Big_loader_ajax

EU řeší sekačky. Šojdrová: „Oproti migraci a brexitu úsměvné. Ale důležité“

10.07.2016

Mnohé to překvapilo - proč Unie řeší sekačky na trávu? Kolem nového nařízení ohledně emisních limitů pro nesilniční stroje poháněné spalovacími motory se rozhořela vášnivá diskuze. Své příspěvky k ní přidali i europoslanci Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a Luděk Niedermayer (za TOP 09). Snaží se vysvětlit detaily, jak to s nařízením je. Pohnutky, proč pro regulaci zvedli ruku, i kladné dopady, které má nařízení mít.

Budou snad muset sekačky na trávu kvůli emisím stejně jako auta na STK? Co přinese nová regule Evropského parlamentu? A nejde náhodou o nějaký další podezřelý „eurozmetek“? Schválení emisních limitů mj. pro sekačky na trávu, pro což hlasovalo 623 europoslanců (proti bylo 57), vyvolalo řadu otázek i vášnivé diskuze.

Sociální sítě přinesly řadu jízlivých komentářů. „Co si jen chudáci Britové počnou, když jim už nebude nikdo předepisovat emisní limity pro sekačky?“ „Europoslanci schválili emisní limity pro sekačky na trávu ... To není fór, apríl ani Kocourkov - to je EU.“ „Ptal se mě soused, jestli také bude muset na ty emise. Uklidnil jsem ho, že zatím to vypadá, že elektrické sekačky budou mít od EU výjimku.“

Šojdrová: Brexit je důležitý, ale toto také

„Všechny zahrádkáře bych chtěla uklidnit, nařízení je účinné od roku 2018 a bude se týkat jen nových výrobků. Sekejte klidně dál a posuďte sami,“ uvedla na sociální síti europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Upozornila, že nové zařízení určuje stejná pravidla pro všechny spalovací motory. Nejen v sekačkách, ale nejrůznějších dalších od motorových pil po lokomotivy a velké stavební stroje. Emisní limity mají do budoucna omezit vypouštění zdraví škodlivých dusíkatých sloučenin a nebezpečných pevných částic těmito motory, upozornila lidovecká europoslankyně.

„Musím zvláště zdůraznit, že nové limity se budou týkat jen nově vyrobených motorů uváděných na trh,“ uvedla Šojdrová a dodala: „Pro spotřebitele se nic nemění - kromě toho, že v budoucnu budou jejich zahradní stroje vypouštět méně nezdravé výfukové plyny. Chápu, že jde o opatření, které ve srovnání s migrační krizí nebo s brexitem budí úsměv na tváři, ale pro výrobce, kterým se sjednocují pravidla napříč 28 státy a pro nás, kterým jde o zdravé životní prostředí, jde o věc také důležitou.“ 

Niedermayer: Nadměrné jedy ve vzduchu zabijí stovky tisíc lidí

Europoslanec za Kalouskovu TOP 09 a někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer zašel při vysvětlování ještě dále. A zabředl do technických detailů. Připomněl přitom kauzu automobilky VW. „Samozřejmě, žádné kontroly sekaček se nekonají, ale postupně vzniknou limity emisí pro výrobce,“ napsal taktéž na Facebooku.

„Hodiny, které trávím na parlamentní skupině k Dieselgate potvrdily mé dřívější poznání, že díky novým technologiím lze u spalovacích motorů zásadně snížit objem vypouštěných škodlivin. Technologie (hlavně SRC u dieselů) je osvědčená a cena opravdu není vysoká. Neexistuje proto dnes omluva pro tolerování nadměrného vypouštění jedů do vzduchu (odhady říkají, že například NOx ročně způsobí smrt stovek tisíc Evropanů),“ upozornil.

Niedermayer dále uvádí, že zatížení životního prostředí zkrátka neumíme zcela odbourat, měli by se ale využívat jen ty cesty, kde se dá vzduch kolem nás zlepšit za vynaložení rozumných nákladů v porovnání s přínosy. „Tahle regulace, která navíc zjednoduší život pro výrobce (celý trh o 500 milionech lidí bude mít stejná pravidla), je zřejmě jedním z takovýchto případů,“ uvedl Niedermayer.

I on se přitom dostal k problému, zda má Unie řešit sekačky, když má nyní v souvislosti s brexitem co dělat sama se sebou. „Samozřejmě, že je třeba, aby Unie věnovala co nejvíce energie velkým tématům a polevila v těch malých. Ale "hodit" do koše jak se zdá smysluplnou, dlouho připravovanou regulaci, která sníží riziko, že na společném trhu začne vznikat chaos odlišných národních úprav, taky moc smysluplné není,“ dodal český europoslanec, podle kterého je především nutné nebát se takovou situaci lidem vysvětlit.

Původní článek: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/406076/eu-resi-sekacky-sojdrova-oproti-migraci-a-brexitu-usmevne-ale-dulezite.html

Autor článku : simao
Zdroj : blesk.cz