Big_loader_ajax

Je kauza Čapí hnízdo natolik závážná, že by měl ministr financí Andrej Babiš rezignovat?

14.03.2016

"Údaje podle mne nasvědčují, že dotace na Čapí hnízdo byla získána podvodem. Finální rozhodnutí je na soudu, ale pan Babiš není běžným občanem, je ministrem. Buďto věrohodně a fakty podezření vyvrátí, anebo by měl být donucen vládními partnery odejít," říká Luděk Niedermayer.

Není jasné, jestli firmy ze skupiny Agrofert Andreje Babiše nezískaly pomocí použítí anonymního držení akcií nefér způsobem dotaci 50 milionů korun. Vše vyšetřují orgány EU i policie. Magazín Reportér naposledy uvedl, že úředník Babišova ministerstva financí v lednu tajně vyzvídal informace z bruselského Úřadu pro potírání podvodů. Došel podle vás celý případ tak daleko, že by měl Andrej Babiš jako ministr financí a vicepremiér rezignovat?

Luděk Niedermayer
Údaje podle mne nasvědčují, že dotace na Čapí hnízdo byla získána podvodem. Finální rozhodnutí je na soudu, ale pan Babiš není běžným občanem, je ministrem. Buďto věrohodně a fakty podezření vyvrátí, anebo by měl být donucen vládními partnery odejít.

Radkin Honzák
Nikdy ve vládě neměl být a měl by ji tedy s ohledem na vzniklou situaci rychle opustit, což nepochybně neudělá a my si jen potvrdíme dojem (což je vše, čeho dosáhneme) o všech těch, kteří ho tam podrží. Ba ani ti, kdo ho volili, se za nos nechytí!

Michal Horáček
Informace mám jen z médií, a proto bych se rád zdržel silnějších slov. Očekávám nicméně, že záležitost bude důsledně vyšetřena a že výsledky takového vyšetřování budou mít důsledky; i zmíněná rezignace pak může být jedním z nich.

Michal Berg
Tato otázka by měla směřovat nejen na koaliční partnery pana Babiše, ale také na nejrůznější "osobnosti", které se s jeho penězi v zádech vyvezly do mnoha veřejných funkcí.

Zbyněk Vlk
Ano, měl by. Za nefér získanou dotaci i za zneužití ministerstva pro záměry firmy... Jenom vlastně nerozumím tomu, proč to dělá. Člověk by si myslel, že miliardář "nějaké ty desítky milionů" neřeší, zvlášť když je teď tak vidět... Asi jsem naivní...

Martin Charvát
Andrej Babiš je v konfliktu zájmů od samého počátku. Měl by s tím něco dělat.

Edvard Outrata
Ve Velké Británii nebo v Kanadě by odstoupit musel. Řekli by mu to partajní kolegové, pokud by se neodhodlal sám. U nás si nejsem jist: v demokracii se taková pravidla vytvářejí ve fungujících stranách podle toho, co občané snesou. Uvidíme.

Lenka Lindaurová
Ano, měl, bohužel asi náš jednotný názor v anketě nic neovlivní. Ráda bych viděla ovšem také prosazení zákona o střetu zájmů všech politiků.

Václav Koubek
Ano za kabelky padla celá minulá vláda.Ministr se dopustil dotačního podvodu a vedle tezí a programového vymezení k anonymním akciím jsou tyto spekulace neospravedlnitelné.Čssd je parlamentní stranou a nemůže tolerovat rozklad demokracie v zemi.

Miloš Urban
Pokud se podílel na rozhodnutí (nejspíš to vymyslel sám), že nějaká firma z jeho holdingu byla vyňata a přejmenována, aby na dotaci dosáhla, je to přesně to, co kritizoval ve volební kampani. Pukavcem z hnízda teď smrdí celá vláda. Babiš musí ven.

Markéta Hejkalová
Ano, už včera bylo pozdě.

Josef Bouška
Už získání dotace vypadá podezřele, ale pokud by se prokázalo zneužití ministerstva ve prospěch firem spojených s Agrofertem, byl by to zásadní a těžko omluvitelný problém.

Daniel Kvasnička
Andrej Babiš nepatří do politiky. Jeho způsoby jsou pro demokracii nepřijatelné od počátku. Měl by tedy co nejrychlejí odejít. Což je samozřejmě naivní přání. Myslím si, že tu trapnou tragičnost této situace si musíme vypít až do dna.

František Fuka
Zatím (14. března) rozhodně ne.

Původní článek: http://nazory.ihned.cz/thinktank/c1-65...inistr-financi-andrej-babis-rezignovat

Zdroj : nazory.ihned.cz