Big_loader_ajax

Niedermayer: Polsko a Maďarsko chtějí voličům prezentovat výhru nad Bruselem

16.12.2020

Europoslanec Luděk Niedermayer okomentoval dohodu s Polskem a Maďarskem, tedy s členskými státy Evropské unie, které blokovaly schválení rozpočtu kvůli tzv. podmínce právního státu. Evropská unie bude mít Víceletý finanční rámec i fond obnovy. Podle Niedermayera ale v souvislosti s dohodou zůstává jistá pachuť.

„Polsko a Maďarsko tvrdí, že dosáhly tzv. výhry nad Bruselem, kterou mohou prezentovat svým domácím voličům. Striktní požadavek většiny Evropského parlamentu a řady zemí, tedy neměnit nic na dohodnutém právním textu o dodržování zásad právního státu pro čerpání z víceletého rozpočtu Unie a fondu obnovy po koronaviru, je splněn též,“ říká Niedermayer.

Novinkou podle europoslance není ani to, že Maďarsko a Polsko mají možnost žalovat toto nové nařízení u Soudního dvora EU. „Zdá se tedy, že nebezpečný konflikt je zažehnán, jistá pachuť však zůstává. A mimo jiné bude podstatné, aby došlo k rychlému soudní řízení v této věci a nedošlo tak fakticky k podstatnému odkladu účinnosti mechanismu,“ myslí si Niedermayer.

Možnost Evropské komise dokonce i zpětně navrhnout zastavení financování pro státy, které by od ledna příštího roku právní stát porušovaly, je podle Niedermayera dnes  důležitou pojistkou proto, aby se země Unie vyvíjely v souladu s principy, na kterých Unie stojí. „To, kdo je skutečným ‚vítězem‘ tohoto sporu, se ukáže za čas. Já doufám, že v zemích Unie budou fungovat takové systémy vládnutí, které nebudou využití tohoto mechanismu vyžadovat,“ dodává europoslanec.

Podmínka právního státu umožní Bruselu zastavit dotace takové členské zemi, v níž jeho hodnoty nejsou dodržovány. Jedná se zejména o otázky nad nezávislostí justice či médií, věc se ale může týkat také například střetu zájmů.

Celý článek naleznete zde.

Autor článku : Johana Hovorková
Zdroj : Forum 24