Big_loader_ajax

Dokázali evropští politici, že jsou schopni vystupovat vůči Číně jednotně?

26.03.2019

"Vztah Evropské unie s Čínou není postavený na férových nebo zdravých základech, musíme asertivněji prosazovat své zájmy," říká v rozhovoru pro ČRo Radiožurnál Luděk Niedermayer.
Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Dokázali evropští politici, že jsou schopni vystupovat vůči Číně jednotně? Jak chce ruská strana vyřešit problém s pronájme diplomatických bytů v České republice? A proč nemají astronautky na mezinárodní vesmírné stanici víc než jeden vhodný skafandr pro výstup do vesmíru? Máme mezi sebou rozdíly, nejsme naivní zchladily evropské špičky očekávání, které vyvolávala jejich vrcholní schůzka s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Francouzský prezident Emmanuel Macron Čínu vyzval, aby respektovala jednotu Evropské unie, kterou prý Peking podkopává svou investiční politikou ve světě. Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker zdůraznil, že evropské firmy by měly mít stejný stupeň přístupu na čínský trh, jako mají čínské společnosti v Evropě. Já zvu do vysílání europoslance za TOP 09 a hnutí STAN Luďka Niedermayera. Dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý večer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
A také zakladatele Institutu nové hedvábné stezky bývalého ministra zahraničí Jana Kohouta. Vítejte.

Jan KOHOUT, zakladatel Institutu nové hedvábné stezky
--------------------
Dobrý večer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Pane Niedermayere, ta schůzka měla ukázat, že Evropa je přinejmenším v otázkách obchodu jednotná. Podařilo se to účastníkům?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Myslím si, že je to začátek dlouhého procesu, ve kterém doufám, bude trochu větší uvědomění Evropské unie, že náš vztah s Čínou není postavený, není na férových nebo zdravých základech, a že musíme více asertivně prosazovat své zájmy. Myslím si, že to je opravdu začátek, protože konec konců vznikla strategie Evropské unie, která kromě toho, že označuje Čínu za obchodního soupeře, tak ho také označí za systémového rivala. A ty změny, které se odehrávají v Číně, například růst významu státních firem, což jsou firmy, které jsou spojené s tamní komunistickým režimem a například mohou mít různá zvýhodnění, která způsobují, že neférově konkurují, to je něco, co musíme prostě reflektovat a nesmíme být naivní i přesto, že s Čínou v řadě oblastí potřebujeme mít dobrou spolupráci.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Souhlasíte, pane Kohoute, s názorem prezidenta Macrona, že Čína podkopává svou investiční politikou jednotu Evropské unie? Aktuálně třeba tím, že získala jednu za zakládajících zemí Evropské unie, Itálii účasti na projektu hedvábné stezky? Nebo, že středoevropské a balkánské státy včetně Česka jednají s Čínou ve formátu 16+1?

Jan KOHOUT, zakladatel Institutu nové hedvábné stezky
--------------------
Hlavní problém je v Evropské unii, která nebyla schopná za poslední roky nadefinovat /nesrozumitelné/ strategické partnerství k Číně, tak k tomu projektu té nové hedvábné stezky. To bych považoval za problém, který se měl už dávno řešit a já si hlídám slova kancléřky německé, která říká, že se k tomu Evropská unie musí aktivně postavit a to je věc, za kterou v zásadě sledujeme. Sledujeme dávno. To, že jednotlivé země mají jiný pohled na to, co to pro ně může přinést, je /nesrozumitelné/ v tomto případě ačkoliv nejsem nějaký velký propagáto toho, aby to všechno vyšlo v Evropské unii, tak tentokrát si myslím, že Evropská unie je platforma k tomu, aby se to nějakým způsobem vydefinovalo a koordinovalo. Ten formát 16+1 si nemyslím, si nemyslím, že je nějakou /nesrozumitelné/ organizací v rámci Evropské unie. Já jsem ty meetingy sledoval. Tam členové Evropské unie, který je tam asi osm, se chovají velmi, velmi disciplinovaně a velmi evropsky. Takže myslím si, že tento formát, který umožňuje častější kontext bilaterální /nesrozumitelné/, že podkopává jednotu Evropské unie. Prostě podle mě je trošku naivní.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Tak, co myslí Luděk Niedermayer, máte pocit, že právě to jednání s Čínou, ve kterém figuruje i Česká republika v tom formátu 16+1, je něčím, co nějakou jednotu Evropské unie narušuje? Aspoň tak se to psalo třeba v agenturách jako v agentuře AFP a podobně?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Je to takový hezký hedline. Já mám pocit, že ten problém je někde jinde. Problém máme v tom, že ty naše ekonomické vztahy opravdu nejsou postaveny na férové bázi, kdy my akceptujeme chování Číny vůči našim firmám a našim zájmům, jako je například ochrana intelektuálního vlastnictví zcela jinak, než jak Číňané přistupují k nám a myslím si, že velký problém Evropy je, že vlastně až teďka ten nový dokument, se kterým přišel Mogerini se snaží něco, nějaké strategické základy toho postoje v Číně nastavit. Tak mám pocit. Si myslím, že ten velký zájem byl podle mě v tom, že jednotlivé firmy měly své zájmy a zlobbovaly vlády, aby dělaly takovou politiku vůči Číně, aby ty zájmy těch firem byly uspokojeny. Mám pocit, že teďka, když už jasně pojmenováváme, že ten obchod není postavený na férových základech a musíme být víc asertivní při prosazování našich zájmů, férovosti toho obchodu, tak to je konečně dobrý začátek, po kterém já jsem volal od začátku, co jsem vlastně tady vstoupil do Evropského parlamentu a myslím si, že až v poslední době je tohle volání jaksi vyslyšeno.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Jean Claude Juncker vyzval k tomu, jak jsem řekl na začátku, aby Čína umožnila na svůj domácí trh stejný přístup pro evropské zboží, jako má to čínské na náš kontinent. Je podle vás, pane Kohoute, příkladem vyvážených vztahů, když tu panuje nerovnováha, a to nejenom v této oblasti?

