Big_loader_ajax

Evropskou centrální banku po osmi letech čeká změna na postu šéfa

22.09.2019

Editovaný přepis rozhovoru Luďka Niedermayera pro ČRo Plus.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
A jak hodnotí Christine Lagardeovou a politiku Evropské centrální banky čeští europoslanci? Na to se budu ptát dvou z nich. Pozvání do debaty přijal Luděk Niedermayer zvolený za TOP 09 a starosty, který je v Evropském parlamentu členem frakce Evropských lidovců, dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý den.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
A druhým hostem je Jan Zahradil z ODS, člen frakce Evropských konzervativců a reformistů. I Vám dobrý den.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
--------------------
Také dobrý den.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Pane Niedermayere, Vy jste na plénu v debatě jednoznačně Christine Lagardeovou podpořil. Proč?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Je těch důvodů je víc. Především ona má velmi dobrou kariéru z hlediska fungování v Evropské centrální bance, protože už delší dobu vede Mezinárodní měnový fond, a myslím si, že patří k těm úspěšným šéfům Mezinárodního měnového fondu. Měla velmi kvalitní slyšení v Evropském parlamentu, které jsem zrovna vedl, čili jsem ho velmi podrobně sledoval. A myslím si, že má pro to opravdu dispozice být šéfkou centrální banky. Zároveň na tom plánu jsem ale řekl, že návrh na její jmenování je součástí něčeho, co je podle mého názoru trošku sporné, protože zejména v Evropě v minulosti se hledali do centrálních bank akademici, ekonomové s velmi silným vzděláním v oblasti ekonomie a naopak s takovou tou nálepkou do určité míry nezávislosti, zatímco teďka dochází k viditelnému obratu, kdy se hledají lidi z toho rybníka těch politiků. Což je případ paní Lagard. Mezi takovýmito kandidáty ona je opravdu, opravdu vynikající. A já věřím, že tu práci bude dělat dobře.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
A jak to vidíte Vy, pane Zahradile? Zástupci vaší frakce Christine Lagardeovou na plénu naopak kritizovali.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
--------------------
Já chci být pro začátek zdrženlivý, protože musíme počkat na to, co nám předvede v té funkci. Samozřejmě nemohu tady rozporovat to, co říkal kolega, že má celkem úctyhodný politický životopis, s důrazem na to slovo politický, skutečně se těch lidí, kteří stáli v posledních desetiletích v čele Evropské centrální banky, tak ona je asi nejvýraznějším politickým nominantem a byla produktem těch politických dohod na rozdělení křesel mezi Evropskou komisi, Evropskou radu, Evropskou centrální banku, a tak dále. Ale myslím, že i v naší frakci byla většina lidí, kteří se zdrželi hlasování, především z těch zemí, které nejsou součástí eurozóny, protože předpokládáme a myslím, že správně, že bychom se neměli v této debatě tak silně angažovat, třeba Česká republika, dokud a pokud v eurozóně nejsme.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Asi nejčastějším argumentem pro i proti Christine Lagardeové v té debatě byl její slib vyřčený právě na tom slyšení ve vašem výboru, že bude pokračovat v současném kursu Evropské centrální banky, jaký vedl jeho dosavadní šéf Mario Draghi. Proč je podle Vás dobře nebo špatně pokračovat v současném kursu Evropské centrální banky, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
No, já si myslím, že ta debata se trochu nadhodnocuje. Teďka se přepnu z té pozice poslance do bývalého centrálního bankéře, protože mně připadá, že Evropská centrální banka v řadě situací dělala prostě to, co dělat musela. Možná kolem toho bylo víc takové té mediální bubliny, ale v okamžiku, kdy inflace je velmi nízká a selhávají ty standardní nástroje, jako je snižování úrokových sazeb, tak to kvantitativní uvolňování je opravdu tou docela logickou cestou. Zároveň před čím bych varoval, mám pocit, že od té krize roku 2008 se začal vytvářet takový dojem, že ti centrální bankéři mají jako obrovskou moc a jsou schopni ty ekonomiky uzdravovat, a to je velmi nebezpečná iluze, to je obrovská chyba, protože na tom, jestli ekonomika funguje, jestli roste, je stabilní, mají