Big_loader_ajax

Extra.cz vyvrací fakenews: Diktát z Bruselu? Češi jsou prý nuceni nakupovat tepelná čerpadla

19.04.2023

Šetří lidem peníze a chrání životní prostředí. Odebírají totiž teplo ze země, vzduchu nebo vody a vytápí tím dům. To je princip tepelných čerpadel, které nyní Češi nakupují ve velkém. Důvodem jsou rostoucí náklady na energie i nabídka dotací. Podle dat se totiž v Česku zvýšil zájem o tepelná čerpadla v minulém roce o 99 % oproti roku 2021. V celkovém prodeji tak brzy můžeme předehnat i Dánsko. Internetem ale kolují zprávy, že nás do tepelných čerpadel nutí Brusel, a navíc nutí zbourat domy, které nevyhoví novým energetickým standardům. Redakce eXtra.cz zjistila, jak je to ve skutečnosti.

Budovy s novými okny vytápěné tepelnými čerpadly nebo solárními panely na střeše jsou budoucností Evropské unie. Evropský parlament navrhuje zateplení budov do roku 2033. Snížit se tím má spotřeba energie a emisí. Ze starších budov totiž kvůli špatnému technickému stavu energie unikají. Tomu se dá zabránit právě díky kvalitnímu zateplení. Zamezí se tak mimo jiné i velkým účtům za elektřinu. Ty lidé pociťují hlavně v souvislosti s energetickou krizí a válkou na Ukrajině. „Zvýšení energetické efektivity budov je k jednoznačnému prospěchu lidí, kteří v nich žijí. Právě ti, co bydlí v málo efektivních budovách, byly růstem cen energií nejvíce postiženi,“ říká k tomu ve vyjádření pro eXtra.cz Luděk Niedermayer (TOP 09), poslanec Evropského parlamentu.

Zateplení budov. Jak to je doopravdy? Návrh europoslanců ale na internetu budí emoce. Například se šíří zprávy, že pokud do roku 2033 nebudou starší domy zateplené, budou se muset zbourat. Hlavním cílem je ale naopak nastartovat ve státech Evropské unie systém dotací, výhodných půjček a poradenství k rekonstrukci budov. Nejedná se o nařízení, které nutí členské státy odstranit budovy, které plavidlům nevyhovují. Cílem je podpořit již dnes rostoucí poptávku po udržitelných zdrojích energie. „Brusel nikomu nic nenakazuje, nezakazuje, ani nikomu nechce vzít jeho dům,” vysvětluje Niedermayer. Návrh europarlamentu neukládá přesné podmínky, jak musí státy postupovat. Je zcela na Česku, jakým způsobem poskytne lidem pomoc při zateplování.

Jak budou státy své občany k tomu motivovat je na každé z vlád členských zemí. Nejpravděpodobněji to navíc bude formou motivací či podpor, které budou ve výsledku pro občany výhodné,“ říká Niedermayer. Návrh navíc není ve finální podobě. Jeho podobu teď budou diskutovat všechny členské státy EU. Česko chce v návrhu vyzdvihnout hlavně pomoc zranitelným skupinám. „Jedná se zatím jen o stanovisko Evropského parlamentu. Finální návrh můžeme očekávat až na konci tohoto roku po všech kolech vyjednávání. To znamená, že návrh musí stále projít vyjednáváním ze strany členských států, tedy i Česka. Znění návrhu se tak může změnit,“ dodává pro eXtra.cz Tereza Masopustová, hlavní analytička think tanku České zájmy v EU.

Státy dostanou peníze z EU Na zateplení budov dostanou státy peníze z rozpočtu Evropské unie. „Zemím jako ČR přitom pomůže obrovský objem peněz z rozpočtu EU, který i na tyto investice dostaneme. Pro určení strategie jednotlivých zemí bude možné využít i řadu výjimek, které pozice EP obsahuje, třeba pro historické budovy,“ vysvětluje Niedermayer. Díky dotacím na zateplení se mimo jiné zlepší i kvalita bydlení. Snížení nákladů na energii povede k větší soběstačnosti budov. Znamená to i růst hodnoty nemovitosti a podporu podnikání v regionech.
 

Autor článku : Ondřej Hudec
Zdroj : Extra.cz