Big_loader_ajax

Evropská komise představila největší balík záchranné pomoci v historii

27.05.2020

"Záchranný balík není na řešení historických problémů zemí," říká Luděk Niedermayer.
Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
"Tato výzva přesahuje každého z nás" prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, když představila nový evropský rozpočet a jeho zásadní součást záchranný balík na pomoc zemím postiženým koronavirem. Komise navrhuje poskytnout nevídanou částku 750 miliard eur. Z toho půl milionu, které si chce půjčit na finančních trzích budou přímé platby, zbylých 250 miliard úvěry. Komise tak reaguje na největší ekonomický výpadek v historii Evropské unie, který způsobila koronavirová omezení. Já budu vysílání prvního místopředsedu hospodářského výboru Evropského parlamentu Luďka Niedermayera z TOP 09, dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
A místopředsedu ODS europoslance Alexandra Vondru, zdravím vás.

Alexandr VONDRA, europoslanec, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Také přeji dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Pane Niedermayere, podívejme se nejdřív na objem toho záchranného balíku. Český premiér Andrej Babiš z hnutí ANO by považoval za logické, kdyby si Evropská unie půjčila jen tolik o kolik se propadnou příjmy do víceletého finančního rámce unie, kvůli propadu HDP jednotlivých členských států. Což je podle jeho odhadu 110 miliard EUR. Není, tedy těch 750 miliard přehnaných?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Český premiér pan Babiš, ale předpokládá, že Evropská unie by hlavně měl se postarat země, jako je Česká republika to znamená o ty chudší země, a to znamená poskytnout jim tu kohezní politiku ty kohezní miliardy ve stejném rozsahu jako v minulosti a vůbec neuvažuje o tom, že by Evropská unie měla řešit dopady této krize, která z ekonomického hlediska je největší od druhé světové války, tak to je opravdu přístup, který mám pocit nikdo v Evropské unii nesdílí. A ten rozsah toho balíku prostě odpovídá do určité míry intenzitě té krize. Uvědomme si, že tímto rozhodnutím pokud členské země ho schválí a potvrdí ho Evropský parlament a také národní parlamenty do toho budou zapojeny se navýší velikost evropského rozpočtu z jednoho procenta HDP na 2 % HDP. Pro porovnání, rozpočet obvyklé země v Evropě je mezi 30, 40 procenty HDP. Tuším, že rozpočet americké federace 15 % HDP. Takže bavme se o tom, že evropský rozpočet na to, co lidé, co občané Evropské unie očekávají hrozně malý. A tady toto navýšení by dalo šanci, aby Evropská unie podpořila snahy zemí restartovat své ekonomiky.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Je těch 750 miliard podle vás moc pane Vondro? Třeba podle řady vašich kolegů v Evropském parlamentu to dokonce pořád nestačí a chtějí, aby Evropská unie do obnovy ekonomiky investovala až 2 biliony EUR?

Alexandr VONDRA, europoslanec, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Ne tak já myslím, že ten tři čtvrtě bilionu a v tom souhlasím s Luďkem Niedermayerem je v zásadě částka přiměřená a není rozhodně je v našem zájmu Česko je otevřená ekonomika, aby Itálie nebo Španělsko klekli na kolena. A oni si prostě bez možnosti půjčit si za inteligentní úrok neporadí sami a není prostě v našem zájmu o zhroucení, čili já souhlasím s tím, že to má být plán obnovy, plán záchrany ale kde vidím problém je, na co se ty peníze a jakým způsobem budou využívat, protože koneckonců komise přišla s přejmenováním. Až to teďka se mluvilo o plánu obnovy /nesrozumitelné/, teď mluví o Next Generation /nesrozumitelné/, čili kladu si otázku ty nejvíce postižené vrstvy obyvatelstva budou především ti starší a co chce unie říct, že tato unie není, tato země není pro starý?

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Tak pane Niedermayere, na co se podle vás budou ty peníze využívat a nebude to v podstatě pro lidi třeba staršího věku, jak naznačuje Alexandr Vondra?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
V té diskusi jasně zaznělo, že ty nové peníze nejsou na řešení nějakých starých historických problémů jednotlivých zemí. Ty peníze by měly směřovat na co nejrychlejší restartování evropské ekonomiky a tady plně souhlasím se Sašou Vondrou, že my jsme všichni na jedné lodi. Oživení české ekonomiky vyloučené bez toho, aniž by aspoň trošku Šlapal zbytek Evropy, takže k těm starším nebo těm sociálně slabým se ta pomoc vlastně dostane, přestože ta ekonomika bude jakžtakž prosperovat, nebude vysoká nezaměstnanost, firmy budou mít nějaké zisky, všichni budeme platit nějaké daně, a to umrzl umožní udržet ty sociální systémy. Takže myslím si, že ty peníze musí být jasně směřované na to, kde každé to jedno euro vytvoří co největší hodnotu. Vytvoří hrubý domácí produkt, vytvoří daňové příjmy a vytvoří zaměstnanost. Je to o té efektivitě výdajů a myslím si, že tam by třeba Česká republika a některé další země mohly sehrát jako velkou roli v tom, že nebudou prostě akceptovat, aby ty peníze skončily ve výdajích, které jsou neefektivní jakkoliv, teda my doma v tom šampioni nejsme.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Tak, myslíte si pane Vondro, že by v tomhle případě mohla Česká republika hrát i roli spolu s dalšími takového finančního kontrolora, aby ty peníze směřovaly na to, kam skutečně mají a někde se prostě nedali na projekty, které opravdu nemají smysl?

