Big_loader_ajax

Jak daleko je z Česka do Evropy?

05.07.2020

Přepis debaty z Otázek Václava Moravce

Picture from Otázky Václava Moravce

Václav MORAVEC, moderátor 
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky. Je tu jedinečný prostor pro diskusi. Zelená na koronavirovém semaforu pro našince zhasla, a to už u čtyř zemí. Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru, omezili vstup českých občanů na své území Slovinci, Lotyši, Estonci a Kypřané. Česká vláda soudí, že rozhodnutí čtyř evropských zemí, citujme: "Není objektivní, protože kromě Karvinska je epidemiologická situace v České republice klidná". Slovinci mezi méně bezpečné žluté země zařadili i Chorvatsko, kde je 709 nakažených na 1 000 000 obyvatel, Česko s jedenáctisty pozitivních na 1 000 000 lidí a Francii, kde mají přes 2,5 tisíce nakažených na 1 000 000 obyvatel. Přitom na zeleném seznamu jsou kupříkladu Itálie, kde je přes 9000 nakažených na 1 000 000 obyvatel nebo Španělsko, kde mají přes 6000 pozitivních na 1 000 000 lidí. Navíc nově mezi zelené země přibyla Belgie či Nizozemsko, přitom obě země mají vyšší podíl pozitivních na 1 000 000 lidí, než Česká republika, Francie či Chorvatsko. Od soboty se tak Češi, Moravané a Slezané musejí po příjezdu do Slovinska dočkat čtrnáctidenní karantény ovšem, pokud se neprokážou doklady o zaplaceném pobytu a také negativním testem na COVID-19, starý maximálně 36 hodin.

Jelko KACIN, mluvčí slovinské vlády, 2. 7. 2020 
Belgické království a Nizozemské království tyto dvě země se objevily na zeleném seznamu. Tři země zelený seznam opustí: Česká republika, Francie a Chorvatsko.

Václav MORAVEC, moderátor 
Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, je dál možný bez zásadních omezení. Jak bylo avizováno, prvními hosty dnešních Otázek jsou a upřímně vítám ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD, vítejte pane ministře, hezké nedělní poledne.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Hezké odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vítám poslankyni Evropského parlamentu, místopředsedkyni KSČM pro evropskou politiku a občanský sektor Kateřinu Konečnou, vítejte, hezký dobrý den.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Hezké poledne vám i divákům.

Václav MORAVEC, moderátor 
A vítám poslance Evropského parlamentu, bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera z TOP 09 i vám hezké nedělní poledne, vítejte.

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane ministře, počítáte s tím, že se Česko jako méně bezpečná země objeví na seznamu dalších států, než jen Slovinska, Lotyšska, Estonska a Kypru.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Já především věřím, že se i u těchto čtyřech států znovu dostaneme ten seznam bezpečných zemí. My jsme našim partnerům detailně popsali situaci u nás, že se jedná o lokální problém. Problém, kde ty nové incidence, ty nové případy jsou ve vyšším počtu, je skutečně v případě tří okresů České republiky, ve zbytku země je situace klidná a pod kontrolu, stabilní a věřím, že i na Karvinsku se ta situace velmi rychle dostane pod kontrolu tak, abychom se znovu i objektivně podle těch čísel dostali tam, kde chceme být.

Václav MORAVEC, moderátor 
Nemyslíte, že na ten seznam v průběhu následujících hodin přibude ještě Litva, která také označí Českou republiku za méně bezpečnou zemi.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Je to jedna z možností, ale já věřím, že především pro ty sousední státy ty pravidla máme nastavený tak, nastaveny tak že, bychom měli být stále bezpečné zóně, zejména se jedná třeba sousední Německo, které si ty objektivní kritéria nastavila poměrně výše, oproti třeba Slovinsku. A tam se jedná o incidenci 10 případů denně v poslední 14 dnech na 100 000 obyvatel. V případě Německa je to více násobně. Vy jste přiznal v pátek, že jste byl překvapen, že Slovinci Českou republiku dali na seznam méně bezpečných zemí, překvapilo vás to u pobaltských zemí a Kypru.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
V případě Slovinska ano, tam se jednalo o poměrně překvapení. Já jsem sám měl možnost jednat se slovinským ministrem několik dní předtím. A nebylo to téma, o kterém jsme hovořili, ani nebyl žádný signál, že by Slovinsko zvažovalo nějaké přehodnocení v těchto dnech. V případě pobaltských států, tak tam dopředu oznamovali, že budou jednou za 14 dní vyhodnocovat situaci v Evropě. My se samozřejmě také díváme na tu metodiku, protože nám přijde, že my jsme na hraně té bezpečné a středně rizikové kategorie států, možná je to také o tom vysvětlit situaci u nás, ale v tuto chvíli, bohužel, musíme především pracovat na tom, aby Karvinsko a ten počet případů klesal. A abychom skutečně měli možnost se vrátit do té kategorie bezpečných zemí.

Václav MORAVEC, moderátor 
Tedy u Pobaltí i u Kypru vás to nepřekvapilo, protože jste tušil, že to přijde.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
V případě těchto států to nebylo úplně něco překvapivého, věřili jsme, že naopak ještě se podaří vysvětlit situaci tak, abysme nebyli zařazeni na seznam, ale toto je samozřejmě suverénní rozhodnutí těchto zemí. Stejně jako Česká republika vyhodnocuje situaci v Evropě a ve světě, s ohledem na ochranu veřejného zdraví našich obyvatel, tak tak činí i ostatní členské státy. Pro mně je především důležité, ale teďko zabránit tomu, abychom dále, aby se dále zhoršovala ta situace v Karviné, jak krajská hygiena, tak věřím, že i ministerstvo zdravotnictví již jedná o tom, co je potřeba udělat, aby se především ta nákaza nedostala mimo tu hornickou komunitu.

Václav MORAVEC, moderátor 
Stát si musí uvědomit a teď cituji: "že za tuto situaci nese plnou odpovědnost", říká v rozhovoru pro Českou televizi místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, který naráží na to, že tuzemcům se zkomplikují právě cesty kupříkladu na Kypr, ale i do dalších zemí.

Jan PAPEŽ, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR 
To je vina vlády, která podcenila tu situaci a neuvědomila si, že ta čísla, která jsou souhrnná, mohou být čtena zvenku jinak, než jsou čtena u nás, a měla Karvinou dát do karantény, tak jak jsme to vyžadovali po Italech v březnu. Nepoučili jsme se z té doby a karanténa Karviné by znamenala normální volný průchod Čechů.

Václav MORAVEC, moderátor 
Říká v rozhovoru pro Českou televizi místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj vláda musí být připravena na to, že jak klienti, tak cestovní kanceláře a agentury budou po vládě vyžadovat náhrady za zbytečné výdaje, mezi které patří kupříkladu testy na Covid. Počítáte s tím pane ministře, že vláda bude pod tímto tlakem.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Předpokládám, že občané, kteří už budou zasaženi rozhodnutím těchto čtyřech zemí, budou hledat cestu, jak tyto náklady si nechat uhradit.

Václav MORAVEC, moderátor 
A uhradí vláda kupříkladu ty náklady.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Musíme o tom jednat, to je především otázka na kolegyni Dostálovou, není to otázka ministerstva zahraničních věcí. Já zároveň.

Václav MORAVEC, moderátor 
Ale vás jako člena vlády. Myslíte, myslíte, že by vláda měla lidem, kteří teď se kvůli té epidemiologické situaci na Karvinsku, ocitnou v té situaci, že musejí zaplatit 2 000 Kč, aby mohli cestovat a využít svoji dovolenou na Kypru, takže to jsou zvýšené náklady pro každého jednoho člena té rodiny.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Samozřejmě chápu, že pro rodinu, která by byla testována na Kypr, jsou to nemalé náklady, 8 000 Kč skutečně je hodně peněz, zároveň bych chtěl ale popřít, že by vláda se nevěnovala situace na Karvinsku, vláda se tomu věnovala. Ministr zdravotnictví dlouhodobě tu situaci řeší, je to ale také otázka krajských hygieniků a já myslím, že je nutné.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy jste ale v rozhovoru pro Český. Promiňte, vy jste v rozhovoru pro.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Jestli nezaváhali i na úrovni krajské krajských autorit.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy jste právě, ale v rozhovoru pro Český rozhlas dnes ráno řekl, že bylo možná zapotřebí reagovat rychleji, připustil jste selhání Karviné.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Ano, já si myslím, že možná se ta situace nedoplnila. Možná ta reakce měla přijít rychleji, ale samozřejmě naším cílem také je, co nejméně zasahovat znovu do společenského, ekonomického života. Já si těžce dovedu představit, že bychom nějak plošně zavírali oblast se čtvrtmilionem obyvatel, měli bychom spíše se soustředit na cílené opatření, jak zabránit dalšímu šíření nákazy v oblasti severní Moravy.

