Big_loader_ajax

Europarlament hlasuje o postihu Maďarska. „Chcete rozhodovat, co je pro nás správné,“ oponuje Orbán

12.09.2018

Den poté, co část europoslanců „grilovala“ maďarského premiéra Viktora Orbána za vládnutí jeho kabinetu, hlasuje dnes europarlament o tom, zda doporučí proti situaci v Maďarsku zasáhnout. Tedy zda schválí doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení právních a demokratických hodnot. To by v krajním případě skončilo odebráním hlasovacích práv.
Důležitý bude při hlasování o Maďarsku postoj největší europarlamentní skupiny Evropské lidové strany (EPP), do níž patří i maďarská vládní strana Fidesz. Ta v dubnu vyhrála potřetí volby a je známá silným protiimigračním postojem. Orbán, který je kritizován maďarskou opozicí i ze zahraničí za uzurpování moci a podněcování protiimigračních nálad, výtky europoslanců i komise odmítá. 
 
EPP o postoji k maďarské vládě jednala v úterý dlouho do večera. Dohodla se, že nechá na zvážení každého europoslance, jak bude o Maďarsku hlasovat. Poslanci této frakce jsou v postoji k zemi nejednotní. „Naše skupina je rozdělena. Ale při diskuzi zaznívají hlavně názory hlasovat pro rezoluci,“ uvedl pro deník Echo24 europoslanec TOP 09 a člen frakce EPP Luděk Niedermayer. Proti postihu Maďarska bude hlasovat například europoslanec EPP Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). 

Europoslanci a Evropská komise mají výtky k porušování základních hodnot Evropské unie, právního státu a lidských práv v Maďarsku. Aby vůbec poprvé přijal europarlament doporučení podniknout kroky proti Budapešti, bude dnes vyžadovat hlasy alespoň dvou třetin přítomných poslanců, které dohromady musí představovat absolutní většinu, tedy nejméně 376 hlasů. Maďarsku v krajním případě hrozí i pozastavení hlasovacích práv v Unii. 

‚Kult osobnosti maďarského premiéra‘
 
Autorka kritické zprávy o situaci v Maďarsku Judith Sargentiniová v úterý maďarské vládě vytkla, že umlčela opoziční média, zbavuje další generace možnosti kriticky přemýšlet a brání nevládním organizacím sloužit lidem na okraji společnosti, zatímco jednotlivci se obohacují na účet peněz od poplatníků z Evropské unie. „Nastal čas na zásadní rozhodnutí. Dovolíme (maďarské) vládě porušovat hodnoty, na nichž je EU založena?“ řekla. 

„Ustavičně jsme usilovali o dialog, ale k ničemu to nevedlo. Vy osobně představujete nejzkorumpovanější režim v EU,“ prohlásil za evropské socialisty Udo Bullmann. Další zákonodárci odsuzovali „kult osobnosti“ maďarského premiéra či „rasismus“ v přístupu k romské menšině či obecně „autoritářskou, protidemokratickou politiku“ šéfa maďarské vlády. 

Naopak polský europoslanec Ryszard Legutko za konzervativce odmítl „útok proti legitimní, demokraticky zvolené vládě“; pak by se totiž mohlo stejně zatočit i s Polskem. Za Orbána se postavil také známý britský euroskeptik Nigel Farage. 

Sám Orbán označil úterní debatu v europarlamentu o své vládě za absurdní. „Odsoudíte Maďarsko, které je už tisíc let součástí křesťanské Evropy a i svou krví bojovalo za svobodu a demokracii,“ prohlásil. „Chcete většinou hlasů rozhodovat, co je pro Maďary správné. Víte lépe než Maďar, co chce Maďar?“ uštěpačně se ptal Orbán, jehož strana v dubnu vyhrála třetí parlamentní volby za sebou, a to jasnou většinou. Teď se ale EP podle Orbána chystá umlčet ty, co nemají stejný názor, například na migrační politiku, a potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty. A ptal se také, zda snad má pykat Maďarsko za to, že se nechce stát „zemí přistěhovalců“.

Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Karolína Vaverková
Zdroj : echo24.cz