Big_loader_ajax

Erste varuje, že ve střední a východní Evropě je 16 milionů lidí ohroženo chudobou. Vytvořila proto "sociální banku"

04.10.2016

Podle průzkumu Skupiny Erste Group žije ve střední a východní Evropě až 16 milionů lidí, kteří jsou ohrožení chudobou a sociálním vyloučením. Banka proto v každé ze sedmi zemí, kde podniká, má programy na zlepšení životní úrovně. "Příliš velká agresivita podnikání ohrožuje stabilitu společnosti. Sociální přístup není jen dobrá a zodpovědná věc, ale také sebezáchovná," říká ekonom Luděk Niedermayer.
Až 16 milionů lidí ve střední a východní Evropě je ohroženo chudobou a sociálním vyloučením. Mezi nimi jsou nezaměstnaní, senioři, ale i pracující, kteří pobírají příliš nízkou mzdu. Upozorňuje na analýza, kterou si nechala zpracovat společnost Erste Group ve všech sedmi zemích, kde působí. Bankovní skupina podniká v Rakousku, České republice, Slovensku, Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a Chorvatsku. Toto číslo nemůže žádná firma ani politici ignorovat," říká ředitel sociálního bankovnictví v Erste Group Peter Šúrek. Jedna z největších evropských bank si proto dala za cíl, že pomůže s vytvářením nových pracovních míst, rozšíří finanční vzdělávání a mentoring. 

Společnost na to vytvořila "sociální banku", v rámci níž rozvíjí program Krok za krokem. Ten cílí na lidi s nízkými příjmy, kterým hrozí sociální vyloučení, začínající podnikatele a neziskové organizace i podniky se sociálním přesahem. "Program sociálního bankovnictví nabízí praktická řešení, která mají přímý dopad na zlepšení kvality života lidí, jež stojí na okraji společnosti," uvedl Andreas Treichl, generální ředitel Skupiny Erste. Mezi konkrétní řešení patří například financováním začínajících podnikatelů, kteří mohou vytvářet další pracovní místa, nebo pomoc při sjednání úvěru v bance.

Skupina Erste plánuje v následujících čtyřech letech vytvořit pět tisíc nových pracovních míst, poskytnout financování 500 neziskovým organizacím a firmám se sociálním přesahem a pomoci tak k finanční stabilitě 25 tisícům lidí ohroženým chudobou. Sociální bankovnictví funguje všude, kde působí skupina Erste. V každé zemi ale podle toho, jak daný region potřebuje. Před deseti lety tak vznikla v Rakousku banka Zweite Sparkasse - "Banka pro chudé". Ta pomáhá lidem, kteří například z důvodů velkých dluhů přišli o bankovní účet. V tuzemsku Česká spořitelna sociální bankovnictví rozjela před rokem a zaměřuje se na neziskové organizace a firmy se sociálním přesahem. Za tu dobu poskytla úvěry za 140 milionů korun.

Mezi její klienty patří třeba Sdružení Neratov, které v Orlických horách obnovuje vysídlenou pohraniční obec a zaměstnává zhruba 150 lidí, z toho 110 s mentálním handicapem. Sdružení nyní buduje minipivovar, na který dostalo investiční úvěr. První pivo bude vařit na jaře.

Česká spořitelna nyní přemýšlí nad finančním poradenstvím pro lidi, které by nabízela ve spolupráci s firmami. "Je to ale i pomoc pro samotné firmy, které dneska těžko hledají nové zaměstnance. Viděli jsme podobné modely v západní Evropě, kde jsou podniky ochotné za takové projekty bance platit, protože se její zaměstnanci zbaví stresu z dluhů," přibližuje Šúrek.

Ve střední a východní Evropě nemá podle průzkumu Erste práci přes šest milionů lidí a dalších pět má velmi malé platy. "Příliš velká agresivita podnikání ohrožuje stabilitu společnosti. Sociální přístup není jen dobrá a zodpovědná věc, ale také sebezáchovná," říká ekonom Luděk Niedermayer o projektu Krok za krokem. Podle bývalého člena České bankovní rady, viceguvernéra ČNB a současného evropského poslance by více sociálně měly přemýšlet i jiné firmy. "Otevírá se jim cesta ke spoustě klientů, kteří by k nim nikdy dřív nepřišli," dodává.
 
Původní článek si naleznete zde
Autor článku : Kateřina Adamcová
Zdroj : byznys.ihned.cz