Václav MORAVEC, moderátor 
Měla by vláda kompenzovat a je to selhání centrální vlády, to co teď, čemu teď čelí turisté cestující přes Slovinsko nebo turisté cestující do pobaltských zemí a na Kypr, paní místopředsedkyně.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Určitě, protože je to selhání centrální vlády, koneckonců OKD je státní podnik. Vy jste od konce května věděli, že tam prostě k těm nárůstům dochází, na konci května tam bylo 168 případů na 1000 testů, to nebylo málo. A přesto ta vláda nebyla schopna objektivně zareagovat, zavřela ty doly až zhruba v tomto týdnu, vlastně jste jakkoliv neřešili tu epidemiologickou situaci, ke které tam došlo. To znamená celou vinu za to, k jakému nárůstu tam dochází, nenesou horníci, jak se snaží někteří politici říkat. To zdaleka ne, nese pouze vláda České republiky, ministerstvo zdravotnictví a Krajská hygienická stanice, potažmo Moravskoslezský kraj, který neuměl zasáhnout včas, a tedy.

Václav MORAVEC, moderátor 
Kdybych vám, kdybych vám, ale zase dal protiargument, kupříkladu krajská hygienička Svrčinová tvrdí, že nárůst nakažených na Karvinsku není až tak odlišný od předchozích dní. Ale že ta vyšší čísla vypovídají o dobré identifikaci a trasování a ta situace je pod kontrolu.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Na Karvinsku nefunguje chytrá karanténa, pan premiér nám tady tvrdil na začátku května, když jsme začínali otvírat nebo v polovině května, že chytrá karanténa přece vyřeší lokální ohniště. Na Karvinsku nefunguje, protože nejsou lidi, kteří by ty lidi dohledávali. Prostě ukazuje se, že ten stát se rozhodl to otevřít, což já jako nezpochybňuji, bezpochyby jste to dělali a pevně věřím, že jste to dělali na základě dat s epidemiology. Ale z druhé strany jsme nebyli připraveni na ten plán B. A to, že Slovinci vůbec neberou v potaz, že se jedná o nějaké lokální ohniště, ale prostě ty čísla.

Václav MORAVEC, moderátor 
Ohnisko, paní místopředsedkyně.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Tak ohnisko, pardon, ale, že ty čísla mají v podstatě za celou republiku, to je prostě taky faktem. Koneckonců, když se podíváte na Liberecko, kde ty čísla také rostou, dneska jsme dostali informaci, že někde na Kutnohorsku zavírají fabriku, prostě ono se to bude vyskytovat, a vy jste to měli nebo respektive netvrdím, že pan ministr, ministr zahraničních věcí, ale premiér a ministr zdravotnictví z hnutí ANO, potažmo krajský hejtman za hnutí ANO, to měli prostě předvídat. Být na to připraveni a já to tam nevidím. To jediné co jsem, bohužel za ten týden slyšela, bylo to, že se snažili najít viníky mezi horníky a tam bych se chtěla velmi ohradit, protože to jsou lidé, kteří to rozhodně neroznáší v hospodách, ti lidé jedou z práce autem domů. A kdo někdy zažil hornickou profesi ví, že jakékoliv ty opatření, které by se tam měli zachovat ve chvíli, kdy se tam ten virus šíří, jsou vlastně nemožné, takže tam se mělo postupovat daleko dřív, 23. 5. jste věděli, že je v Darkově problém. Vláda České republiky neudělala vůbec nic.

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane poslanče, je to selhání vlády na centrální úrovni to, že se komplikují dovolené občanům České republiky, kteří cestují do Slovinska, do Chorvatska, respektive na Kypr.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Je fér říct, že to rozhodování je hodně těžké, protože to nejbezpečnější z hlediska šíření epidemie a zdraví lidí je nechat tu ekonomiku zavřenou, ale to je ekonomicky nepřijatelné, čili se pohybujeme vždycky na nějaké hranici, ale mně tedy také velmi překvapuje ten přístup vlády vůči státnímu podniku OKD, kdy já jsem o tom psal, tuším na začátku týdne na Facebooku, kdy jsem si přečetl, v jakých podmínkách tam ty lidi pracovali, vlastně s nulovou ochranou, a poté co se tam objevilo šíření toho viru, že ta firma nechala dál ty horníky pracovat a vlastně to riziko začalo dramaticky růst a nic se s tím nedělo, tak to mě hodně zarazilo.

Václav MORAVEC, moderátor 
Za to nese odpovědnost, tedy asi ministerstvo průmyslu a obchodu tak, pod kterými je OKD jako státní podnik.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
V okamžiku, kdy je to státní podnik, tak ta zodpovědnost je úplně přímá, kdyby to byl soukromý podnik, tak je to samozřejmě složitější, protože v okamžiku, kdy zasáhnu do byznysu soukromému podniku, tak musí nést také ty náklady, ale já bych ještě vrátil pár týdnů předtím a mě velmi překvapilo, jak málo se u nás psalo, že i v těch nejklidnějších týdnech ta epidemická situace u nás nebyla úplně skvělá, když srovnáte naše čísla s Rakouskem. Tak v těch nejklidnějších týdnech jsme byli někdy až na dvojnásobku těch rakouských čísel a je to velmi podobná země. A když se podíváme teďka na situaci v Německu a naše média psaly hrozně moc o ohniscích v Německu jatka, a tak dále, tak tak jejich čísla jsou čtvrtinová proti těm našim, když to přepočteme na na počet obyvatel. Velmi mě překvapilo, jak málo se o tom psalo, to je věc novinářů, jak málo o tom mluvila vláda, myslím si že, když ta čísla i v těch nejklidnějších dobách byla byla nízká, když se objevila ta lokální ohniska, tak bylo naprosto jasné, že ta čísla začnou být jako velmi dramatická a my jsme.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jinými slovy podle vás hrozí, že další země teď budou vypínat Českou republiku ze zeleného Semaforu nebo změní barvu na svém semaforu vůči Česku ze zelené na žlutou.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Já doufám že, že začneme fungovat, že si uvědomíme, že ta situace není úplně dobrá. A co udělají další země, podle mě, po čem bychom neměli volat je, aby ty země se rozhodovaly na základě objektivních čísel a ne na základě nějaké dojmologie. Ale tady si musíme uvědomit, v okamžiku, kdy Česká republika je 1 zóna, ve které se lidi volně pohybují, pohybují se poměrně intenzivně, pokud jste na silnicích, nebo pokud se díváte, jak vypadají vlaky. Tak opravdu ta ten pohyb je velmi objektivní, je velmi velmi intenzivní. Tak nemůžeme tvrdit, že je to lokální ohnisko. To prostě nemůže fungovat, tady tohle, a to, že se ty země dívají na celková čísla, je v tom případě odůvodněné.

Václav MORAVEC, moderátor 
Karvinou neberete jako lokálního ohnisko.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
No, je to lokální ohnisko z hlediska epidemiologie, ale v okamžiku, kdy je tam volný pohyb.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
No Polsko je tedy ale opravdu země, ve které bych se neinspiroval. Když se podíváte na ty data.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Ne, to neříkám. My jsme schopni, taky potom ale dneska dnes už i ostatní státy jsou schopny s použitím trasování a další věcí, prostě vědět, odkud ty lidi přijíždějí. I to byl ten důvod, proč se umožňoval v té druhé fázi epidemie ne plošný přístup, stejně jako v případě Polska, tak z celkovýho celkového hlediska, bychom Polsko museli zařadit do středně rizikové kategorie, ale nám umožňovalo i opatření cílené vlastně nechat Polsko zelené a jenom Slezské vojvodství vnímat regionálně odlišně, omezit pohyb z tohoto regionu zejména přeshraniční. A já rozumím tomu argumentu, já sám jsem dnes říkal, že možná jsme týden, 14 dní mohli reagovat rychleji. Ta situace na Karvinsku se měsíc nemění.

Václav MORAVEC, moderátor 
Je to, je to i selhání ministerstva průmyslu a obchodu, respektive státu jako vlastníka OKD.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Já nemohu posoudit, jak detailně se situací kolegové ve vládě zabývali, ať už ministerstvo zdravotnictví, hygienici.

