Big_loader_ajax

Knihovna zdarma naučí programovat

30.01.2018

Vědecká knihovna v Olomouci se zapojila do celosvětového hnutí bezplatných klubů programování zvaných CoderDojo. Projekt pro mladé lidi ve věku 7 až 17 let, který zaštiťuje kurzy vedené dobrovolníky, přivedl do Česka europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.
Cílem je propojit lidi, kteří už programovat umějí, s těmi, kteří se to teprve naučit chtějí. 
 
CoderDojo vzniklo v roce 2011 v Irsku. Jedním z impulzů byl i odhad Evropské komise, podle které bude v roce 2020 chybět v Evropě až 800 tisíc IT profesionálů. Díky velké poptávce a jednoduchému kontextu se už rozšířilo na všechny světové kontinenty, kde nyní existuje přes 1100 klubů. 
 
Program je celosvětově podporován mnoha nadnárodními firmami a neziskovými organizacemi. Celosvětová setkání účastníků Dojo probíhají například i na půdě Evropského parlamentu. „Kurz je pro mladé lidi vždy zdarma a funguje na základě dobrovolnické práce tzv. šampiónů, kteří zabezpečují organizaci, a mentorů, kteří mají technické schopnosti a učí děti programovat. Lekce jsou zaměřeny nejen na základy kódování, ale rovněž na rozvoj logického myšlení a vzájemné spolupráce,“ uvedla Michaela Heloňová z Vědecké knihovny v Olomouci. 
 
CoderDojo klub se tu bude podle ní konat čtyřikrát v měsíci v počítačové učebně. Bližší informace o projektu a CoderDojo klubu je možné získat na nezávazné schůzce rodičů zájemců, která se uskuteční 12. února od 17.00 v přednáškovém sále knihovny na Bezručově ulici v Olomouci. 
Zdroj : Právo (střední a východní morava)