Big_loader_ajax

Evropa se chystá na tvrdý brexit

14.03.2019

Bez jakýchkoli problémů včera Evropským parlamentem prošla série opatření připravených ve snaze zmírnit negativní dopady případného brexitu bez dohody. Nařízení se týkají nejcitlivějších oblastí, jakými jsou letecké a silniční spojení Británie s Evropskou unií, zachování práv občanů či studijní pobyty v rámci programu Erasmus+. Jde nicméně o jednostranná opatření, která předpokládají reciproční kroky Britů.

Odchod Spojeného království z EU je naplánován na 29. března a hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier po opakovaném odmítnutí brexitové dohody britským parlamentem uvedl, že brexit bez dohody nikdy nebyl reálnější hrozbou. 
Europoslanci schválili například nařízení, která mají zajistit i v případě neřízeného brexitu základní propojení v letecké, železniční i silniční nákladní dopravě. Aerolinkám s britskou licencí chce EU povolit provoz na svém území do konce března 2020. Pokud jde o přepravu zboží britskými autodopravci v unii, ta by byla na základě krizového opatření povolena do konce letošního roku. 

Další nařízení zakotvuje „alternativní opatření v oblasti koordinace sociálního zabezpečení“ a klade si za cíl zaručit občanům práva na tyto benefi ty, pakliže jejich nároky vyplývají ze skutečností, které nastaly před britským odchodem z unie. Unie se také snaží ulehčit pokračující působení britských rybářů v unijních vodách a naopak. 

V neposlední řadě chce unie zajistit bezproblémové dokončení již započatých stáží v rámci programu Erasmus+. Účastníci studijních pobytů ovlivnění případným brexitem bez dohody by tak měli být schopni pobyty dokončit, a to beze ztráty kreditů, nebo dokonce finanční podpory. 
Český europoslanec Luděk Niedermayer nicméně upozornil, že snahy EU pokrývají jen velmi malý zlomek, který je uchopitelný, navíc jsou to jednostranná opatření. 
„Tento problém je defi ničně dvoustranný čili je to řešení těch největších potíží, které navíc spoléhá na adekvátní odpověď na britské straně,“ varoval. 

Autor článku : ČTK
Zdroj : E15, ČTK