Big_loader_ajax

Intervence korunu neposílily tolik, jak se očekávalo

06.04.2018

Je to právě rok, kdy Česká národní banka přestala uměle oslabovat korunu. Po více než třech letech se tak kurz české měny začal znovu řídit nabídkou a poptávkou na trhu.

moderátorka

Jak s ročním odstupem hodnotíte tento krok centrální banky?

Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB

Je to celkem složité. Po tom roce se dá říct, že výstup z kurzového režimu slabé koruny se docela povedl, protože koruna je stabilní, což byla jedna z největších obav, že bude koruna trpět nějakými obrovskými výkyvy. A to je velká deviza. K posílení došlo, ale není zase možná tak velké, jak by někteří očekávali. Čili z hlediska toho, jak se povedl poslední rok, bych řekl, že to je pro naši ekonomiku jednoznačně dobrá zpráva. Ale z hlediska toho, co intervence přinesly a odnesly, je hodnocení mnohem složitější, protože ještě zdaleka nejsme na konci cesty. Kurz koruny je stále ovlivňovaný velkými spekulacemi, které ten režim přinesl. Tyto spekulace ještě neskončily, takže budeme muset počkat, až se vyčerpá obrovský objem investic, který různí lidé do koruny investovali a který vývoj kurzu dnes stále ovlivňuje. 

moderátorka

A to bude podle Vás trvat jak dlouho?

Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNBBude záležet na tom, jak se bude koruna vyvíjet. Hodně lidí čeká, že koruna bude dál posilovat a pozice tak udržují, protože očekávají ještě větší zisky. Na to se opravdu nedá odpovědět. Na jednu stranu to pomáhá, protože to brzdí rychlé posílení kurzu, které by mělo pro ekonomiku velmi negativní důsledky. Na druhou stranu ještě zdaleka nejsme v normálním režimu, kdy kurz koruny ve velké míře ovlivňuje síla naší ekonomiky.

moderátorka

Řada vývozců nicméně hlásí, že opuštění kurzového závazku mělo negativní vliv na výši jejich tržeb. O jak zásadní propady jde? Neměly firmy spíše využít toho kurzového polštáře, aby se pak připravily na návrat standartního režimu, o němž bylo jasné, že jednou přijde?

Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNBLidově řečeno se na polštáři velmi dobře leží. To je samozřejmě odvrácená stránka intervenčního režimu. My jsme tady opravdu vytvořili podmínky, které byly velmi příznivé pro vyvážející podnikatele, protože za své tržby získávali hodně korun. A to vedlo k nějakému nastavení firem a k tomu, do jaké míry používaly pracovní sílu, protože ta byla relativně levná, a do jaké míry investovaly. Teď se na konci ukončení tohoto kurzového závazku centrální banky sešly dvě věci, které vytváří enormní tlak na podniky. První je posílení koruny, kdy se za vývozy trží méně. Zároveň jsme ale opustili ten režim v situaci, kdy je velký tlak na růst mezd, a ty rostou v korunách. To znamená, že v eurech rostou ještě mnohem víc. Firmy, které vyváží, to dostává pod obrovský tlak. 

moderátorka

Přitom ale spousta exportérů říká, že zůstala v euru, že to má takto nastaveno, že do koruny ani nepřešli.

Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB

To je pravda jen částečně. Vy samozřejmě můžete přenášet ten problém na své dodavatele, ale na konci tam je dopad kurzu euro-koruna pro exportéry, a to minimálně tím, že mzdy se vyplácejí v korunách. Právě komponenta vyplacených mezd, když se vypočítá do eur, není pro podniky velmi komplikovaná. Ano, velké firmy jsou schopny část tohoto problému přenášet na své dodavatele, ale na konci řetězce je ten problém úplně stejný, respektive se tím ještě zvýší.

moderátorka

Jaký očekáváte vývoj kurzu koruny během letošního roku? Dostane se pod 25 korun za euro, tedy pod hranici, kterou očekává i Česká národní banka?

Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB

Nevěštil jsem z koule ani v centrální bance a natožpak jako politik, takže nevím. Bude to hodně záležet na síle naší ekonomiky, která se také odvíjí od toho, jestli bude v dobré kondici evropská ekonomika, jestli nedojde k tomu, co se ve světě teď trochu začíná objevovat, a to jsou různé obchodní války, které by evropskou ekonomiku poškodily. Velmi těžko jde tedy soudit. Zatím je naše ekonomika vysoce konkurenceschopná. Máme na to, abychom měli poměrně silný kurz. Jako ekonom bych si to ale moc nepřál. Spíš bych si přál, aby byly změny velmi postupné bez nějakých vývojů, aby se ty podniky, sice pod určitým stresem, ale přesto byly schopny na situaci adaptovat.

Původní článek si můžete přečíst zde

Zdroj : ČRo Plus