mnohem větší podíl jiné politiky než je politika centrální banky. Takže domnívat se, že neudělám nezbytné reformy a centrální banka provede nějaké kvantitativní uvolnění a všechno bude dobré, to je samozřejmě úplně špatně. A zase, myslím si, že v tom Christine Lagard jednak na tom slyšení byla docela srozumitelná, že, že měnová politika není zdaleka jediná věc, která je ve hře, a já od ní tak trochu očekávám, že díky té její reputaci, díky tomu politickému procesu, jak byla nominována, souhlasím s panem Zahradilem, to nebyl zrovna šťastný případ, jak tady tyto věci řešit, tak já doufám, že jí hlavy státu a ministři financí budou velmi pečlivě naslouchat a budou brát vážně to, co ona bude říkat.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Co Vy soudíte o pokračování současného kursu Evropské centrální banky? Je to dobře, měl by se změnit? Pane Zahradile.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
--------------------
V každém případě bych byl rád, kdyby se paní Lagard držela striktně toho, co centrální banka dělat má, tady úkolů, které má popsány v popisu práce nebo v charakteristice té své funkce. Tedy inflace, stabilita měny a podobné věci. Trochu mě zneklidnilo, to se musím přiznat, její vyjádření, že jedním z cílů bude také se angažovat v boji proti klimatickým změnám. To je velmi zvláštní vyjádření, to si skutečně myslím, že centrální bance nepřísluší a teď bez ohledu, jaký na to máme názor, protože to už je politikům takového kalibru, dejme tomu vymyslím si teoretický příklad, při nákupu dluhopisů, kdyby se tam zohledňovalo nějaké kritérium toho, která ekonomika, který stát provádí nebo realizuje ta nebo ona opatření v boji proti klimatickým změnám, tak to já bych považoval do značné míry za překročení mandátu té Evropské centrální banky za něco, co by centrální banka dělat neměla a chci věřit, že to bylo jenom takové prohlášení spíš pro média nebo možná pro některé europoslance, ale že tímto způsobem centrální banka a paní Lagard v budoucnosti postupovat nebude.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Jak Vy se díváte tady na to, pane Niedermayere, jako i bývalý centrální bankéř, na tu myšlenku nákupu zelených dluhopisů a podobně? Je to oprávněné, má tímto směrem Evropská centrální banka jít?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Naštěstí v tom slyšení mám pocit, to potom bylo v několika literacích trochu uvedeno na pravou míru a mám pocit, že nakonec z toho vyjde to, že v případě, když se Evropská unie dohodne na takzvané taxanomii těch dluhopisů, to znamená těch, které jsou považovány za udržitelné a těch, které do té kategorie nespadají, tak ona řekla, že Evropská centrální banka se něčeho takového bude řídit. Čili, já bych v žádném případě nevítal nějakou diskrecii, aby tam někdo seděl v centrální bance nebo v nějaké podobné instituci a teďka by prstem ukazoval, tady ano, tady ne, tady ano, tady ne, ale ona řekla, že v okamžiku, kdy vznikne takováto oficiální evropská politika, přičemž to bude opravdu, taxanomie jako definování, to nebude jako přímá regulace, tak, že ona předpokládá, že Evropská centrální banka se jí bude držet. A myslím si, že i o tom bude v Evropské centrální bance diskuse, protože o všem nerozhoduje prezident či Evropská centrální banka se bude muset rozhodnout, jestli tu taxanomii v případě, když ji rada schválí, protože Evropským parlamentem už prošla, zdali ji bude následovat nebo ne, a to je do určité míry určitá politická volba, která nemá vliv na, na tu cenovou stabilitu a ty centrální banky nyní se angažují ve spoustě věcí, které jsem ani já během mé kariéry v centrálních bankách nezažil. Já to úplně nevítám, ale je to prostě realita. A z toho také vychází, mám pocit, ta vůle těch politiků do čel centrálních bank nominovat, nikoliv ty čisté ekonomy, ale lidi, kteří procházejí do určité míry z politického ranku.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