Václav MORAVEC, moderátor 
Promiňte, vy jste člen vlády.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Případně, tak vlastně.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy jste se o tom na vládě nebavili.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
O situaci na.

Václav MORAVEC, moderátor 
OKD neřešila.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
/nesrozumitelné/Darkov. Nebyli informováni detailně, bylo řečeno, že vláda nebo příslušné autority se tomu věnují, že záležitost je pod kontrolou, abych ještě, doplnil, ale také z epidemiologického hlediska je potřeba se podívat na samotný počet nových případů, je jedna věc, ale vždy jsme dávali prioritu na to, aby se to nepromítalo do situace, kdy zdravotnický systém by nebyl schopný zvládat ty nárůsty, zde se ukazuje, že třeba počet hospitalizovaných není nějak výrazně vyšší, nepřibývá nějaký větší tlak na zdravotnický systém, většina těchto průběhu nemoci je klidná, mírná, a to je samozřejmě otázka na epidemiology, jak toto vyhodnotit. Mě samozřejmě netěší to, že kvůli de facto lokálnímu problému, máme problémy ve vztahu k ostatním členským státům Evropské unie. A my snažíme vysvětlit, že se jedná o lokální problém, který dostáváme pod kontrolu, který jsme schopni trasovat, jsme schopni identifikovat lidi, kteří přišli dost kontaktu s nakaženými, jsme schopni v tuto chvíli je izolovat a předejít tomu, aby cestovali, to jsou ty konkrétní opatření, jak předcházet nějakým větším log-donům, jak skutečně dávat velké oblasti do karantény, omezovat volný pohyb, ale zároveň skutečně zkusit snížit ta rizika, která s tím souvisí.

Václav MORAVEC, moderátor 
Paní místopředsedkyně.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Jenom krátké věty. Nejste schopni to trasovat, zeptejte se hygieniků na tom Karvinsku a v Moravskoslezském kraji, nemají kapacity, nepomáhá armáda, prostě chytrá karanténa nefunguje, chytrá karanténa, kterou nám pan premiér sliboval, jak bude tím geniálním řešením lokálních ohnisek a za druhé, zeptejte se těch lidí, jak dlouho čekají na to, aby se vůbec vytestovat mohli nechat na tom Karvinsku. Já s nimi mluvím téměř denně, protože jsem z toho regionu, dneska jsem z něho ráno přijela. Ti lidé mají problém s tím, aby je vůbec někdo natestoval, to znamená tu situaci vláda nezvládá, jestli mi někdo tady teď řekne, že na 6 týdnů zavírá státní podnik ve chvíli, kdy tam 6 týdnů probíhá ta epidemiologická situace jako probíhá, tak si myslím, že to prostě selhání státu a že Prisko by za toto mělo nést plnou zodpovědnost, včetně toho, že ti horníci by neměli skončit na 60% platu.

Václav MORAVEC, moderátor 
Promiňte, ale, ale v OKD se měnilo vedení nedávno, tak kdo by měl nést odpovědnost, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nebo přímo premiér.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Já nevím koho Prisko informovalo o té situaci, ale přiznám se, že ve chvíli, kdy mám z jednoho politické strany hejtmana, premiéra a ministra zdravotnictví, tak se domnívám, že je tady zcela jasná odpovědnost, a to já dávám hnutí ANO, nezvládli tu situaci jejich takzvaní odborníci.

Václav MORAVEC, moderátor 
Aby a měl by někdo rezignovat.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
To nechávám na uvážení každého, já bych byla ráda, aby se ta situace především na Karvinsku uklidnila, protože ti lidé jsou tam vynervovaní, opravdu se jim nedostává těch testů, chtějí, aby byli, například trasováni, tak hygiena nestíhá, já obdivuju hygieniky na Karvinsku v tuhle chvíli. Z druhé strany, ale to samozřejmě v rámci té situace a tady zcela souhlasím s panem kolegou Niedermayerem, že Česká republika nemůžete srovnávat Polsko a Českou republiku, jsme desetimilionový stát a tady ten volný pohyb, a to jak navíc ze státními svátky, které teď zrovna probíhají, se neskutečně mění a všichni jsme říkali, zůstaňte v Čechách, cestujte po Čechách. Na Karvinsku jsou případy, kdy odmítají, například v Krkonoších ubytovávat lidi z Karvinska, protože jsou z Karvinska, tam jsme to nechali dojít. Všechno se mohlo v klidu řešit od poloviny května a ty opatření mohly být nastaveny podle mého názoru daleko daleko lépe. Vy jste dneska ten region nechali na pospas.

Václav MORAVEC, moderátor 
Bude se. Ano.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Nemohu souhlasit, že jsme ten region nechali napospas. Já jsem již řekl, že mohlo reagovat minimálně týden, 2 rychleji ve chvíli, kdy se.

Václav MORAVEC, moderátor 
Budete se o tom pane ministře, na vládě bavit, vy jste místopředsedou ČSSD.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Já jsem zaprvé zaznamenal, že ministerstvo zdravotnictví samo vyhodnocuje, že situace je vážnější, než možná samo do samo připouštělo. Já bych rozhodně, ale také chtěl slyšet, pokud bychom měli přistupovat k nějakým zásadním restriktivním opatřením, jako třeba ke karanténě.

Václav MORAVEC, moderátor 
Karanténě Karvinska.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Karanténě celého Karvinska, jaký to bude mít efekt a jaké to bude mít dopady a jenom, tak tady bych poupravil, já jsem nikdy neřekl, že by za to mohli horníci. Já si myslím, že to je otázka otázka otázka skutečně asi vedení společnosti, které mělo přijmout ráznější opatření, v celé řadě případů vidíme, že záleží i na tom, jak management firem reaguje, v některých případech reaguje velmi dobře, velmi rychle, předchází se tím dalšímu šíření a měli jsme i jinde případy, že se vědělo.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy byste pane ministře, byl pro.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Vědělo o tom, že ve fabrice jsou případy pozitivních pozitivních osob na COVID-19, a přitom se nic nestalo.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy byste byl pro to, aby vedení OKD rezignovalo, když k personálním změnám tam došlo poměrně nedávno.

Václav MORAVEC, moderátor 
Tak já předpokládám, že by mělo především vysvětlit, jak postupovalo, jaké opatření konkrétní přijala, aby se situace zlepšila. A jakým způsobem třeba spolupracovali s krajskou hygienou. Já rozumím, že zdroje i krajské hygieny jsou omezené, ale možná i krajská hygiena se měla obrátit tu chvíli na vládu a říct, nemáme kapacity, potřebujeme posílit, ta situace se začala měnit poslední týden, kdy i ministerstvo zdravotnictví deklarovalo, že posílí ty kapacity, ale do té doby možná také nepřišel jasný signál.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Já prosím vás poznámku. Vláda plánuje deficit 500 miliard korun. A vy řeknete, že máme problém zvládnout epidemii kvůli tomu, že jsou omezené zdroje pro krajskou hygienu, tak to teda jako je, ale úplně absurdní.

Václav MORAVEC, moderátor 
Já se bavím o tom, že prostě taky krajská hygiena má říct co potřebuje, aby situaci třeba zvládala. Já nevím, jestli ministerstvo zdravotnictví mělo od krajských hygieniků Moravského kraje informace, co konkrétně potřebují. V případě třeba posílení lidských zdrojů.

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane ministře ale, promiňte, ale není není poněkud překvapivé, že se na vládě tím problémem dnes nezabýváte, když OKD patří státu, když situace v Polsku epidemiologická není dobrá, třetinu nejméně třetinu zaměstnanců OKD tvoří právě polští horníci a podobně. Není to i, to že jste se tím vůbec nezabývali na vládě, není to také výpověď svým způsobem.

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane redaktore, neříkám, že jsme za to o tom o tom nebavili, ale toto je jednání.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jste říkal, že jste o tom nebyl informován.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Ale toto je forma regionální regionální záležitost, kde by měly příslušné instituce plnit svoji roli, toto nemusí nutně řešit vláda při svém zasedání, to je otázka, aby reagovali ministerstvo zdravotnictví, aby reagovali epidemiologové, já nemyslím, že v každém při každém případě, kdy se objeví něco v nějakém podniku, o tom musí zasedat vláda a ve chvíli, kdy situace ale je již vážná, já myslím, že ano, teď už je potřebné.

