Big_loader_ajax

Jsou v Česku náklady na práci příliš vysoké? TOP 09 je chce snížit, i když nad průměrem EU nevynikají

08.04.2017

Pravicová TOP 09 před volbami zdůrazňuje nutnost snížit údajně příliš vysoké zdanění práce. Českomoravská konfederace odborových svazů ale upozorňuje, že se Česká republika nevymyká evropskému průměru.

Odbory mohou dále profilovat heslo své dlouhodobé kampaně "Konec levné práce", kterou spustily s cílem dosáhnout rychlejšího navyšování mezd v Česku. Předseda ČMKOS Josef Středula na svém twitterovém účtu nasdílel odkaz na statistiky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Podle nich celková výše zdanění práce (tedy včetně povinných odvodů na sociálním a zdravotním pojištění) dosahuje v Česku u zaměstnance s průměrnou mzdou 42,75 procenta. Nachází se tedy jen o procentní bod výše, než je společný průměr států, které jsou současně členy Evropské unie i OECD. Mezi tyto země tedy nepatří Bulharsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Malta a Rumunsko.

Manual work

"Odbory se ale zaměřují na srovnání s vysoce zdaněnými ekonomikami Evropy. Měli bychom se dívat hlavně na státy, s nimiž si v řadě oblastí přímo konkurujeme - jmenovitě jde o Polsko, Slovensko, Maďarsko, mimo EU pak Koreu či Turecko," reaguje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. Konkrétně v Polsku jsou podle údajů OECD náklady na práci o osm procentních bodů nižší než v Česku, v Koreji dokonce o dvacet. Češi si však díky stávající robustnosti sociálního systému v relativně omezené míře dodatečně pořizují soukromá připojištění.

Analytik společnosti Deloitte David Marek nicméně obrací pozornost ke srovnání situace střední a východní Evropy. S odkazem na Eurostat a údaje o implicitní daňové sazbě varuje, že v něm Česko má druhé nejvyšší zdanění práce hned po Maďarsku.

Niedermayer upozorňuje, že popsaná situace má dopady nejen na konkurenceschopnost země, ale i fungování jejího pracovního trhu. "Právě poměrně vysoké daňové a odvodové zatížení práce je příčinou pokračujícího problému s využíváním takzvaného švarcystému," zakončil europoslanec a někdejší viceguvernér České národní banky. 

Původní článek k nalezení zde.

Autor článku : Jan Vávra
Zdroj : E15.cz