Big_loader_ajax

Konec soukromých arbitráží mezi investory a státy? Parlament se schází k TTIP

08.07.2015

Spory mezi zahraničními firmami a státy už nemají řešit soukromí arbitři, ale profesionální a nezávislí soudci, píše se ve zprávě k jednání o TTIP, kterou dnes ve Štrasburku schvalují europoslanci. Debata o takzvaném systému ISDS může zamíchat kartami také u obchodní dohody s Kanadou (CETA).

Pro řešení sporů mezi investory a státy musí vzniknout nový systém, který nahradí dosavadní mechanismus pro urovnávání vzájemných vztahů, zvaný ISDS. Konflikty mezi firmami a vládami už by tak neměli řešit soukromí arbitři.

Ve své zprávě k  Transatlantickému obchodním a investičním partnerství (TTIP) to pravděpodobně bude vyžadovat Evropský parlament.

Zákonodárci dnes mají TTIP na programu plenárního hlasování. Jeho výsledkem mají být doporučení pro Evropskou komisi, která za EU obchodní dohodu s USA vyjednává.

Dokument sice nebude právně závazný, Komise mu však musí věnovat pozornost. Právě europoslanci by totiž měli na konci jednání finální text smlouvy schvalovat.  

Státy regulují, firmy protestují

ISDS patří mezi nejkontroverznější otázky ostře sledovaných jednání. Kritikům například vadí, že v rolích arbitrů vystupuje úzký okruh soukromých právníků, kteří si prý z arbitrážních tribunálů vytvořili výnosný byznys.

Obávají se také, že ISDS umožní nadnárodním korporacím blokovat evropskou regulaci, pokud pro ně bude nepříznivá. Zahraniční investoři totiž mohou u arbitrážních tribunálů požadovat finanční kompenzace za ušlý zisk.   

Kvůli tomu ISDS odmítl například europoslanecký výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI).  

„Opatření v oblasti životního prostředí a zdraví patří k vládním opatřením, vůči kterým jsou v případech řešení sporů mezi investorem a státem nejčastěji vznášeny námitky a kde opravdu dochází k poškozování zájmů obyvatel,“ vysvětlil EurActivu český europoslanec Pavel Poc (ČSSD), který ke zprávě vypracovával stanovisko jako stínový zpravodaj výboru.

„V roce 2000 zaplatila mexická vláda asi sedmnáct milionů dolarů americké firmě Metalclad, protože na základě protestů občanů Mexiko nepovolilo obří skládku toxického odpadu v přírodně hodnotném území,“ uvádí jeden z příkladů.

Nezávislí soudci

Do budoucna by měli spory řešit nezávislí a veřejné jmenovaní soudci, píše se v pozměňovacím návrhu, který se do zprávy k TTIP dostal poté, co jednání v Parlamentu před měsícem zkrachovala právě na ISDS.

Díky novému znění by měla zprávu podpořit i europarlamentní frakce socialistů (S&D, patří do ní i europoslanci ČSSD – pozn. red.), která dosavadní mechanismus odmítá.

„Považuji za důležité, že frakce S&D se nakonec připojila k poměrně široké dohodě na takovém mechanismu řešení sporů mezi státy a investory, který je transparentní, předvídatelný a stabilní a netrpí nedostatky ‚starého‘ ISDS,“ komentoval tento vývoj europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), který zasedá v hospodářském a měnovém výboru.

Důležité je, že se parlamentní jednání o důležité smlouvě odblokovala, napsal redakci. S tím souhlasí i europoslankyně ANO Dita Charanzová, která k TTIP vypracovávala stanovisko ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Nový systém podle ní nevznikne přes noc a jeho vytvoření bude spíše dlouhodobější cíl. S návrhem však podle svých slov „může žít“.

„Zásadně nicméně nesouhlasím s názorem socialistů, že bychom kvůli tomuto bodu měli znovu otevřít již uzavřenou obchodní dohodu s Kanadou,“ potrhla jeden z problematických bodů.

Jednání se severním sousedem USA uzavřela Unie už na konci roku 2013. Dohoda, která kapitolu o ISDS také obsahuje, však stále čeká na ratifikaci ze strany členských zemí.

Proti liberalizaci obchodu

Daleko odmítavěji se k návrhu S&D staví místopředseda europoslaneckého výboru pro mezinárodní obchod Jan Zahradil z ODS.

„Většina socialistů je proti liberalizaci obchodu s USA, a to včetně českých europoslanců za ČSSD, kteří tak podrážejí svou vlastní vládu,“ napsal EurActivu. „Dobře vědí, že pro Američany je ISDS v jakékoli podobě jednou ze zásadních podmínek,“ připomněl postoj USA.

Skupina Evropských konzervativců a reformistů, ke které ODS patří, podle něj podporuje Evropskou komisi, která už v květnu představila návrh reformovaného systému ISDS. Ten měl například státům garantovat právo na regulaci nebo zajistit transparentní výběr arbitrů.

„Je úsměvné, že ve stejné době, kdy vidíme takový odpor proti ISDS v TTIP,  vyjednáváme obchodní smlouvu mezi EU a Vietnamem, jejíž je ISDS samozřejmou součástí, ale nikdo ze socialistů neprotestuje,“ dodal.

Podle mnohých názorů ISDS místo v dohodách s některými státy má. Týkat se to může nedemokratických nebo nestabilních zemí. To prý ovšem pro USA neplatí.

„Soudy EU a členských států již poskytují účinnou právní ochranu, a pokud říkáme, že soudy v USA neberou v úvahu mezinárodní dohody, pak je to slabina soudního systému, kterou by měly USA urychleně napravit,“ říká k tomu sociální demokrat Poc.

 

Autor článku : Adéla Denková
Zdroj : Euractive.cz