Václav MORAVEC, moderátor 
Promiňte, vláda by se tím asi zabývat měla, jestliže vy teď tady čelíte kritickým otázkám, že do čtyř zemí mají našinci problém vycestovat, respektive platí 1 750 Kč za 1 covidový test, takže když jde o rodinu, tak se bavíme o zhruba osmi tisících, je-li rodina čtyřčlenná. Podíváme-li se zpátky na ten slovinský semafor. Už jsem to zmiňoval v úvodu, že Slovinci na ty na seznam méně bezpečných zemí zařadili kromě České republiky, Chorvatsko, Francii. A vy jste teď tady říkal, že se nedivíte lidem jejich nákladům, budete se na vládě zabývat tím, aby kupříkladu dostali kompenzaci za ty covidové testy, je možné od vlády očekávat vstřícný krok, když už jste podcenili tu situaci na Karvinsku.

Václav MORAVEC, moderátor 
Určitě to budu řešit s kolegyní Dostálovou, která má na starosti cestovní ruch, je v kontaktu s cestovními kancelářemi s Asociací cestovní kanceláří a očekávám, že přijde s jasnou odpovědí, jestli toto je případ, kdy lze uplatnit nějaké možné náhrady škod nebo náhrady nákladů, ale.

Václav MORAVEC, moderátor 
Podle vás by to mělo být ten případ.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Tak já vnímám, že to skutečně tisícům lidí komplikuje život, řada lidí možná kvůli tomu ani neodcestuje na své dovolené, protože třeba v případě v případě Kypru se jedná o test, který je potřeba udělat velmi rychle, otázka, jestli to stihnou, jestli jsou na to i dneska kapacity, protože po tom, co se situace uklidňovala, tak řada odběrných míst zavírala. Je to možná také na debatu o tom, jak zajistit pro cestující nějaké rezervní kapacity testování ve chvíli, kdyby se situace měnila a tady.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jinými slovy, vy byste se přimlouval k těm kompenzacím.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Je potřeba počítat s tím, že. Jak se bude dále i do budoucna situace vyvíjet, takže jednou za čas prostě bude situace, kdy se můžeme dostat do podobných případů, že kvůli lokálním výskytu, může být obava z cestování.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy byste se přimlouval k těm kompenzacím.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Tak já si myslím, že to je na místě, se o tom bavit.

Václav MORAVEC, moderátor 
Budete se o tom na vládě bavit.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Určitě se chci o tom s paní Dostálovou bavit.

Václav MORAVEC, moderátor 
Při pohledu na tu slovinskou mapu, pane poslanče, tak vy jste říkal, že doufáte, že by se evropské země měly rozhodovat na základě fakt, ale když tady česká vláda čelí kritice kupříkladu i za tu situaci kolem Slovinska. Tak Slovinci nakonec přiznali, že přeřadili Chorvatsko do méně bezpečných zemí, kvůli vlastnímu problému, protože ve Slovinsku také narostl počet a toto je Jutarnji list, který jsem četl včera jeho článek, který upozorňuje právě na ty kolony pro našince, kteří pojedou přes Slovinsko-chorvatskou hranici. Není to vlastně v rámci Evropy i selhání, že Slovinci si řeší svůj problém s Chorvaty a de facto i s Českou republiku.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
No já bych od začátku té krize přivítal víc, kdyby země více kooperovaly a chovaly se transparentně. Bohužel na začátku té krize my jsme byli často pionýrem té nekooperace, ty přístupy velmi radikální.

Václav MORAVEC, moderátor 
Myslíte to uzavření hranic.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Přesně tak, včetně bezprecedentního zákazu výjezdu lidí, který opravdu s epidemiologií těžko mohl nějak souviset, čili nemůžeme se divit, ale já bych rád, kdyby česká diplomacie zcela jednoznačně prosazovala na úrovni Evropské unie, aby ty přístupy byly transparentní, a aby regionálně tam byla opravdu velmi intenzivní kooperace, protože mně se to nelíbí, to co říkáte, protože to nedělá také to řešení efektivní, čili já bych byl rád, abychom se opravdu tohle pokoušeli více prosazovat, bohužel velmi často je český přístup v otázce Evropské unie takový, my si to chceme dělat po svém, ale ať nám do toho ostatní nemluví.

Václav MORAVEC, moderátor 
Ale vy mi teď jako 2 europoslanci řekněte,to není možné. Ano pane ministře, záhy budete reagovat. To není možné v rámci ECDC, což je evropská agentura pro kontrolu nemocí, řešit tu metodiku a kontrolu těch metodik na celoevropské úrovni, abychom tady nebyli svědky, že v pátek se dozví celá Evropa, že Slovinci přeřazují Chorvatsko, abychom se z chorvatských novin, nikoliv z českých a dalších, dozvěděli, že to je kvůli vnitřnímu problému Slovinska, protože se do Slovinska vrací gastarbeitři z Bosny a Hercegoviny, ze Srbska.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Potřebujete k tomu 2 věci, potřebujete k tomu kompetenci, která v těch zdravotních otázkách v Evropské unii je velmi slabá na úrovni Evropské unie, protože členské země tuto kompetenci chtějí držet na národní národní úrovni a musí k tomu být vůle a obě tyhle věci docela chybí a já doufám, že z té krize se poučím, ale znovu připomínám, ta česká pozice není vždycky nakloněná tomu, abychom v rámci Evropské unie více více spolupracovali.

Václav MORAVEC, moderátor 
A vy myslíte že, že Evropský parlament je to schopen v těch následujících týdnech prosadit, když se podíváme na ten zmatek v Evropě. A semafory, národní semafory v každé členské zemi, které nemají jednotnou metodiku v rámci další členské země, paní místopředsedkyně.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
A jedna věc je, dělám zdravotnictví v Evropském parlamentu 6 let, je nás tam asi 10 dohromady z celé Evropy, který jsme se mu intenzivně věnovali a bylo to tak málo záživné téma, vlastně zajímavé téma pro mé kolegy právě proto, že ty kompetence jsou čistě v rukou národních států, dokonce jsem 5 let byla jedinou kontaktní osobou Evropského parlamentu právě v té agentuře, kterou vy jste zmiňoval, takže ji znám poměrně dobře. Ta agentura nás od ledna a členské státy upozorňovala na to, že hrozí problém, členské státy a nejenom Česká republika obecně nedělaly nic. Nechci říct, že z toho měly srandu, minimálně tedy ty doporučení nečetly, si troufnu říct nebo s nimi nepracovaly. My teď máme otevřených asi 5 zdravotnických věcí v Evropském parlamentu, ukazuje se to i v rámci Konference o budoucnosti Evropy, kde se to zdravotní téma zmiňuje, jako velmi intenzivní, protože se ukázalo, že Evropská unie v tomhle není prostě kamarád do deště, jestli to tak můžu říct, prostě ty státy, každý si udělal, co chtěl a teď já bych jim nerada brala kompetence, jestli mají nebo nemají zavírat hranice, to se zase přiznám, že v tom bych byla opatrná, protože ve chvíli, kdy hrozí riziko, tak je to ten stát, který by si měl ochránit své území.

Václav MORAVEC, moderátor 
Promiňte, ale mají poškodit jinou členskou zemi. Ten spor Slovinsko - chorvatský. Pane ministře, záhy k tomu také dostanete slovo. Ten spor Chorvatsko - slovinský je vlastně zajímavý. Tady přesunou Chorvatsko Slovinci do žluté země nebo mezi méně bezpečné země. Tím zároveň zhatí nebo mohou zhatit Chorvatsku turistický ruch, protože mají lidé čekat na slovinsko-chorvatské hranici, která vždy bývá zacpaná i v nekoronavirových časech, desítky, desítky minut.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Ale je to o tom, že si chráníte své vlastní území, já jim opravdu rozumím. Ale jestli se mám vrátit k té zdravotnické otázce, tak tam nejenom na té Konferenci o budoucnosti, která nás asi čeká, ale zároveň například v dokumentech, které teď budeme schvalovat i tuto plenárku tento týden, tak se velmi intenzivně mluví o tom, že ve zdravotnických věcech, minimálně v tom, abychom všichni testovali stejně, všichni měli stejné statistiky, všichni si uměli říct, jakým způsobem, například léčit. Uměli společně nakupovat vakcíny a léčbu, což bude téma následujícího půl roku, protože ve chvíli, kdy vakcína bude, tak se můžeme bavit o tom, jak drahá bude a pro koho bude. Když vidíme, jak Američani skoupili remdesivir, jako jediný dnes dostupný lék proti Covidu, vlastně ta Evropa se na to jenom dívá, to jsou všecko věci, kde já bych viděla ty kroky v tom daleko větším zapojení a té spolupráci na úrovni Evropské unie. Jako ráda, protože po nich 6 let v podstatě volám. My dneska máme pacienty s vzácnými onemocněními, kteří nejsou léčeni 5 let, přestože ve Francii léčení jsou, jen proto, že nemáme společné procesy hodnocení, takže já jsem, nechci říct, že ráda za Covid, to vůbec ne, ale z druhé strany se ukázalo, že to zdravotnictví nemůže zůstat pouze v kompetenci členských států. A minimálně ty vědecké poznatky bysme si měli sdělovat daleko intenzivněji a minimálně bychom měli věřit a poslouchat aspoň agentuře, kterou máme, a to je právě to zmiňované ECDC, které vlastně do toho ledna bylo takovou nechtěnou Popelkou s 500 odborníky, zaměstnanci které, ale když moc nikdo nechtěl, tak nechtěl poslouchat. Dnes i německé předsednictví má zdravotnictví jako jednu ze svých priorit, takže bezpochyby to bude téma, které se prostě dostáváme na povrch.

