Big_loader_ajax

Hrozbu zneužívání médií v Česku projedná Evropský parlament v červnu

18.05.2017

Europoslance čeká na začátku června jednání o hrozbě zneužívání médií v Česku. I přes protesty některých českých europoslanců bod schůze schválila konference předsedů politických frakcí v Evropském parlamentu. Po debatě však nemá následovat přijetí žádné rezoluce.
Europoslanci budou ve čtvrtek dopoledne 1. června debatovat o bodu s názvem „Prohlášení komise - riziko politického zneužívání médií v ČR“. Bod jednání navrhla nejsilnější frakce europarlamentu - Evropská lidová strana (EPP). Na jeho zařazení však prý byla už delší dobu „širší shoda“. 

Čeští europoslanci se minulý týden obrátili na předsedu EPP Manfreda Webera ve snaze vyškrtnout bodu o situaci médií v ČR z programu červnové schůze. Jejich snaha však byla neúspěšná.

„Myslím, že je to poněkud zbytečná debata, kterou jsme si mohli ušetřit,“ řekla ve čtvrtek v reakci na schválení programu europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která byla autorkou dopisu předsedovi Weberovi. „Na druhou stranu nemáme zase co skrývat a já za sebe mohu říci, že naše legislativa rozhodně není horší než v jiných členských státech,“ dodala s tím, že je k debatě připravena. 

„Česká republika není jediná, která tady bude středem pozornosti na plénu, jednou jsou to Poláci, jednou Maďaři, jednou Němci se svým mýtným,“ uvedla Šojdrová. Domnívá se nicméně, že si problémy týkající se střetu zájmu vicepremiéra Andreje Babiše je Česko schopné řešit samo. 

Předseda české delegace v EPP Luděk Niedermayer (za TOP 09) minulý týden připomněl, že v tématu svobody tisku nejde jen o Babiše, zmínil také přístup televize Prima k uprchlické krizi či trvající silné útoky na Českou televizi. Do debaty o Česku se však podle něj promítnou i otázky zneužívání evropských dotací. „Někteří kolegové z dárcovských zemí mají pocit, že pan Babiš ovlivňuje dotační systém,“ poznamenal europoslanec. 

Šojdrová za důležitější než plánovanou debatu v plénu považuje to, že se před ní uskuteční také rozprava ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. „Toto slyšení jsem podporovala,“ dodala europoslankyně. „Tam ta debata může být skutečně věcná a může k něčemu vést, ke skutečné výměně informací,“ dodala. 

Původní článek si můžete přečíst zde.
Zdroj : zpravy.iDNES.cz