V uplynulém desetiletí se Evropská unie a eurozóna primárně potýkala s řeckou dluhovou krizí. V tom slyšení nebo v tom jednání na plénu hodně často zaznívalo, že Ital Mario Draghi zachránil eurozónu. Souhlasili byste s tímto hodnocením, jak Vy vidíte přínos pozitivní, negativní současného dosluhujícího šéfa Evropské centrální banky, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já si myslím, Evropská centrální banka měla štěstí na, na řadu prezidentů Jean-Claude Trichet před, před Mariem Draghi byl, podle mě, velmi dobrý šéf Evropské centrální banky. To byl Francouz, bývalý guvernér Banque de France a Mario Draghi udělal podle mě 2 věci. Zaprvé centrální banka může být v tom rozhodování rychlejší. Za druhé ta centrální banka na rozdíl od těch ministrů financí má peníze, protože si je sama tiskne a on prostě udělal několik velmi významných výroků, jako do médií jako: udělám všechno co bude, co bude třeba, ale zase mně připadá, že to bylo prostě v té dané situaci logické. V okamžiku, kdy ministři financí byli opravdu pomalí v tom, aby nějakým jasným způsobem se vyjádřili k té krizi, která v té době v Evropské unii a v eurozóně probíhala, tak on prostě je zastoupil. Zase nevítám, to byl bych raději, kdyby to udělali ministři financí, ale v té situaci, kdy oni to neudělali, myslím si, že ty výroky byly na místě a já si Maria Draghiho velmi vážím jako vynikajícího ekonoma, ale také jako člověka, který měl tu odvahu a udělal něco, co opravdu bylo pro Evropu v tu chvíli správné.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Jak to vidí pan Zahradil? Souhlasíte s názorem pana Niedermayera?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
--------------------
Já, jak známo, nejsem příznivcem společné měny a nejsem příznivcem toho, aby Česká republika vstupovala do eurozóny. Na druhou stranu přiznávám, že z hlediska odpovědnosti a pravomocí prezidenta Evropské centrální banky, pan Draghi dělal to, co bylo jeho úkolem. Skutečně se snažil zachovat stabilitu měny a prostě všechny ty parametry makroekonomické, o které Evropská centrální banka pečovat má. Odhalilo to, nicméně, ty politické slabiny celého toho projektu. Tu skutečnost, že některé země byly přijaty do Evropské měnové unie, do eurozóny, aniž by se chovaly odpovědně rozpočtově. A bohužel, ta situace se nějak zvlášť nezlepšila od té doby, protože když se podíváte na výši veřejného dluhu některých velmi významných členů eurozóny a zjistíte v jakých desítkách procent nebo tedy v hodnotách přesahujících 100 % či HDP, se to pohybuje, tak žasnete nad tím, kdy zase eventuálně se nějaká další krize přiřítí. Tohle ale není samozřejmě záležitost, kterou by mohl řešit prezident nebo prezidentka Evropské centrální banky. To je opravdu záležitost pro vlády, pro politiky, pro ministry financí. A někde to tak bývá, že ten centrální bankéř prostě musí hasit požár, který způsobili nezodpovědní politici v některých národních vládách. To bohužel byla situace, se kterou se setkal i pan Draghi.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Pan Niedermayer na to chce reagovat.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já bych ještě chtěl dodat jednu věc, pro vysvětlení, pokud říkáme, že Mario Draghi pomohl stabilizovat ekonomiku eurozóny, tak on ji nepomohl stabilizovat pouze pro občany eurozóny, ale třeba pro občany České republiky, protože samozřejmě, kdyby došlo k jakékoliv krizi v eurozóně, k poklesu ekonomického růstu, tak u nás by se to projevilo v obrovské recesi, obvykle větší, než je ta v eurozóně. Takže já úplně nesouhlasím s takovým tím pohledem, je to věc eurozóny. Ne, pro nás je zásadní, aby eurozóna dobře fungovala, aby Evropská centrální banka dělala dobře svoji práci a koneckonců i to, co zmínil pan Zahradil, aby ty vlády si počínaly zodpovědněji a ty zárodky té krize zbytečně nevytvářejí. Stejně tak koneckonců, jako to očekávám od české vlády

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Říká europoslanec Luděk Niedermayer z TOP 09 a starostů, který byl spolu s Janem Zahradilem z ODS hostem debaty Evropy Plus. Díky pánové za vaše názory.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/
--------------------
Na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.

Filip NERAD, moderátor
--------------------
Luděk Niedermayer a Jan Zahradil udělali zároveň tečku za dnešním pořadem. U některého z příštích dílů Evropy Plus se s vámi znovu na slyšenou těší Filip Nerad.

Zdroj : ČRo Plus