Big_loader_ajax

EU zůstává u ruského plynu a ropy

25.03.2022

"Rusko strašně potřebuje eura a dolary, protože pokud chce nahradit část obchodu, o který přišlo s Evropou a s Amerikou, obchodem s Indií a Čínou, tak ta Čína nebude chtít platit za ten obchod rubly," říká Luděk Niedermayer v rozhovoru pro ČT24.

Luděk NIedermayer

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Díky Martinovi a my pokračujeme už z pražského studia, členské země EU by měly před zimou povinně a dostatečně naplnit plynové zásobníky. Lídři návrh podpořili na summitu v Bruselu. Shodli se také na možnosti společných nákupů suroviny. Česko by tak podle premiéra Fialy mohlo získat výhodnější ceny.

Petr FIALA, premiér ČR /ODS/
Česká republika jako středně velký stát by určitě nedokázala si zajistit takové ceny a takové podmínky jako to dokáže Evropská unie jako celek, a myslím si, že v některých věcech je opravdu čas začít využívat pozici Evropské unie na mezinárodním trhu, na globálním trhu s energiemi.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
No a našimi hosty jsou 2 europoslanci, Luděk Niedermayer z TOP 09. Dobrý večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /TOP 09/
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
A Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL, i vás vítám.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pánové, americký prezident na bruselských summitech, americký prezident teď v Polsku, zítra jak o tom Martin mluvil, očekávaný projev. Je ta návštěva jenom symbol, anebo čekáte nějaký hmatatelný přínos, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /TOP 09/
Je to velký symbol, protože potvrzuje tu znovuobnovenou transatlantickou spolupráci a vlastně spolupráci všech západních demokracií, které se velmi silně, bych řekl bezprecedentně silně, postavuje té ruské agresi na Ukrajině. Čili je to takové, řekl bych završení nebo završení, je to něco, co symbolizuje prostě tu spolupráci, a je to zejména velká změna v porovnání s těmi předchozími lety, kdy v Americe vládla administrativa prezidenta Trumpa, který se posouval zcela opačným směrem, zpochybňoval NATO, zpochybňoval vlastně právní režim nastavený různými nadnárodními organizacemi jako byla Světová obchodní organizace, zpochybňoval Spojené národy, čili myslím si, že je to symbol, který je velmi důležitý a myslím si, že také bylo dobré, aby lídři Evropské unie, kteří mají samozřejmě nesnadnou roli hledat tu jednomyslnost, která je v Evropě v tomto potřebná, aby slyšeli i ten názor zvenku, jak od pana Zelenského, tak od pana prezidenta Bidena.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Vy, pane Zdechovský, tam kromě symbolu vidíte ještě něco?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Tak ona ta návštěva má spoustu praktických jakoby částí, které možná nejsou komunikovány, určitě v Polsku dneska hlavní téma, které bude vlastně během těch jednání, které budou probíhat separátně vedle nebo zároveň vedle té návštěvy Joea Bidena, tak se diskutuje právě přesun 28 stíhaček MiG-29 a možný přesun na Ukrajinu nebo další vlastně spolupráce, která se týká, týká vlastně vyzbrojování a ukrajinské armády, Řešov je v současné době nejdůležitější bych řekl světové letiště, kam každý den přistávají desítky, desítky letadel s náklady pro ukrajinskou armádu, takže to jsou témata, který určitě budou, budou se dneska i řešit a ta návštěva má ještě spoustu ekonomicko, bych řekl politických konotací.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Niedermayere, lídři EU se shodli na lecčems, ale neshodli se na tom podstatném, a to je na zákazu dovozu ruských energií nebo energetických surovin, měli se shodnout?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /TOP 09/
Měli, měli se shodnout aspoň na něčem, co oslabí ten obrovský penězovod evropských peněz do Ruska. Odhady hovoří o tom, že jsou to stovky milionů euro denně, který vlastně podporují tu ruskou ekonomiku, která je opravdu velmi citelně zasažena sankcemi, zasažena v rozsahu, který si bezesporu prezent Putin a jeho jeho blízcí nedokázali představit, takže já chápu, že pro spoustu zemí je obtížné zvednout ruku pro to nejradikálnější možné řešení, které by znamenalo zastavení plynu a ropy, ale existují i, řekněme nějaké kompromisy, které nejsou ideální, ale které by znamenaly posun, je to například zastavení dovozu ropy, která je snázeji nahraditelná a hlavně bychom měli mít na paměti, že ten tok v těch trubkách nemusí zastavit pouze rozhodnutí Evropské unie, ale může to být stejně tak rozhodnutí Kremlu, jakkoliv by ekonomicky bylo kontraproduktivní, a tzn. šířit nějakou paniku, že se jedná o něco, co nemůžeme zvládnout, co by nás poškodilo je úplně špatně, protože tato věc se může stát. A tady vidím i druhou slabinu, možná té dohody na tom summitu, připadá mi že ty kroky, které směřují k velmi rychlému nastavení mechanismů, které zajistí maximální energetickou bezpečnost v Evropské unii, prostě nejsou dostatečné, probíhá to příliš pomalu a není to dost jasné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