Jan KOHOUT, zakladatel Institutu nové hedvábné stezky
--------------------
Samozřejmě, to je věc, po které voláme už dávno, že musí ta diplomacie platí /nesrozumitelné/ je základem dobrých vztahů a důvěry. Takže my voláme dávno po tom, aby se Čína mnohem otevřela víc českým firmám, českému nejen, ale i evropskému. To právě můžete najít v těch dokumentech z toho takzvaného zmiňovaného už 16+1 formátu nebo z mnoha dalších konferencí.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Dobře, a je tady nějaká taková odezva, že se skutečně někde otevírá čínský trh zdejším výrobkům?

Jan KOHOUT, zakladatel Institutu nové hedvábné stezky
--------------------
No, já bych řek, že je to příliš pomalé na to, jaká byla představa třeba před těmi čtyrmi - pěti lety, kdy Čína anoncovala, že se bude mnohem rychleji světlo otevírat. Tady vzrůstá určitá nespokojenost přirozeně v Evropě. Tou postupnou teprve velmi postupnou otevřeností. Teď jsou první nějaké změny, ale zdaleka to není to, co bychom si sami představovali. Čili skutečně si myslím, že tady je na straně Číny co napravovat. Na druhou stranu Čína umí využít těch příležitostí, které má, a to znamená čínské firmy využívají toho prostředí, které tady v Evropské unii měly a za těmito jednotlivé představitelé těch velkých států, ať už to bylo Německo, německá kancléřka vídá pana prezidenta nejméně 4krát za rok. Prostě využívají /nesrozumitelné/ ve prospěch firem hlavně /nesrozumitelné/ firem, nikoliv těch evropských. Čili já tohle to setkání, které je sice nestandardním formátem, řekněme, které chce vyrovnat si síly s Čínou, ale v kooperativním duchu ne konfrontačním, operativním, tak to za sebe musím přivítat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Měly by se evropské státy, pane Niedermayere, bránit aspoň v určitých oblastech vstupu čínských firem, o kterých jste tady oba mluvili?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Myslím si, že toto je relevantní pouze v oblasti například senzitivních nebo nějakých bezpečnostních technologií, kde vznikají určité obavy, protože čínské právo ukládá čínským firmám a občanům poskytovat informace, které mohou být senzitivní pro čínskou bezpečnost. To je otázka, do jaké míry se to týká například dodavatelů komunikační techniky, a ono to taky souvisí s tím, že Čína si vlastně nastavila strategie dominace v oblasti některých technologií do roku 2025. Jmenuje se to Made in China. A této dominance, si myslím, že dosahuje třeba i způsobem různé státní podpory těch firem, které posléze začnou v té oblasti hrát významnou roli a to je například politika, která je podle mě nepřijatelná z hlediska třeba pravidel WTO a nebo vůbec férového obchodu, protože není možné, aby evropské firmy, které velmi často nemají žádnou státní podporu v soutěži s čínskými firmami, které získávají podporu obrovskou. Čili musíme tedy tyto věci řešit a musíme je napravovat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Jakým způsobem?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
No, například tím, že budeme řešit ty aktivity čínských firem v Evropě, které by mohly být podporované veřejnou podporou čínské vlády. V tom případě samozřejmě není možné, aby ty firmy tady na našem trhu soutěžily. Dochází sice k pomalému otvírání toho trhu, například z hlediska vlastnictví, vlastně dceřiných společností například evropských automobilek, ale přichází to podle mě příliš pozdě. Myslím si, že nyní nejrelevantnější otázka je ta otázka bezpečnostní a ta otázka růstu sektoru státem vlastněných a kontrolovaných firem v Číně, které začínají hrát opravdu velmi významnou roli ve světové ekonomice v oblasti technologií a v případě, že ty firmy jsou podporované čínským státem, tak to není férová soutěž, vůči které se musíme vymezit.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Není ta opatrnost vůči čínským investicím zvláště do strategických podniků nebo infrastrukturních sítí na místě, pane Kohoute? A poprosím vás o stručnější odpověď.

Jan KOHOUT, zakladatel Institutu nové hedvábné stezky
--------------------
Já si myslím, že všechny státy na světě se musí starat především o bezpečnost svých občanů. Dělá to Česká republika, dělá to Čína, dělá to každý na světě, takže /nesrozumitelné/ přístupem do technologií, které jsou senzitivní, je jistě na místě si velice pečlivě zvažovat, zda to přináší víc rizik než benefitů. Na druhou stranu vytýkat Číně, co že se snaží technologická velmoc je nesmysl, protože to se snaží každý.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Pánové, děkuji. Tolik Jan Kohout a Luděk Niedermayer. Oběma děkuji, na slyšenou.

Jan KOHOUT, zakladatel Institutu nové hedvábné stezky
--------------------
Na slyšenou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
A posluchačům se omlouvám za zhoršenou kvalitu telefonického spojení.
Zdroj : ČRo Radiožurnál