něčemu takovému, jak je vidět z květnového oznámení ministerstva, viditelně nedošlo. Podle Niedermayera je proto mnohem pravděpodobnější závěr, že Babišův úřad nad auditem opravdu dlouho přemýšlel a jeho závěry piloval, protože v sázce bylo mnohé. „Z dostupných informací to vypadá, že výsledky analýzy ohrozí pověst několika bank, a dokonce možná i těch, v nichž má pan Babiš úvěry,“ říká bývalý viceguvernér ČNB, „a jakákoli chyba v auditu by mohla jeho podnikání ohrozit nemilostí u poškozených bank.“

Autor článku : Jaroslav Spurný
Zdroj : Respekt