Big_loader_ajax

Evropská komise chce změnit dosud minimální zdanění nadnárodních firem

17.06.2015

Niedermayer: "V okamžiku, kdy se rozjede opravdu ta jako krvelačná daňová soutěž, tak ty daňový sazby zkonvergujou k nule, tam kde se dá konkurovat, a výsledkem toho je, že ty daně, který jsme schopní vybírat, což je spotřeba a což je daň z příjmů, řekněme, střední třídy, tak prostě poletí nahoru, aby to vykompenzovaly, a to je prostě katastrofa."

Martin MATĚJKA, moderátor

--------------------

Evropská komise chce zabránit situaci, kdy velké firmy, jako Apple nebo Starbucks, v Evropě platí jen minimální daně. V některých unijních zemích je to často pouhé 1 nebo 12 %. Komise chce kvůli tomu prosadit návrh na vytvoření společného daňového základu pro všechny podniky. Ten by stanovil například to, jaké odečitatelné položky je možné u daní uplatnit. Firmy by taky svůj zisk měly danit ve všech zemích, kde podnikají a ne jen v jednom vybraném státě. Podle europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera je takový návrh nutný.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

--------------------

V okamžiku, kdy se rozjede opravdu ta jako krvelačná daňová soutěž, tak ty daňový sazby zkonvergujou k nule, tam kde se dá konkurovat, a výsledkem toho je, že ty daně, který jsme schopní vybírat, což je spotřeba a což je daň z příjmů, řekněme, střední třídy, tak prostě poletí nahoru, aby to vykompenzovaly, a to je prostě katastrofa.

 

 

 

 

Martin MATĚJKA, moderátor

--------------------

Návrh začne platit, jen pokud ho země Unie schválí jednomyslně.

Autor článku : Martin Matějka
Zdroj : ČRo Plus