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane ministře. Postoj České republiky, slyšel jste námitky Luďka Niedermayera.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Já bych za prvé chtěl se připojit k tomu, že není možné obviňovat Evropskou unii z toho, že selhala v této krizi, protože v oblasti zdravotnictví ty kompetence prostě nemá a ani koordinace členských států a tady přiznávám, nebylo v počátcích té krize rozhodně ideální. Co se týče role diplomacie, já se musím přiznat, že často i jsem frustrován, protože to jsou rozhodnutí, která nejsou činěna diplomacií, to jsou rozhodnutí epidemiologů a tady bych také viděl, že potřebujeme prostě posílit evropskou koordinaci třeba i v této oblasti. Epidemiologové postupují často, aniž by vás informovali, což byl i tento případ, když jsem hovořil se svým slovinským protějškem, tak o tom ani nevěděl do chvíle, než to rozhodnutí bylo stole.

Václav MORAVEC, moderátor 
A on vám přiznal, že to je vlastně částečně slovinský problém.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Tak samozřejmě i pro ně je to otázka.

Václav MORAVEC, moderátor 
Akorát ho hodili na Chorvatsko.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Otázka toho, že měli množící se případy, velmi často spojené právě s pracovní migrací z Balkánu, to jsou věci, které v tom, já tomu rozumím, že prostě to Slovinsko nato musí reagovat ve chvíli, kdy máte nezodpovědné lidi, kteří přijedou, nenahlásí se, přijedou z rizikové země, neplní ty podmínky, tak v tu chvíli potřebujete hledat jiné řešení, jak předcházet rizikům, takže já bych z toho Slovinsko, nějak nepodezříval, že řeší nějaký vlastní problém, prostě jejich příslušné orgány reagovaly podle vývoje situace.

Václav MORAVEC, moderátor 
Je možné právě v rámci toho zdravotnictví a těch, když se podíváme na tu současnou situaci, což bezesporu diváky, kteří se chystají vycestovat v rámci Evropy na dovolenou, protože i my máme náš vlastní semafor, když se podíváme na naše barvy, tento týden aktualizovaný od počátku července jsou pro Čechy pro cestování bezpečné zelené všechny země Evropské unie kromě Švédska, kde podle českého ministerstva zdravotnictví stále panuje vysoké riziko nákazy, a to má, tudíž červenou, tady to vidíme, je možné na té evropské úrovni, pane ministře, dospět k nějaké jednotnější metodice, která i možná vám jako diplomatům, bude spíš ku prospěchu, než aby vy jste vysvětloval slovinskému ministru zahraničí, že tady máme Karvinsko, že tady máme státní podnik, že se tady situace podcenila.

Václav MORAVEC, moderátor 
Zcela určitě a já myslím, že máme již první úspěchy. Já jsem především rád, že třeba se lépe koordinujeme ve vztahu k mimo evropský nebo mimo unijním zemím, tak tady jsme od počátku a je tady myslím, že by byla ta role diplomacie důležitá, volali po tom, aby každý stát si to nedělal po svém, abychom měli společný unijní přístup k otevírání hranic vůči třetím zemím. A nakonec se to povedlo a do jisté míry je to také na základě kritérií, které my jsme si nastavili v tom národním semaforu, který jsme prosazovali i v těch unijních jednáních. Pracujeme právě s čísly z ECDC z té evropské agentury, myslím, že tam je základ, přesně sladit metodiku, mít objektivně stejná čísla, se kterými všichni pracujeme, mít možná i citlivost na to, jak pracovat s těmi partikulárními třeba problémy, firmy v jednotlivých zemích, tam se to může v budoucnosti znova, znova objevovat, viděli jsme to v Německu v případě jatek. U nás Karviná, ale i jinde, jsou lokálně lokální lokální problémy, kde je třeba i případ Chorvatska, kde je to taky hodně lokalizované.

Václav MORAVEC, moderátor 
Kdy, kdy myslíte, že se vám podaří přesvědčit vašeho slovinského kolegu, stejně tak asi kyperského, kdy by se Česká republika mohla dostat a kdy by mohla zasvítit na jejich semaforech zelená.

Václav MORAVEC, moderátor 
Je já zopakuji pouze to, že za prvé musíme dostat pod kontrolu situaci na Karvinsku nebo v těch třech okresech Moravskoslezského kraje, to je základ, já myslím, že bychom.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jinými, jinými slovy do konce příštího týdne nečekáte, že by se vám diplomatickými prostředky podařilo přeřadit Českou republiku opět do zemí bezpečných.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
My se samozřejmě o to pokoušíme.

Václav MORAVEC, moderátor 
Kypřanům.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Řešíme i různé detaily těch těch podmínek pro vstup na jejich území, v případě Slovinska já jsem především rád, že bez jakýchkoliv problémů je možný tranzit přes jejich území, to je pro české občany velmi důležité, že nakonec vyslyšeli, že lidé, kteří již mají rezervované zaplacené ubytování, tak mohou vstoupit na území Slovinska s testem ne starší než 36 hodin, to jsou detaily, které se prostě jednali velmi rychle v té době, kdy oznámilo Slovinsko, že 3 státy pravděpodobně zařadí na ten seznam méně bezpečných zemí.

Václav MORAVEC, moderátor 
Ale neočekáváte, že by k té změně u těch čtyř zemí došlo do konce příštího týden.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
V tuto chvíli. Já nepředpokládám že, bychom znovu se dostali na ten nebezpečný seznam, pokud zde nebude vidět pozitivní trend i v těch lokálních ohniscích, a to je náš domácí úkol. V tom musí vláda skutečně udělat víc, tady se myslím shodneme, teď je čas prostě se zaměřit na to, jak zamezit dalšímu šíření na Karvinsku a i v jiných okresech na severní Moravě to, jestli jsme zaspali týden, 2, to myslím, že už je potom na vyhodnocení.

Václav MORAVEC, moderátor 
Tak.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
6 týdnů pane ministře.

Václav MORAVEC, moderátor 
6 týdnů vám počítá s paní místopředsedkyně Konečná. Tím se dostáváme k tématu rychlé obnovy Evropy po koronavirové pandemii. To je teď priorita předsedkyně Evropské komise Ursuly von Der Leyenové. Evropská komise chce ekonomikám pro zotavení z koronavirové krize nad úroveň běžného unijního rozpočtu poskytnout 750 miliard euro, když to přepočítáme na koruny, jde o zhruba 20 bilionů korun, to je přibližně 18 státních rozpočtů České republik.Y tato částka, kterou si chce komise bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích a využít přitom nejvyššího kreditní hodnocení Evropské unie, má zvýšit rozpočet na období 2021-2027. A jednat je podle předsedkyně Evropské komise zapotřebí hodně rychle. Německá kancléřka Angela Merkelová ji ujistila, že Německo, které od července přebralo předsednictví unie, je na tento úkol připravené.

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka, 2. 7. 2020 
Víme, kde jsou těžkosti, ale každý si je vědom toho, že bude užitečné dosáhnout dohody v červenci. Pokud budeme potřebovat trochu více času, nebude to ideální, ale i potom nad tím můžeme pracovat. 17. července jedu do Bruselu s cílem odsouhlasit fond a nedovedu si představit, že by se nám to v létě nepodařilo.

