Big_loader_ajax

Francouzka Goulardová, která měla dohlížet na vnitřní trh, u europoslanců neprošla

10.10.2019

Výbory Evropského parlamentu zamítly kandidaturu Francouzky Sylvie Goulardové do Evropské komise (EK).
Navržená eurokomisařka pro vnitřní trh podle europoslanců nedokázala uspokojivě vysvětlit své finanční aféry z doby, kdy sama působila v europarlamentu. Po rozhodnutí, které je vnímáno jako neúspěch francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, projedná vedení Evropského parlamentu další kroky s budoucí šéfkou Komise Ursulou von der Leyenovou. Podle Elysejského paláce se kandidátka stala předmětem politické hry.
 
Proti Goulardové hlasovalo 82 členů výborů pro jednotný trh a průmysl, ruku pro ni zvedlo jen 29 zákonodárců.

Elysejský palác reagoval prohlášením, že francouzská kandidátka se stala „předmětem politické hry, která se dotýká Evropské komise ve svém celku“. Prezident Macron bude podle Elysejského paláce o záležitosti hovořit s von der Leyenovou a bude se snažit zajistit respektování portfolia, které bylo přiděleno Francii.

Macron později během svého vystoupení v Lyonu vinu za neúspěch Goulardové částečně připsal právě i budoucí německé šéfce Komise, která si podle něj Goulardovou ze tří nabízených francouzských kandidátů sama vybrala a slíbila, že pro ni u vedení parlamentních frakcí vyjedná podporu. Francouzský prezident zdůraznil, že na možné komplikace vyplývající ze životopisu bývalé ministryně obrany nastupující šéfku Komise výslovně upozornil, dostalo se mu prý ale ujištění, že to nebude problém.

Někdejší francouzská europoslankyně a ministryně obrany byla vedle Poláka Janusze Wojciechowského jediným kandidátem do Evropské komise, jehož minulý týden během prvního slyšení výbory neschválily. Poslance následně neuspokojily ani její dodatečné písemné odpovědi, a tak ve čtvrtek absolvovala druhé slyšení.

Točilo se opět převážně kolem problémů spojených s érou europoslankyně. Goulardová podle médií musela europarlamentu vrátit 45 tisíc eur (1,2 milionu korun) za to, že vyplácela peníze asistentovi, aniž doložila, že pro ni pracoval. Byla součástí vyšetřování francouzské policie kvůli údajnému zneužívání evropských peněz na fiktivní asistenty její někdejší strany, centristického Demokratického hnutí (MoDem).

Nejsem vyšetřovaná, hájila se kandidátka

„Úřady mě oficiálně nevyšetřují,“ odpověděla Goulardová na dotaz, zda nevidí rozpor v tom, že na post ministryně obrany kvůli zmíněným aférám v minulosti rezignovala, ale ve výkonu vrcholné unijní exekutivy by jí nebránily. Na několik přímých dotazů, zda z Komise odstoupí, pokud bude formálně obviněna, jednoznačně neodpověděla.

Poslanci opět kritizovali její vysoký přivýdělek od amerického think-tanku Berggruen, který jí během europoslanecké kariéry dával za poradenství přes 10 tisíc eur (260 tisíc korun) měsíčně. Členové frakce zelených dávali najevo, že je pro ně tento etický problém zásadní, proto nechtějí Goulardovou podpořit.

Jednoznačné podpory se dočkala jen od zástupců své liberální frakce. Někteří její členové vysvětlují útoky proti Goulardové jako snahu, aby i třetí nejsilnější politická skupina přišla v parlamentním sítu o jednoho z eurokomisařů. Lidovcům už koncem září neprošel schvalováním právního výboru maďarský kandidát László Trócsányi, socialistům zase Rumunka Rovana Plumbová.

Politické hry?

I komentátoři neúspěch Goulardové často vnímají jako součást vyvažování politických sil v nově zvoleném parlamentu a jako jakýsi „trest“ pro liberální frakci, která jako jediná dosud problémy s žádným ze svých kandidátů neměla.

„Sylvie Goulardová se jednoznačně stala rukojmím národních a evropských politických her. To ukazuje, že od začátku nešlo o její kompetence. Evropskou politiku by neměl diktovat pocit zhrzenosti,“ napsal na Twitteru Macronův spolustraník, europoslanec Stéphane Séjourné. Češka Dita Charanzová z liberální frakce pak doplnila, že odmítnutí Goulardové ukázalo, že podstata někdy nad politikou nezvítězí.

Zástupci lidovecké a socialistické frakce v EP však trvají na tom, že o žádnou „pomstu“ se nejednalo a že Goulardová jednoduše neuměla obhájit své kroky. „Francouzská kandidátka na komisařku neuspěla. I přes slušnou kompetenci. Kvůli problémům s využitím veřejných peněz a s vedlejšími příjmy,“ napsal na Twitteru český lidovecký europoslanec Luděk Niedermayer.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : ČT24