Big_loader_ajax

EU má vzpružit plán za 20 bilionů

28.05.2020

Ekonomiky zemí Evropské unie se mají po koronaviru znovu rozběhnout s pomocí plánu obnovy, který včera představila Evropská komise (EK). Počítá, že členským zemím poskytne 750 miliard eur (20,3 bilionu Kč). Dvě třetiny budou přímé platby, zbytek úvěry.
Komise plán nazvala Příští generace EU. Pokud jej schválí všechny členské státy, bude součástí nového finančního rámce pro léta 2021 až 2027. „Příští generace EU se 750 miliardami eur navýší společně s cíleně posíleným dlouhodobým rámcem finanční sílu rozpočtu Unie na 1,85 bilionu eur (50 bil. Kč),“ uvedla Komise.
 
Plán podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové pomůže k obnově a současně je investicí do budoucna. „Evropská zelená dohoda a digitalizace oživí pracovní trh a růst,“ prohlásila. Eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn připojil, že společný rozpočet, posílený finanční rámec a představený plán podpory dávají EU možnost stát se konkurenceschopnější a silnější. EU by si podle návrhu Komise peníze poprvé vypůjčila na finančních trzích. Za dluh chce ručit příštími rozpočty. Splácet plánuje nejdéle do roku 2058. Současně má být upraven stávající finanční rámec tak, aby letos bylo na podpory k dispozici 11,5 miliardy eur. Komise chce navýšit i „normální“ rozpočet. Pět set miliard eur budou přímé platby členským zemím prostřednictvím řady programů a fondů včetně zemědělského a pro rozvoj venkova, zbylých 250 miliard úvěry. O balíku pomoci ve výši půl bilionu eur dříve hovořili německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Český premiér Andrej Babiš (ANO) se pak vymezoval představě, že by pomoc přednostně směřovala do zemí nejhůře postižených koronavirem. Poukazoval, že by Česko tratilo na tom, že epidemii zvládalo dobře. Také Komise teď upozorňuje, že podpora se bude solidárně soustředit na nejpotřebnější země, i když je pro všechny. Podle agentury Reuters mají 313 miliard eur v přímých platbách či úvěrech získat Itálie a Španělsko.

Souhlasit musí i ČR

Plán obnovy představený Komisí musí jednomyslně schválit všech 27 členských zemí. Tvrdá vyjednávání se dají očekávat. Proti návrhu Merkelové a Macrona se stavěla i tzv. šetrná čtyřka, tedy Rakousko, Dánsko, Nizozemsko a Švédsko. Nesouhlasila s navyšováním unijního rozpočtu a sdílením dluhů a navrhovala jen nízkoúročené úvěry. Podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) nad plánem visí otazníky. „Nevíme přesně, jaký bude splátkový kalendář. Víme jen, že tuto sumu budou všechny členské státy splácet 30 let po roce 2027,“ řekl Babiš Právu. „Poprvé v historii EU navrhuje Evropská komise, aby se členské státy zadlužily na další generace. Suma 750 miliard eur, o kterou Komise navrhuje rozpočet navýšit, je obrovská, dosahuje téměř tří čtvrtin celého stávajícího sedmiletého rozpočtu. Celkový objem rozpočtu navržený Komisí je podle mého názoru příliš velký,“ poznamenal premiér.

Podle Babiše neexistují žádné dodatečné nové příjmy evropského rozpočtu, všechny prostředky v rozpočtu jsou peníze členských států. „I ty, které si Komise navíc půjčí, musí vrátit členské státy přímo nebo o ně budou sníženy příjmy členských států z příštího víceletého finančního rámce,“ sdělil Babiš. Podle něj by si EU měla vypůjčit maximálně rozdíl, který představuje hospodářský pokles způsobený krizí koronaviru, který může být podle jeho odhadu 10 až 15 procent. „Souhlasím, že o vypůjčené prostředky v přiměřeném rozsahu můžeme posílit víceletý finanční rámec, ale rozdělovat se musí podle stejného klíče jako v současné době,“ dodal premiér.
 
Europoslanec za TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer kroky Evropské komise oceňuje. „Plán máme dobrý, a pokud se spojíme, posuneme se díky investicím do ekonomiky, digitalizace a udržitelnosti směrem k modernější, udržitelnější a odolnější společnosti. Jen potřebujeme odvahu rychle plán spustit,“ řekl Právu Niedermayer. Souhlasí i se solidaritou s postiženějšími zeměmi. „Logika ve stylu stovky miliard od EU je v pořádku, ale podpora zemí epidemií nejvíce zasažených je špatně, je podle mého názoru ostudná, nekompetentní a v důsledku hloupá. Nejenom co se absence solidarity týče. Českým zájmem je jednoznačně nastartování celé evropské ekonomiky, je důležitější než aktuální získání nějakých miliard pro naši zemi navíc. Ve hře je nejenom překonání dnešní krize, ale i budoucnost společné Evropy,“ poznamenal.
 
Země EU stejně jako státy jinde ve světě zamířily v důsledku epidemie covidu-19 do recese a astronomicky prohloubily své rozpočtové deficity, aby podpořily zdravotnictví, podniky a pracovní místa.
Francouzský statistický úřad včera oznámil, že by se hospodářství země ve druhém čtvrtletí mohlo propadnout až o závratných 20 procent.
Zdroj : Právo