Václav MORAVEC, moderátor 
Německá kancléřka má v příštím týdnu předstoupit před Evropský parlament právě s prioritami toho německého předsednictví. Začnu u vás jako u europoslanců, očekáváte Luďku Niedermayere, že Evropa pod německým předsednictvím nakonec dojde k té dohodě velmi rychle.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Já bych asi otočil, jestli je nějaká šance, že dojdeme k té dohodě rychle, tak to bude pod německým předsednictvím, protože Němci mají velmi kvalitní politiky a diplomaty. A druhak, Němci jsou ti, kteří vlastně ve velké míře tento balík sponzorují, takže myslím si, že jestli někdo má šanci dojednat tu jednomyslnou shodu, na které tady toto stojí, tak je to německé předsednictví, ale bude to velmi komplikované, protože těch zemí, které atakují tento návrh, z těch či oněch důvodů, je opravdu hodně a já musím říct, že já jsem také zmaten třeba ohledně pozice v České republiky, protože nejdřív jsme slyšeli přehršel rozhovorů pana premiéra, který na základě často hrubě zkreslených informací, ten návrh zcela kategoricky odmítl, pak jsme si přečetli na jednom webovém portálu, shodou okolností jeho médií, vyjádření, že je to vlastně docela dobré, vyjádření, ze kterého podle mého názoru nenapsal ani slovo, ale to je můj osobní soud a vlastně jsem nezaznamenal nějakou komunikaci vlády ohledně toho, jak se k tomu stavíme. Přičemž já mám za to, že ten balík je pro nás velmi výhodný a náš zájem by měl být, aby byl co nejrychleji schválený.

Václav MORAVEC, moderátor 
Teď se bavíme o balíku z fondu obnovy.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Ne, bavíme se o celkovém návrhu, který zahrnuje, jak ten klasický rozpočet, tak ten krizový rozpočet. A z mého ekonomického pohledu, je naším zájmem, aby jednání příliš nevázly a nejsem si jistý, do jaké míry tuhle roli my sehráváme, protože té komunikace je hrozně málo. Holt vláda asi má spíš čas trávit trávit diskuse nad rezolucemi ohledně rezolucí Evropského parlamentu, ale o tom, jak se staví vlastně k tady této zcela zásadní ekonomické záležitosti a také strategické, protože to, jestli se dohodneme na takovémto poměrně velkorysém plánu, nasměruje evropskou politiku nějakým způsobem do budoucna, o tom jsem, bohužel moc neslyšel.

Václav MORAVEC, moderátor 
Když se podíváme právě na ten fond obnovy. Evropská komise chce ekonomikám pro zotavení z koronavirové krize pomoci na úroveň běžného unijního rozpočtu, proto se ptám, jestli mluvíte jenom o fondu obnovy, anebo o rozpočtu jako takovém. Proto na konci května byl představen tento návrh, který už vidíte na obrazovkách, na podporu oživení Fond na obnovu ekonomik zemí postižených koronavirovou krizí pod názvem Next Generation EU počítá s šátku s částkou 750 miliard EUR, kterou už jsem zmiňoval, 500 miliard má být rozděleno formou grantů a čtvrt bilionu má jít na úvěry. To osobní setkání lídrů Evropské unie se uskuteční v polovině července, je pravděpodobné, že se lídři dohodnout paní europoslankyně nebo byste v to nevěřila, pod německým předsednictvím, že to tak rychle nepůjde v polovině července.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Tak, když mělo Německo předsednictví naposled v roce 2007, tak se dohadovala lisabonská smlouva, takže já mám velké očekávání, ale i trochu strach z toho, co všechno se pod Německem je schopno dohodnout. Ale vážně, kdo chce opravdu pomoct, ten musí dát rychle, to je prostě realita, ve které žijeme, to, že ekonomiky Itálie a Španělska jsou dneska opravdu, ale opravdu na tom špatně, to víme všichni a já sice nesouhlasím s tím, jak je teď ten návrh fondu vytvořen, musím říct, že zcela výjimečně souhlasím i s panem premiérem, že například ten ukazatel nezaměstnanosti by tam prostě zůstat neměl, protože když se podíváme, kolik dostanou Slováci, kolik dostanou Češi, kolik dostanou, například Poláci, tak to není fér. Z druhé strany bych také byla ráda, aby a nevím to nám možná řekne pan premiér, pan ministr, jakým způsobem komunikují na vládě tu pozici České republiky, protože já také více slyším ty výkřiky a hesla do médií, než nějakou konkrétní pozici, jak bychom si to představovali. Za nás v Evropském parlamentu musím říct, že jsme připraveni o tom dokonce jednat na mimořádném jednání ještě na konci července, takže z naší strany.

Václav MORAVEC, moderátor 
Je připraveno, kdyby se dohodli na toho 17. července.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Ano, to jsme dostali upozornění, že buďto 23. nebo 30. července se s největší pravděpodobností budeme muset sejít, pokud se dohodnou, to znamená, tam by problém být neměl, každopádně to, jak teď ten fond obnovy nastavený i obecně, tak já nevidím jako úplně pozitivní, protože mám trochu pocit, že se tam dostáváme z Green dealu do fondu obnovy, akorát mu říkáme jinak. A že by v tuhle chvíli ta kupní síla v té Evropě podpora, sociální podpora, podpora zaměstnanosti, měla být daleko větší, než dneska v tom fondu obnovy je. Já s ním mám velký problém. Na druhou stranu ale znovu říkám, kdo rychle dává, nejvíc dává. To znamená, bude záležet na členských státech, jakým způsobem to nakonec dopadne, ale tak, jak teď nastavený, já bych ho nepodpořila. Z druhé strany ale my nejsme v parlamentu ti, kteří budou ti ti stěžejní.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jaká je pozice České republiky, pane ministře.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Já bych za prvé chtěl o oponovat tomu, že by vláda nekomunikovala a, jaká je pozice k tomu k těm návrhům, které představila komise, za prvé se o tom hovořilo, jak ve sněmovně, tak v Senátu. Řešil se tam mandát projednání červnové rady, která poprvé jednala na úrovni lídrů, na úrovni premiérů, prezidentů o tom představeném návrhu, takže my naši pozici komunikujeme, minimálně náš parlament je seznámen s tím, s čím jdeme do těch jednání. A ten přístup je pragmatický, my si uvědomujeme na jednu stranu že, skutečně Česká republika potřebuje rychle nastartovat evropskou ekonomiku, včetně těch nejvíce postižených zemí, jako je Francie, Itálie, Španělsko, všechny tyto země patří mezi významné vývozní trhy pro náš byznys, pro naše podnikatele. A zároveň ale máme řadu výhrad vůči tomu návrhu, zejména fondu obnovy Next Generation EU, a to především o s ohledem na flexibilitu využití těch zdrojů, které v něm budou obsažené, to, že by naprostá většina prostředků měla jít pouze do transformace směrem k větší udržitelnosti nebo do digitalizace, považujeme za vhodné, ale nesmí to být pouze to. Potřebujeme investovat infrastruktury, myslím, že i celá řada dalších oblastí, které v tuto chvíli, skutečně vyžadují investice, včetně zdravotnictví a.

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane, pane.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
A jestli mohu ještě doplnit, samozřejmě i ty kritéria a jakým způsobem by měly být ty zdroje vlastně propláceny, využity, tak tam máme celou řadu výhrad a tady paní poslankyně již zmínila, máme výhradu proti tomu kritériu nezaměstnanosti, si myslím, že to skutečně neodpovídá tomu, že musíme reagovat i na ty dopady té krize, které mohou přijít teprve na podzim. A potom také otázka větší flexibility. Bychom především chtěli, aby využívali stávající programy, stávající politiky, nikoliv se nutně zaváděly další byrokratické a dalším nástroje, které by ty zdroje vlastně potom směřovaly do evropské ekonomiky.

Václav MORAVEC, moderátor 
Luděk Niedermayer.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Jenom bych chtěl reagovat, že ono od českého premiéra volání po větší flexibilitě využívání evropských peněz, prostě nemůže fungovat. Protože pod tou větší flexibilitou využívání evropských peněz část mých kolegů v parlamentu vnímá, více peněz do firem, které jsou spojeny s panem premiérem. Čili je to prostě strašně nešťastné. Pane kolego, /nesrozumitelné/nesedíte v Evropském parlamentu.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Pane poslanče, je to, především o tom, abychom si mohli, jako členské státy říct, kde jsou ty aktuální potřeby. Abychom mohli skutečně objektivně třeba dát priority ne podle toho, jak je definuje Evropská komise, abychom mohli třeba a to se týká i toho víceletého finančního rámce, kde jsme od počátku říkali, chceme mít jistou míru flexibility, abychom mohli třeba i měnit ty priority v průběhu času. Dnes se rozhoduje o tom, jak má vypadat rozpočet Evropské unie na 7 let, kdo ví, co nás čeká za 2 - 3 roky.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Ale já neříkám, že to takhle možná někdo nemyslí, já říkám, jak to vyznívá a jak to vyznívá, to z Evropského parlamentu opravdu vím. A druhý moment, bych chtěl říct, že pan premiér zdůrazňuje, že je tam jedno špatné kritérium, ale ono je užitečné si přečíst celý ten dokument a podívat se na všechny ty kritéria. Stejně tak jako my.