Alexandr VONDRA, europoslanec, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Tak já myslím, že roli kontrolora premiérovi Babišovi asi nikdo nesvěří s těmi jeho problémy, ale co by měla já nesouhlasím s premiérem který, říká ne ne ne, protože nevěřím tomu, že to nakonec někdo zabetonuje z těch ostatních ale využít situace, že bude nutná jednomyslný souhlas s tím. Aby, protože tam jsem měl obavy, že většina těch peněz, tak jak to dneska komise představila má jít do těch různých zelených dlouhodobých projektů a jako představa, že si tu ty starší ročníky budou kupovat nějaké elektromobily nebo přestavovat domina energeticky úsporné v době, kdy budou přicházet o práci jsou úplně spadlá z višně. Čili já očekávám, že se k tomu premiér postaví čelem a bude připraven to zavetovat pokud my nedosáhneme těch úprav tak, aby to skutečně byl plán obnovy a ne nějaký pán vzdálených vzdušných zámků a výběru dalších daní. Kupříkladu se mají zdaňovat emisní povolenky tak já jenom upozorňuji, že to samozřejmě obrovsky zdraží zase energie, tepla a kdo to používají, že jo, lidé v panelácích.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
A co by tedy podle vás pane Vondro, měl český premiér požadovat, abych tak řekl výměnou za ten souhlas s tímto záchranným balíkem?

Alexandr VONDRA, europoslanec, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Tak jsou tu dva notoricky neuralgické body pro českou stranu. My musíme tak jako Francie mít většinovou energetiku postavenou na jádru. Jemu se nepodařilo prosadit tak, aby jádro bylo zařazeno mezi ty zelené čisté zdroje, takže teď je unikátní příležitost si to vynutit. A za druhé samozřejmě cena tepla bude velký problém zejména prostě v těch bydleních, kde žijí převážně starší lidé. A kde prostě hrozí mimořádné zdražení tepla.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Tak pane Niedermayere, souhlasil byste s tím, že teď je na čase, aby si Česká republika řekla o to, aby se zařadil jádro mezi čisté emisní zdroje, a aby se nějak mohla postarat o svoje občany, kterým hrozí zdražení tepla?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já tomu tedy vůbec nerozumím tady této logice, protože to co brání postavení jaderné elektrárny je ekonomická velká nevýhodnost tady tohoto projektu. Další věc, pokud se bojíme o to, že lidé budou platit vysoké účty za teplo tak je velmi efektivní pomoc se renovovat jejich byty tak, aby výrazně klesla spotřeba. Už umíme teďka stavět skoro pasivní domy v novém standartu. A ten příplatek na té ceně relativně malý a ten program rekonstrukce stávajících nemovitostí je všemi ekonomy považován zajeden z nejlepších programů na restartování ekonomiky, protože zaměstnává hodně lidí z malých a středních firem. Má velmi vysoký fiskální multiplikátor. Ale spíš bych chtěl upozornit, že pokud jednání bude mezi 27 premiéry, z nichž jeden každý bude zbývající šestadvacítku vydírat tím či oním, více či méně absurdním požadavkem tak prostě se k té dohodě nedostaneme a jde hrozně čas, protože nejde jenom o to, jestli to bude těch 750 miliard euro, což je docela slušná částka. Já jsem rád, že se na tom se tady shodneme. Ale jde hlavně tu rychlost. A já mám pocit, že vytvořit nějaký konstruktivní vztah se úplně nedaří na základě vydírání. A zrovna ty podmínky, o kterých mluví Saša Vondra k nim bych se seriál věru připojit nemohl.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Pane Vondro, nemyslíte si, že i ty investice třeba do zelené energie třeba do těch úspor energie, jak o tom mluvil Luděk Niedermayer, že jsou pro budoucnost vlastně všech obyvatel České republiky?

Alexandr VONDRA, europoslanec, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Ale fajn já nejsem proti větrníkům a solárům, ale jenom si žijeme tady prostě vítr dostatečně nefouká, tady slunce dostatečně nesvítí, čili naše jediná možnost je jádro. Jinak prostě se staneme prostě z průmyslově vyspělé země jako zemí rozvojovou fakticky a v ten průmysl tohleto všechno se bude točit tam, kde fouká ten vítr. A já si jako nepřeju prostě schudnutí naší země a mimochodem to jádro ekonomicky vychází špatně právě kvůli těm dotacím do obnovitelných zdrojů energie. Tím je prostě ten trh pokřiven. Když by nebyl pokřiven tak tady tento problém vůbec nemáme. A teď znovu říkám, že je příležitost napravit selhání premiéra z prosince, kdy na rozdíl od Poláků nebyl on schopen ani ochoten prosadit to, co je pro nás životně důležité.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Já vás poprosím pane Niedermayere, o stručnou reakci na pana Vondru?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Mě to připadne absurdní, bavme se tady o největší ekonomické krizi od druhé světové válce. Bavme se tady o zásadním kroku Evropské unii to znamená nalezení nějaké společné reakce na tuto krizi. Potvrzení toho, že Evropská unie stojí na solidaritě a bude řešit věci společně. A pan Vondra to izoluje na problém stavby jaderné elektrárny v České republice. Tomu jako úplně nerozumím a mám pocit, že se pohybujeme v takových 10 úrovní níž než o tématech, o kterých bychom se v této souvislosti mohli bavit.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Pánové, já vám děkuji za účast v této debatě. Tolik první místopředseda hospodářského výboru Evropského parlamentu z TOP 09 Luděk Niedermayer. A mluvili jsme také s místopředsedou ODS europoslancem Alexandrem Vondrou. Oběma děkuji, na shledanou.

Alexandr VONDRA, europoslanec, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Díky, na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.
Zdroj : ČRo Radiožurnál