Big_loader_ajax

Ke snížení energetické spotřeby může přispět každý z nás

23.06.2022

Do dnešní krizové situace s cenou a bezpečností dodávek fosilních paliv jsme se dostali kombinací dvou chyb.

Sticker on the carZa prvé, zásadním podceněním rizika, které mohou Rusko, ale i jiní nestabilní dodavatelé, představovat. Dostat se nyní ze situace, kdy nebude bezpečnost dodávek záviset na diktátorech či nepredikovatelných rozhodnutích, bude trvat delší čas a bude to stát hodně peněz.

A druhak tím, že na místo snižování závislosti na fosilních zdrojích úspornějším zácházením s energiemi a nahrazováním fosilních paliv ekonomicky efektivními, čistými zdroji "domácími", jsme prohlubovali závislost na nebezpečné, fosilní "kapačce" z Ruska i jiných míst.

Dnešní riziko, že dodávky z Ruska budou přerušeny (což by se dotklo citelně několika zemí EU, mezi které patříme), není nízké. Vysoké ceny pak k tomu drtí ekonomiku (platební bilance je v deficitu, ČNB podporuje kurz vysokými úroky a intervencemi) a dostávají mnoho domácností do problémů.

Chci Vás proto požádat, abyste otázku snižování spotřeby energie dnes povýšili na úkol dne. Pokud uspějeme, snížíme nebezpečný penězovod do Kremlu, pomůžeme ekonomice a ušetříme hodně peněz. Stát nabízí poměrně velkorysou podporu na investice do energetické efektivity. Kdo má volnou střechu, může sobě i ostatním pomoci výrobou elektřiny. Zároveň je ale třeba, aby programy byly dostupné i pro lidi, kteří nemají dostatek financí - zde mohou hrát roli zvýhodněné úvěry.

V každodenním fungování můžeme též ušetřit velmi mnoho. Třeba tím jak topíme a jaké činnosti (ne)děláme. Pomoci může též využívání lokálních zdrojů (třeba místních, ideálně šetrně produkovaných) potravin či zboží. A doprava stojí též mnoho energie.
Snad nejsnazší cesta, která opravdu (skoro) neobtěžuje, je trochu méně mačkat plynový pedál na dálnici. Stojí to pár minut času, ale třeba rychlost 115 km/h místo 130 km/h sníží spotřebu paliva obvykle o 15-20 %.

Budu moc rád když se aspoň trochu, v míře, kterou zvládnete, zapojíte a budete energie pro sebe, pro nás a pro podporu Ukrajiny šetřit. Pokud jste ochotni snížit rychlost na dálnici, a chcete to na svém autě dát najevo, můžete si napsat o nálepku (ludek.niedermayer@top09.cz), kterou vám rádi doručíme.

Původní znění článku zde.

Autor článku : Luděk Niedermayer
Zdroj : Aktuálně.cz - blog