Big_loader_ajax

Europoslanci bijí na poplach a varují před technologiemi z Číny

13.03.2019

Poslanci Evropského parlamentu přijali v úterý evropský akt o kybernetické bezpečnosti. Pro hlasovalo 586 europoslanců, proti bylo 44. Zavádí tak první celoevropský systém certifikace kybernetické bezpečnosti informačních a komunikačních technologií, který má zajistit, aby produkty, procesy a služby prodávané v zemích EU splňovaly standardy kybernetické bezpečnosti.

Evropský parlament dále přijal usnesení vyzývající k přijetí opatření na úrovni EU v oblasti bezpečnostních hrozeb spojených s rostoucí přítomností čínských internetových technologií v EU.

Europoslanci vyjádřili hluboké znepokojení nad nedávnými obviněními, že zařízení 5G sítí mohou mít zabudovaná „zadní vrátka“, která by umožnila čínským výrobcům a orgánům neoprávněný přístup k soukromým a osobním údajům a telekomunikacím v zemích EU.

Poslanci Evropského parlamentu se rovněž obávají, že i dodavatelé zařízení ze třetích zemí mohou představovat bezpečnostní riziko pro EU, a to z důvodu právních předpisů jejich země původu, které zavazují všechny podniky ke spolupráci se státem při ochraně velmi široce definované národní bezpečnosti i mimo jejich vlastní zemi. Zejména čínské státní bezpečnostní zákony vyvolaly negativní reakce v několika evropských zemích, od bezpečnostních posudků až po přímé zákazy.

Europoslanci vyzývají Evropskou komisi a členské státy EU, aby poskytly pokyny, jak se vypořádat s kybernetickými hrozbami a slabými místy při instalování 5G zařízení. Evropská agentura pro kybernetickou bezpečnost (ENISA), by měla vypracovat systém certifikace, který zajistí, že zavedení 5G sítí v EU splňuje nejvyšší bezpečnostní standardy.

Český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) inicioval vznik rezoluce reagující na bezpečnostní rizika spojená s nárůstem přítomnosti čínských telekomunikačních technologií v EU symbolizovaná kauzou Huawei. Evropský parlament v úterý rezoluci přijal.

„Podezření na zneužívání telekomunikačních technologií k obchodní a průmyslové špionáži a k tomu se vážící zjištění tajných služeb a orgánů odpovědných za kybernetickou bezpečnost dosáhly podle mého názoru takových rozměrů a takové závažnosti, že je na místě rozhodná a důsledná reakce na úrovni Evropské unie. Smyslem mé iniciativy není útočit proti konkrétním firmám a vytlačovat je z trhu, ale odstraňovat nedostatky v kybernetické bezpečnosti v EU a učinit z ní nedílnou součást soutěží o veřejné zakázky,” vysvětluje Luděk Niedermayer s tím, že rezoluce parlamentu by mohla pomoci tento proces nastartovat.

„Rozvoj 5G mobilních sítí povede k tomu, že stále větší část našich životů bude propojena s on-line technologiemi. Je proto klíčové, aby Evropané měli bezpečnost těchto technologií pod větší kontrolou. Rizikem nejsou přitom jen úmyslné a zcela nepřijatelné jevy, jako jsou krádeže dat či ovlivňování provozu těchto technologií neautorizovanými osobami, ale i neúmyslné chyby systémů či technologií, či pomalé nebo nedůsledné řešení těchto problémů. Problémem je i rostoucí závislost na externích dodavatelích hardwarových a softwarových technologií,“ dodává Luděk Niedermayer.

Původní znění článku zde.

Autor článku : ben
Zdroj : plzen.cz