K těm se ještě dostaneme, pane Zdechovský, Evropa tím, že spotřebovává ruský plyn, financuje de facto válku na Ukrajině, což jí mimochodem vyčetl tak trochu i prezident Volodymyr Zelenskyj, to je jeden úhel pohledu. Na druhou stranu německý kancléř říká, že bez ruských zdrojů Evropská unie přijde o 40 % plynu, a to jí uvrhne do recese, to je pohled druhý, který vám z nich je bližší? A zkuste to, prosím, bez lavírování, že nejlepší by bylo něco uprostřed.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Ne, tak já to řeknu úplně jasně, tak v současné době prostě musíme hájit jako zájmy, které jsou spojené s Ukrajinou a s ukrajinskou celistvostí a já vím, že to Evropu bude bolet, jako to, o čem teďka mluvíme, tak to řešení je opravdu bolestný, a Evropa na něj není příliš jako připravená, ano, my bysme museli nahradit, a ty zdroje jsou, plynu je dostatek, prostě rychle, ty jako bych řekl dneska jednoduchý dodávky z Ruska prostě odněkud jinud - z Ázerbajdžánu, z Kataru, s dalšíma zeměma dneska jednáme o těch dodávkách z Ameriky, a to, dají se nahradit, ale prostě není to mávnutím kouzelného proutku a samozřejmě, já tady vidím vidím velikánský problém, Německu se prostě nechce, Německu a Maďarsku, a bylo to Německo a Maďarsko, které v tomhle případě byli ti, díky kterým se nepřijaly ty radikálnější sankce proti Rusku.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Vy jste se ale v minulosti označoval za přítele Viktora Orbána, jak se vám zamlouvá ten jeho dnešní postoj?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Že by jsem si radši nafackoval, když bych to dneska viděl, a jako říkám to úplně realisticky, a prostě musím říct, že, že Viktor se teda změnil úplně, z mýho pohledu, úplně do role člověka, kterej se mnou nekonvenuje, v případě ukrajinský krize vůbec ničím, vůbec ničím a stydím se za maďarského prezidenta, který nedodává zbraně a který.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Premiéra jste chtěl říct.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Premiéra, který není ochoten ani posílat přes svoje území zbraně na obranu, na obranu Ukrajiny.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Vy jste, pane Niedermayere říkal, že by to všechno mělo být rychlejší, to odstřihávání se od ruských surovin. Mám tomu rozumět tak, že vlastně ten plán, který chce komise představit v květnu, který počítá s rokem 2027, je příliš dlouhý, příliš vzdálený?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /TOP 09/
My potřebujeme dva plány, jeden je ten strategický pro případy, že z nějakého důvodu, jak z vůle Kremlu, tak z vůle, obrazně řečeno Bruselu, ty dodávky budou pokračovat, tak v tom případě potřebujeme hladce, postupně, ale velmi radikálně snížit ty dodávky na úroveň, ve které by z Ruska byl obchodní partner, který se dá snadno nahradit, a to samozřejmě jenom v případě, že to bude úplně jiné Rusko než to, které vidíme v posledním měsíci, ale pak tady musí být druhý plán, a to je ten plán proto, pokud ty dodávky buďto z naší vůle, anebo z vůle Kremlu budou zastaveny, a tady já nechápu, proč se lídři evropských zemí vlastně více než týden dohadují o tom jak se budou plnit zásobníky plynu. To je naprosto jasná věc, že musí padnout ta dohoda, že jak Evropská komise navrhuje, 30. 9. budou ty zásobníky naplněny na 90 %, protože nikdy nevíme, jestli nedojde k porušení těchto dodávek. A je tam těch kroků mnohem víc. V okamžiku, kdy nejsou schopni premiéři členských zemí a prezidenti, a já si myslím, že to není pouze zásluha Maďarska a Německa, dokonce si myslím, že Maďarsko, kdyby bylo jediné, by na to kývlo, a myslím si, že Německo v tom má ještě nějaké další, možná ne tolik halasné spojence, pokud na tomto není možná dohoda, tak aspoň by měla být nějaká dohoda, že země zavedou opatření, která okamžitě začnou snižovat ty dovozy z Ruska, protože myslím si, že každý 1 000 000 euro, který do Kremlu nepošleme, vytváří lepší podmínky pro ukončení toho válečného konfliktu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Vy jste, pane Zdechovský, na Twitteru se vyslovil v tom smyslu, že Evropská komise je alibistická a že nebojuje dostatečně výrazně proti ruským oligarchům, přestože vy jako europoslanci ji k tomu vyzýváte. Ale ten váš návrh prodat jejich majetek a peníze věnovat na obnovu Ukrajiny má podporu v zákoně? Podle ministra zahraničí Jana Lipavského asi moc ne.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