Václav MORAVEC, moderátor 
Teď narážíte na, promiňte, že vstoupím do vaší řeči. Vy teď narážíte na tu nezaměstnanost, kterou zmiňovala i Kateřina Konečná.

Václav MORAVEC, moderátor 
Ostatně můžeme si Andrej Babiše poslechnout, protože Andrej Babiš dlouhodobě kritizoval rozdělení peněz v rámci evropského rozpočtu, výhrady má ale i k tomu plánovanému fondu obnovy, protože se bavíme o dvou entitách. Kritéria pro rozdělování peněz podle Babiše nejsou příliš spravedlivé.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 3. 7. 2020 /ANO/ 
Teď do toho přichází ten Recovery Fund, který má absolutně pro mě nepřijatelné kritérium, a to je průměrná nezaměstnanost od roku 2015 do roku 19, takže tam jsem není sám, který to kritizuje, protože Česká republika má nejnižší nezaměstnanost dlouhodobě, a jsem přesvědčen, že i po, řekněme, i v tom příštím období budeme na tom velice dobře.

Václav MORAVEC, moderátor 
Takže bychom se neměli k tomu kritériu upínat, Luďku Niedermayere.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Měli bychom si to nejprve přečíst a fakt je, že v téhle části jsou 2 kritéria. Jedno je bohatství ekonomiky a druhé je nezaměstnanost. A stejně tak jako my právem argumentujeme, že některé země mají vysokou nezaměstnanost, kvůli tomu, že dělají špatnou strukturální politiku, tak jiné země argumentují, že některé země jsou příliš chudé, i proto, že dostávají stovky miliard korun, v případě České republiky, korun, z evropského rozpočtu a stále se nedostaly na tu průměrnou úroveň. Je potřeba si uvědomit, že ta ten návrh má vlastně 3 části. První je React EU, která závisí na těch kritérií, které jsou ekonomicky nejkorektnější, ale které mají tu nevýhodu, že je nyní neznáme, to je propad ekonomiky, nárůst nezaměstnanosti a tahle část tam je, a ta je ekonomicky dobrá, jenomže nevýhodou je, že než ty data budou k dispozici, tak uběhne dlouhá doba. To znamená, že ty peníze by se vlastně velmi komplikovaně rozhodovaly. Druhá část je navýšení just transition fund, což zase některé země mohou být velmi nerady, že země, které neinvestovaly do toho, aby například utlumily těžbu uhlí, aby udělaly nějaký krok na dekarbonizaci ekonomiky, nyní čekají na to, že ty ostatní země to zaplatí. Opět, my jsme velkým příjemcem tady tohoto fondu a stejně tak jako náš premiér kritizuje kritérium nezaměstnanosti, tak někdo jiný může říkat, co je to za nápad dávat těm zemím, které se na tady to obrazně řečeno, vykašlali, naše peníze. A třetí část je ta, ve které je to vážené bohatství ekonomiky a nezaměstnanost. Mně se to kritériu nezaměstnanosti také nelíbí. Ale není férové tady tohle vypichovat a ignorovat ty kritéria, které jsou v náš prospěch.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jinými slovy podle vás je to maximální možný kompromis v současnosti.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Není. Z našeho pohledu bychom si bezesporu dovedli představit lepší nastavení. Ale stejně tak můžou být země, které si představují lepší nastavení, které je pro nás tím horším nastavením. Já si myslím, že bychom měli na diplomatické úrovni se snažit dosáhnout určitých změn, ale ne na úkor toho, abychom se k té dohodě rychle nedobrali. A druhá věc, a to je poslední věc, kterou chci říct. Pro nás je vlastně největší vítězství to, o čem se nemluví, a to znamená, že je zachovaný ten původní rozpočet, komise navrhuje ten původní rozpočet v nastavení, které je pro nás extrémně výhodné, my si musíme uvědomit, že naše země už je nad 90 procenty průměrné úrovni HDP na hlavu v evropské úrovni. Přesto přes ten původní rozpočet, máme dostat stovky miliard korun nad to, kolik do toho rozpočtu zaplatíme. Čili, když já se podívám na ten celý balík.

Václav MORAVEC, moderátor 
Tak je to podle vás výhodné.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Je to podle mého názoru výhodné, a měli bychom hlavně pomoci tomu, aby balík, který bude podobný tomu navrhovanému balíku, byl co nejdříve schválen.

Václav MORAVEC, moderátor 
Když už máte slovo, a to se chci právě zeptat, jestli vy jako čeští europoslanci, byť z jiných politických stran a i ideologií, máte shodu, jestli se fond obnovy a víceletý finanční rámec mají probírat un block, dohromady anebo jestli tady bude tlak, kdo rychle dává, hodně dává, fond obnovy schválit dřív a oddělit ho od víceletého financování.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Já jsem rád, že my v naší politické skupině nehrajeme takové ty hry, ono je to nevýhodné pro Čechy, ale je to výhodné pro Slováky, takže se tam do sebe pustíme, to naštěstí v Evropském parlamentu v naší skupině neprobíhá. Evropský parlament volá aspoň naše skupina volá po tom, aby bylo co nejrychleji dosaženo dohody, aby ta dohoda byla společná a také, aby rozhodování o těch penězích potom neprobíhalo za nějakými zavřenými dveřmi rady nebo komise, ale aby bylo transparentní a spolurozhodoval o tom Evropský parlament. Čili, myslím si, že ten Evropský parlament je, respektuje ten český zájem jednoznačně v tom, že chceme co nejrychleji dohodu, která bude podobná tomu, jak je to nyní navrženo, ale bohužel mám pocit, že jsme daleko od tady toho na úrovni rady.

Václav MORAVEC, moderátor 
Kateřina Konečná, odpověď na tu otázku.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Jako ideální by samozřejmě ve chvíli, kdy máme rozpočet, který má platit od roku 2021 bylo, abychom ho do aspoň konce roku 2020 schválili, ono se to tak sice vlastně nikdy pořádně nestalo, ale, ale bylo by hezké. Z druhé strany můžu říct zcela praktickou zkušenost z výboru pro životní prostředí, kde kolegové ze socialistů, zelených a další v podstatě smetli parlamentní návrh v rámci zemědělských dotací, bude se o něm znovu jednat, což už předzírá to, že vlastně to nejsme schopni v Evropském parlamentu stihnout, to se týká toho celkového rozpočtu. To znamená já si myslím, že to praktické řešení bude, že v tuhle chvíli budeme rozhodovat o tom Recovery fondu a potom se bude muset se zpátky vrátit k rozpočtu, byť se mi to nemusí líbit a nepřipadá mi to.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jinými slovy, praktičtější bude, že se to nebo důsledek bude, že se to oddělí.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Pro nás to není výhodné.

Václav MORAVEC, moderátor 
A pro Českou republiku bude nevýhodné.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Určitě ne. Pro Českou republiku, ale kdybychom čekali na to, jak se i Evropský parlament, protože opravdu jsou tam nové poměry, noví kolegové a spousta těch věcí, které už byly rozhodnuty, se shodila ze stolu. Ve chvíli, kdy bychom měli čekat, nedovedu si představit, že by Recovery fund byl schválený do konce roku. A podle mě by to bylo špatně a jenom ještě jedna krátká poznámka, to co mi na tom všem vadí, ze všeho nejvíc je, že se vůbec nebavíme o příjmech do toho rozpočtu. My se bavíme o tom, že si budeme půjčovat, jakým způsobem se k tomu postavíme, nebavíme se o příjmech a i německé předsednictví, sice píše něco o dani z finančních transakcí, ale nic o daňových rájích i německé předsednictví píše něco o tom, že by jsme měli mít tu daň z úniku uhlíku. Ale pořád jsou to takové věci na vodě, já bych si docela přála, abychom se vážně zamysleli nad tím, že nám tady utíkají miliardy korun a miliardy EUR z Evropské unie a že to jsou peníze které, kdyby tady zůstaly, tak si možná nemusíme vůbec půjčovat tolik.

Václav MORAVEC, moderátor 
Pane ministře, dojde k oddělení těch dvou entit.

