Big_loader_ajax

Evropská komise chce zamezit stěhování firem do daňových rájů

02.02.2016

Evropská komise představila opatření proti daňovým únikům. Jejich cílem je zabránit nespravedlivému zvýhodňování firem volnějšími daňovými režimy. Unie také chce prosadit, aby velké firmy platily daně tam, kde vytvářejí zisky, a nepřesouvaly svá sídla do daňových rájů.

Návrhy v Evropském parlamentu představil eurokomisař Pierre Moscovici. Podle něj je potřeba bojovat proti nekalé konkurenci a posílit transparentnost. Zajistit by ji měl takzvaný společný konsolidovaný základ daně, tedy zjednodušení systému různých kategorií zdanitelných příjmů. 

Opatření podporuje i europoslanec Luděk Niedermayer za TOP 09, podle kterého povede ke zlepšení výběru daní. Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach ale varuje před sbližováním daňových sazeb. Daňové úniky v Evropě dosahují podle odhadů až 70 miliard eur ročně. 

Za odvádění peněz do daňových rájů kritizovaly Itálie i Velká Británie například společnost Google. Podle italských úřadů firma mezi lety 2009 až 2013 neodvedla na daních v přepočtu více než 6 miliard korun. Google ale tvrdí, že v roce 2014 v Itálii utržil v přepočtu 1,5 miliardy korun a řádně odvedl daně. S Británií se firma kvůli daňovým únikům už domluvila na doplacení daní ve výši 4,6 miliardy korun. 

 

Autor článku : Viktor Daněk
Zdroj : http://www.rozhlas.cz/