No, samozřejmě, že ne, ale prostě je válka. A někdo tady je v roli agresora a Německo, když prohrálo válku, tak muselo taky zaplatit za tu prohru nějakýma částkama, nějakýma repatriacema. A budeme muset hledat prostě ty zdroje, kterými vlastně tu obnovu Ukrajiny zaplatíme. Nejde o to, že Rusko prostě rozmlátí Ukrajinu a my to budeme platit. Navíc ty peníze nejspíš pocházejí z kriminální činnosti nebo to pochází z toho, že ruští oligarchové místo vyzbrojování ruské armády, tak si kupovali za to drahé lodě a ty peníze uhnuli z rozpočtu. Takže já si myslím, že tady těch důvodů a těch způsobů a náhledů na ten majetek je několik a je otázka, aby se lídři Evropské unie na tom shodli.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Své sankce uvalily Spojené státy, své sankce uvalila Velká Británie, Evropa má vlastní seznam. Česká vláda chce jít ještě nad rámec toho. Ta roztříštěnost není vlastně, nebo jak jí rozumíte? Neměl by tady naopak být jeden seznam společný celého vlastně toho bloku, který se teď vymezuje proti ruské agresi?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Tak každý má jiný jakoby, bych řekl, zájmy nebo každý má jiný ten vztah. Japonsko má jiný vlastně sankce vůči Rusku, další země se připojily jinak k těm sankcím vůči Rusku. Já si myslím, že je potřeba, aby ty sankce pokračovaly. Ty státy společně ty sankce konzultují. My jsme s Britama i s Američanama ty sankce konzultovali. To vlastně potvrdila i Edita Hrdá, naše velvyslankyně v Bruselu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Já se ptám, jestli by to prostě nebyl jednoznačný symbol, že celá ta fronta je absolutně jednotná.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Ono to asi nikdy nejde. Ono třeba Amerika nemá takovou jakoby potřebu třeba některé věci řešit, které řešíme my jako sousedé Ruska. Já si myslím, že teďka třeba by výrazně prospělo, kdybysme rozšířili společně všichni ten sankční seznam o některé ruské státní firmy. Ale já si myslím, že v případě, že třeba v Americe ty firmy nejsou žádným způsobem zastoupeny nebo v Japonsku, tak to nedává smysl.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Niedermayere, co, jako bývalého bankéře se vás ptám, znamená to Putinovo nařízení, aby ne přátelské země platily za plyn pouze v rublech? Tedy kromě toho, co napadne mě jako stejně každého laika, že se Rusko snaží zvýšit poptávku po své měně a zvýšit její hodnotu, která se prostě zřítila.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /TOP 09/
Já si myslím, že je to PR. Především Rusko strašně potřebuje eura a dolary, protože pokud chce nahradit část obchodu, o který přišlo s Evropou a s Amerikou, obchodem s Indií a Čínou, tak ta Čína nebude chtít platit za ten obchod rubly, jejichž hodnota je krajně nejistá, to už není směnitelná měna. To je administrativně řízená měna, jejíž kurz rozhoduje Kreml a centrální banka, čili oni potřebují ty eura a koneckonců to, že to je opravdu PR cvičení, dokládá to, že jsem se dočetl, že Gazprom dostal za úkol, aby vlastně vymyslel během několika dní, jak něco takového může fungovat. Já jenom připomenu, že v 90. letech, tuším, to byla Jelcinova administrativa, která také vymyslela něco podobného, že vlastně všechno se musí platit v rublech, protože docházelo k dolarizaci ruské ekonomiky, jsem v té době byl shodou okolností na zasedání Evropské banky pro rozvoj v Petrohradu a to nařízení se realizovalo tak, že hotelu byly dvě přepážky, v jednom se platilo v rublech a druhá byla směnárna. Čili vy jste tam přišla, dostala jste tu cenu toho pokoje v dolarech, pak se to přepočítalo kurzem rublu a vy jste zaplatila ty dolary. Čili bylo to čistě formální, nemělo to žádný ekonomický obsah. A znovu připomínám. Rusko nemá problém, že by mělo málo rublů, protože rubly si tiskne centrální banka, ono potřebuje eura a dolary.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pánové, velmi krátce poslední věc, tři premiéři, kteří byli minulý týden v Kyjevě, vytyčili 10 kroků k zastavení války na Ukrajině. Bude to stačit, pane Zdechovský?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Tak já si myslím, že oni udělali základní kroky, nevím, jestli to bude stačit, ale myslím si, že to je dobrý počin, a jsem rád, že je pod tím Petr Fiala jako náš premiér podepsaný.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Niedermayere.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /TOP 09/
Myslím si, že každá iniciativa, každý smysluplný návrh je velmi dobrý, ale zásadní jsou dva kroky. První, pokračovat ve vyzbrojování Ukrajinců zbraněmi, které jsou schopni využívat, dělat to velmi rychle a velmi razantně. A druhá, snížit ten penězovod peněz do Kremlu. A bohužel na tom zatím není v Evropě shoda.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak uvidíme, jestli se ta shoda najde. Pánové, děkuju vám, že jste byli našimi hosty. Na shledanou.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/
Na shledanou. Hezký večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /TOP 09/
Na shledanou.

Autor článku : Marcela Augustová, moderátorka
Zdroj : ČT 24, Události komentáře