Big_loader_ajax

Jourová bude schytávat útoky od Orbána i Babiše, míní Prouza. Šéfka Komise věří v její nezávislost

10.09.2019

V rámci své funkce by měla Jourová dohlížet na dodržování role práva a demokracie v EU. Novou Evropskou komisi, která by se měla ujmout mandátu 1. listopadu, musí nyní schválit Evropský parlament.
Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje nový post Jourové za vyznamenání pro Česko. „Poprvé v historii ČR získala prestižní post místopředsedy EK. Je to pro ČR vyznamenání a ve spojení s portfoliem pro hodnoty a transparentnost i velká důvěra od předsedkyně Ursuly von der Leyenové. Děkuji jí, že dodržela slovo a ukázala, že vnímá náš region,“ řekl.

„Dnešní nominace na místopředsedkyni Evropské komise je pro mě velká čest. Je to poprvé, kdy má Česko takto vysoký post. Chtěla bych poděkovat Andreji Babišovi a Úřadu vlády za spolupráci. Nyní se musím soustředit na slyšení v Evropském parlamentu,“ uvedla na Twitteru Jourová.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je historicky první místopředsednická pozice v EK pro ČR v roce třicátého výročí od sametové revoluce symbolická: „(Věra Jourová) bude mít na starosti samotnou podstatu EU, tedy ochranu demokratických hodnot. Jde o principy, kterými se musejí řídit všechny členské státy,“ uvedl.

Naopak opozice kritizuje Babišovy vyjednavačské schopnosti. „Premiér nedokázal vyjednat pro ČR silné portfolio v Evropské komisi, a to ani nemluvím o slibovaném silném ekonomickém resortu. Místopředsednickou funkci získala V. Jourová díky tomu, že už v Komisi pět let zasedala, a nikoli díky Babišově diplomacii,“ zdůraznil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (nejde však o „portfolio České republiky“, komisaři nesmějí zastávat pozice členských států, ale zastupují EU).

Podle šéfa ODS Petra Fialy není „získané portfolio pro Věru Jourovou v zájmu ČR a předseda vlády obelhal veřejnost, když říkal, že vyjednávání se vyvíjejí dobře. Jde o výraznou porážku autority předsedy vlády, který je hlavním politickým vyjednavačem v zásadních politických otázkách v Evropské unii“.

Velké viditelné razítko

Stejného názoru je i Prouza. „Je to osobní úspěch pro Věru Jourovou, protože bude místopředsedkyní. Ale z hlediska české vyjednávací strategie je to neúspěch, protože se tady vykřikovalo, že chceme silné ekonomické portfolio. Z pohledu vlády je to naprosté selhání a ukazuje to neschopnost vyjednat aspoň něco,“ řekl Deníku N bývalý vládní tajemník pro evropské záležitosti.

Fakt, že bývalá ministryně pro místní rozvoj má být v nové Komisi místopředsedkyní, podle něj dokládá, že jí šéfka EK Ursula von der Leyenová věří.

„Nepovažuje ji za loutku Andreje Babiše. Z pohledu Věry Jourové je to velké viditelné razítko toho, že jí věří, že nebude tančit tak, jak bude Babiše pískat,“ míní Prouza.

Bývalý tajemník pro evropské záležitosti si myslí, že ze strany von der Leyenové jde o geniální tah. „Bude muset být nepříjemná na Poláky, na Maďary, případně na Česko a Maltu, které mají problémy s právním státem. Ona bude ta, kdo bude tlačit na tyhle státy, aby se chovaly civilizovaněji,“ vysvětluje Prouza s tím, že Jourová ale nedostane do rukou žádný nástroj, jak své portfolio vymáhat.

Její oblast má sice blízko k agendě spravedlnosti, kterou měla Jourová na starosti dříve, tu ale nyní bude řídit zástupce Belgie.

„Bude v nepříjemné situaci, protože bude bojovat za právní stát a bude schytávat všechny útoky Orbána, Kaczynského a posléze i Babiše. Zároveň bude závislá na jiných, aby jí dodávali podklady a materiály. Bude mít strašně malý tým a nebude mít k ruce žádné ředitelství. Je to tedy i vzkaz České republice, aby nepočítala s žádným vlivem. Je o to brutálnější, že Poláci dostali zemědělství, které je pro ně zajímavé. Zajímavá portfolia šla jinam než k nám,“ dodal Prouza.

S tím souzní například i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Česká republika v nové Komisi naprosto ostrouhala. Zatímco malé státy jako Irsko získaly portfolio obchodu, Dánsko informatiku, my jsme dostali dodržování hodnot a transparentnost, což je portfolio do počtu. Ukázka toho, že Andrej Babiš nedokáže v EU nic domluvit,“ vyjádřil se Zdechovský na Twitteru.

Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) je ale portfolio, které šéfka Komise svěřila Jourové, pro budoucnost EU důležité.

„Neb Evropská unie nestojí zdaleka jen na penězích a ekonomice, ale hlavně na hodnotách a respektu. Pozice místopředsedkyně Komise navíc spolu s tím, že u nás dnes nejsou tyto hodnoty vládou akcentovány, vytváří pro paní Jourovou nesnadnou pozici a má velkou odpovědnost. Doufám, že ve své pozici nakonec uspěje,“ řekl Niedermayer Deníku N.

A dodal, že agenda, již Jourová dostala, je pro něj trochu překvapením a jistě neodpovídá tomu, co si přál premiér Babiš. „Ale paní Jourová nemá osobně v Bruselu špatnou pověst a zjevně jí paní šéfka Komise důvěřuje,“ podotkl.

Optimisticky situaci hodnotí europoslankyně za ANO a zároveň místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová: „Určitě je třeba vnímat pozitivně, že Věra Jourová byla nominovaná na místopředsedkyni Evropské komise, z této pozice bude mít větší vliv průřezově agendou Evropské komise,“ napsala Deníku N Charanzová. Portfolio hodnotí jako poměrně významné z hlediska prestiže. „Bude mít dohled nad posilováním demokracie a transparentnosti, tedy základních hodnot, na kterých Evropská unie stojí,“ uvedla.

„Není pochyb o její komepetenci“

Von der Leyenová v reakci dotazy novinářů uvedla, že nepovažuje za problém, že na dodržování hodnot a transparentnosti v EU má dohlížet členka českého hnutí ANO, jehož předseda čelí podezření ze střetu zájmů, odpověděla.

„Není pochyb o kompetenci a nezávislosti Věry Jourové. Tato důležitá část agendy EU bude svěřená v rámci geografické vyváženosti jak zástupci ze střední a východní Evropy (Jourové, pozn. red.), tak i zástupci ze západní Evropy (Reyndersovi), přičemž oba budou úzce spolupracovat. Oba jsou především Evropané z Evropské komise,“ uvedla.

Nová Evropská komise by měla mít pouze 27 členů, protože Británie nenominovala s ohledem na svůj plánovaný odchod z EU žádého eurokomisaře.

Mezi zásadní změny v nové Komisi patří především funkce tří výkonných místopředsedů, Nizozemce Franse Timmermanse (výkonný místopředseda pro klimatickou změnu), Dánky Margrethe Vestagerové (výkonná místopředsedkyně pro digitalizaci) a Lotyše Valdise Dombrovskise (výkonný místopředseda pro ekonomiku a komisař pro finanční služby). Ti by měli být jakousi pravou rukou předsedkyně von der Leyenové s tím, že budou částečně zastřešovat i další portfolia některých eurokomisařů.

Bývalé německé ministryni obrany se podařilo dodržet slib o Komisi vyvážené z hlediska zastoupení mužů a žen, protože mezi 27 eurokomisaři (včetně samotné von der Leyenové) je 13 žen a 14 mužů, zatímco v Komisi jejího předchůdce Jeana-Clauda Junckera bylo 19 mužů a jen devět žen.

Komisi chtěla von der Leynová vyvážit i geograficky, což je zřejmě jeden z důvodů místopředsednického postu pro Jourovou, protože při velkém dělení takzvaných belgických trůnů, tedy nejvyšších unijních postů, východní Evropa nakonec žádný významný post nedostala.

Dalšími místopředsedy mají kromě Timmermanse, Vestagerové a Jourové být ještě Slovák Maroš Šefčovič (místopředseda pro meziinstituční vztahy), Chorvatka Dubravka Šuicová (místopředsedkyně pro demokracii a demografii), bývalý mluvčí Komise Řek Margaritis Schinas (místopředseda pro ochranu evropského způsobu života, pod kterého spadá i migrace) a před několika měsíci evropskými lídry designovaný Španěl Josep Borrell, pod kterého bude spadat evropská diplomacie.

V příštích týdnech musejí jednotliví eurokomisaři a místopředsedové předstoupit před výbory europoslanců a projít takzvaným grilováním, tedy odpovídáním na mnohdy nepříjemné otázky týkající se jejich budoucích portfolií. Pokud tímto grilováním projdou, Evropskou komisi jako celek musí schválit ještě Evropský parlament, zřejmě 23. října.

Komisi pak formálně jmenuje Evropská rada. Nová Evropská komise by pak měla nahradit stávající Junckerovu 1. listopadu, s mandátem do 31. října 2024.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : denikn.cz
Zdroj : Markéta Boubínová