Big_loader_ajax

EP prosazuje větší úspory energie a větší využívání obnovitelných zdrojů

17.01.2018

"Budeme mít energii, která bude, řekněme, zodpovědnější vůči budoucnosti, kde dodávky budou bezpečnější, než tomu bylo dřív a navíc ta energie bude spíše levnější, ale určitě ne dražší," říká europoslanec Luděk Niedermayer.
Martin MATĚJKA, moderátor
--------------------
Větší úspory energie a také větší využívání obnovitelných zdrojů prosazuje Evropský parlament. Dnes schválil směrnici, podle které se má za 12 let snížit v unijních zemích spotřeba energie o víc než třetinu. Plán Evropského parlamentu se ale rozchází s představami členských států, které chtějí šetřit výrazně míň. O finální podobě energetické koncepce se tak ještě bude muset jednat.

Pavel NOVÁK, redaktor
--------------------
Zatímco poslanci Evropského parlamentu by chtěli v roce 2030 získávat 35 % elektrické energie pomocí slunce, vody nebo větru, členské země Unie počítají s tím, že obnovitelné zdroje pokryjí o něco víc než čtvrtinu spotřeby. V pohledech na míru úspor energií je rozdíl mezi parlamentem a Radou členských států menší. I tak je ale čeká možná několikaměsíční dohadování konečné verze unijních předpisů. V dobrý konec jednání doufá poslanec za TOP 09 a Starostové Luděk Niedermayer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09 a Starostové/
--------------------
Budeme mít energii, která bude, řekněme, zodpovědnější vůči budoucnosti, kde dodávky budou bezpečnější, než tomu bylo dřív a navíc ta energie bude spíše levnější, ale určitě ne dražší.

Pavel NOVÁK, redaktor
--------------------
Úspory energií by měly nejen stlačit ceny dolů, ale i snížit závislost Evropské unie třeba na dodávkách ruského plynu. Ze Štrasburku Pavel Novák, Český rozhlas.
Autor článku : Pavel Novák
Zdroj : ČRo Plus