Big_loader_ajax

EU schválila nová pravidla výběru DPH

04.10.2018

Ministři financí všech členských států EU se shodli na dlouho připravovaných změnách v placení a vykazování daně z přidané hodnoty. Nová pravidla mají zamezit karuselovým podvodům a celkově zlepšit výběr DPH. Podle studií na podobných podvodech tratila Evropská unie až 50 miliard € ročně. Česko navíc prolobbovalo „reverse charge“ navzdory tlaku Francie.
Evropská komise se dlouhodobě snaží bojovat s problémy spojenými s výběrem DPH v celé EU. Z úterního jednání ministrů financí EU tak musí mít Komise opravdu radost. A radoval se i Andrej Babiš, který na svém twitteru uvedl, že Česko ukázalo, že v Unii umí prosadit svou prioritu i proti vůli Evropské komise a některých členských zemí. „Reverse charge, který byl mojí vlajkovou lodí pro výběr DPH, byl schválen,“ uvedl. Připomněl, že celá věc trvala čtyři a půl roku. „Poprvé v historii našeho členství v EU jsme přesvědčili Komisi, aby předložila návrh, který chceme my,“ doplnil. 
 
K tomu se přidal i český státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař. Ten na twitteru napsal, že „případ reverse charge ukazuje, že i stát střední velikosti dokáže v prostředí jednomyslnosti prosadit svůj návrh.“ 
Na svém twitteru na tato vyjádření reagoval europoslanec Luděk Niedermayer, který celou snahu Andreje Babiše označil v podstatě za zbytečnou, alespoň pokud vezmeme tvrzení Ministerstva financí z roku 2017 za směrodatné.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : ekonomicky-denik.cz