Václav MORAVEC, moderátor 
Já bych ještě krátce reagoval na pana poslance. Já myslím, že česká vláda nikdy neakceptovala princip berte nebo nechte. Prostě ten návrh z komise je návrh k jednání. Já věřím, že sem najde kompromis, který i zohlední naše výhrady, ale těch výhrad má má řada zemí, hodně je to skutečně velký úkol pro německé předsednictví. V případě otázky, jestli rozdělit ty dvě témata, já jsem přesvědčen, že by bylo také lepší, kdyby se podařilo najít kompromis co nejrychleji na obou tématech.

Václav MORAVEC, moderátor 
Ale nevěříte tomu.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Ale v tuto chvíli jsem přesvědčen, že je asi blíže možnost dohodnout se na plánu obnovy nebo fondu obnovy. A co se týče víceletého finančního rámce, tak tam se k tomu ještě vrátit. Ono to naznačovala již ve svém projevu, již paní kancléřka Merkelová. Na druhou stranu my skutečně chceme, aby rada, aby Evropská rada přijala evropský rozpočet na další 7 let co nejrychleji, ideálně počátkem počátkem podzimu tak, aby byl čas ještě začít jednat i s evropským parlamentem. A i je třeba představit ty návrhy veřejnosti, aby se seznámili s tím, co dalších 7 let budou priority Evropské unie.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy jste vy jste už tady naznačili, že také není úplně vhodné, a to říkal Luděk Niedermayer, se obrovské množství času věnovat rezoluci Evropského parlamentu, v pondělí vláda, respektive 3 ženy Marie Benešová, Alena Schillerová a Klára Dostálová zabojovaly za Andreje Babiše, protože vláda v pondělí schválila pozici České republiky k usnesení Evropského parlamentu, kterou právě předložila Marie Benešová, jako ministryně spravedlnosti, podle návrhu usnesení se europoslanci částečně vměšují do vnitřních politických záležitostí členského státu Evropské unie, rozumějme České republiky. Rezoluce také podle vládních výtek narušuje presumpci neviny a předjímá výsledky unijních auditních řízení.

Marie BENEŠOVÁ, ministryně spravedlnosti, 29. 6. 2020 /nestr. za ANO/ 
Co mi tam hlavně šokovalo, byla ta formulace Evropského parlamentu, že tento vítá obnovení vyšetřování českého premiéra v souvislosti s jeho účastí účastí na projektu Čapí hnízdo, tak to si myslím, že je nepřijatelná formulace a myslím si, že tady jsme byli nuceni se ohradit.

Václav MORAVEC, moderátor 
Předseda Evropského parlamentu David Maria Sassoli se v úterý proti tvrzení české vlády a jejímu usnesení ohradil. V dopise zaslaném Andreji Babišovi uvedl, že europarlament kontroluje hospodaření s rozpočtem unie, jehož součástí jsou i dotace pro členské země, na základě unijních smluv. A v textu dopisu je i tento text, cituji z něj.

Václav Moravec CITACE: DAVID MARIA SASSOLI, Z dopisu předsedy EP Anderji Babišovi /zdroj: předseda EP David Maria Sassoli/ 
Rád bych zdůraznil, že výbor pro rozpočtovou kontrolu bude i nadále vykonávat své povinnosti v souladu se svým mandátem, včetně posuzování potencionálních střetů zájmů, které brání řádnému a zákonem plnění rozpočtu Evropské unie, spolu s dalšími příslušnými institucemi Evropské unie.

Václav MORAVEC, moderátor 
Předseda Evropského parlamentu rovněž odsoudil výhrůžky, kterým čelí někteří čeští členové kontrolního výboru Evropského parlamentu. Vy jste pro to vládní usnesení nehlasoval s odůvodněním, že jste neměl čas si ho dostatečně prostudovat. Není to výmluva.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Není to skutečně výmluva, ve chvíli, kdy dostanete takovýto text, v okamžiku projednávání, není možné ani jej nechat prostudovat, například.

Václav MORAVEC, moderátor 
To je tak nekolegiální, to bylo tak nekolegiální postup paní Benešové.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Já netuším proč, proč k tomu bylo nutné přistoupit tímto způsobem, proč jsme tak spěchali. Popravdě řečeno ani nevím, jestli takovýto takovýto postup byl nutný. Za prvé myslím.

Václav MORAVEC, moderátor 
Myslíte, že ten postup je, promiňte, pane ministře, že ten postup.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Myslím, že jak poslanecká sněmovna, tak Evropský parlament je přímo voleným orgánem, je suverénní/nesrozumitelné/.

Václav MORAVEC, moderátor 
Myslíte, že ten postup s Českou republiku poškodí, jinými slovy, když už jste si to přečetl a prostudoval, hlasoval byste pro takové vládní usnesení.

Václav MORAVEC, moderátor 
Já bych pro něj nehlasoval ani v tomto případě, když jsem se s ním seznámil, protože myslím, že byl zbytečný.

Václav MORAVEC, moderátor 
Takže poškodí Českou republiku.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Rozhodně to nepřispívá k tomu, abychom ve chvíli třeba chceme vyjednávat o novém víceletém finančním rámci, chceme tam, aby i Evropský parlament zohlednil požadavky České republiky, si vytvářeli vyjednávací pozici, která by byla pro nás silnější, než v tuto chvíli možná je.

Václav MORAVEC, moderátor 
Vy jste se zase zdržela u rezoluce, kterou Evropský parlament na margo přijal. Je vhodné na tu rezoluci reagovat vládním usnesením.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Nemyslím si, že to bylo nutné.

Václav MORAVEC, moderátor 
Takže byste pro to usnesení také nehlasovala.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
My jsme, nestává se to. Každopádně já myslím, že nebylo vhodné ani přijímat nebo pro mě jsou rezoluce Evropského parlamentu v podstatě papír, kterým si někdo řeší to, že možná nechce trávit čas nad podstatnějšími věcmi, jako je například, jako jsou například ty zemědělské dotace a podobně. Já jsem prostě praktický politik, který radši dělá na legislativě, než na rezolucích a usneseních, tudíž já jsem pro něj nehlasovala, především proto a z druhé strany, své miliardáře si máme doma vyřešit sami a nevím, proč by nám do toho měl zasahovat evropské.

Václav MORAVEC, moderátor 
A slýcháváte od vašich vlastních, že si jsou schopni v Poslanecké sněmovně členové KSČM vyřešit své vlastní miliardáře, když je tak dobře podporujete, jako KSČM.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Já myslím, že my dáváme velké zrcadlo vládě, koneckonců ty podmínky, které jsme teď dali i v rámci těch 500 miliard, jsou zcela jasné, jsou pro lidi, jsou pro zaměstnance, jsou pro lidi, kteří pracovali v první linii, to znamená my rozhodně nedáváme nic zadarmo.

Václav MORAVEC, moderátor 
I když se ty peníze tak nějak lidem v první linii nedostávaly.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Rozhodně nedáváme ty věci zadarmo a pevně věřím, že tak budeme činit i nadále, byť možná například, i jak v tom Evropském parlamentu, tak tady bych si přála, abychom nedávali více peněz na zbrojení, než na zdravotnictví, což se, bohužel v obou institucích děje.

Václav MORAVEC, moderátor 
Jaký dopad bude mít, bude-li mít to vládní usnesení vůči rezoluci Evropského parlamentu, velmi stručná reakce.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Tak ukazuje to, jaká atmosféra v české vládě, vůči osobním problémům našeho premiéra, a to je podle mě jako signifikantní, protože to jsou opravdu osobní problémy spojené s podnikáním pana premiéra a neschopnosti upravit tu svoji pozici, ten vztah k tomu podnikání tak, aby to odpovídalo nejen českému, ale také také evropskému právu, a to myslím si je jako důležitý signál, protože podle mého názoru je to bezprecedentní. Já jsem rád, že tady pan ministr říká, že by pro to nehlasoval.

Václav MORAVEC, moderátor 
Děkuji první trojice hostů dnešních Otázek ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi, poslankyni Evropského parlamentu Kateřině Konečné a Luďku Niedermayerovi, poslanci Evropském parlamentu. Díky a na shledanou.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP, místopředsedkyně strany pro evropskou politiku a občanský sektor /KSČM/ 
Děkujeme za pozvání.

Luděk NIEDERMAYER, ekonom, poslanec EP, bývalý viceguvernér ČNB, /TOP 09/ 
Na shledanou.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničí, místopředseda ČSSD 
Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor 
Přepněte si na zpravodajskou Čtyřiadvacítku, kde Otázky pokračují.

Autor článku : ČT 1
Zdroj : Otázky Václava Moravce