Big_loader_ajax

Den s politikem, eurposlanec L. Niedermayer

21.03.2015

Redaktorka TV Nova Michaela Šmídová natáčela s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem.

200 tisíc korun hrubého měsíčně. Na tolik si přijdou europoslanci, a to i ti čeští. Pracují za ně ale efektivně? To ve Štrasburku zjišťovala kolegyně Michaela Šmídová. Ta natáčela s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem. Bývalý viceguvernér České národní banky se v europarlamentu věnuje hlavně daním a energetice.

Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka

--------------------

Na získávání politických bodů nekonečným řečněním mohou poslanci na rozdíl od Prahy tady ve Štrasburku zapomenout. Pravidla pro 751 poslanců s osmadvaceti zemí jsou neúprosná. Maximální čas na projev je 1,5 až 2 minuty a pokud řečník přetáhne, předseda ho bez milosti vypne.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Aby tam člověk na začátku pozdravil, na konci poděkoval, mezitím něco řekl, to opravdu je docela výzva.

Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka

--------------------

Luděk Niedermayer v europarlamentu bojuje proti neférovému vyvádění firemních daní. I přes přítomnost tlumočníku raději sám mluví anglicky. Než si totiž poslanci nasadí sluchátka, je půlka projevu pryč. Zběsilá rychlost platí i při hlasování. Na jeden bod vychází průměrně deset vteřin. Jinak je ale sál většinu času skoro prázdný a poslanci pracují jinde. Niedermayer má kromě schůzek k daním na programu tentokrát snídani s českými poslanci kvůli čerpání evropských penz nebo setkání s korejským velvyslancem a podle toho si i nandavá nebo sundavá kravatu. Nejlépe je mu totiž prý ve svetru. A jak je po celém dni spokojený?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Takový ten pocit, že jsem toho nevládl moc a jsem z toho hrozně unavený, ten tomu asi dominuje.

Michaela ŠMÍDOVÁ, redaktorka

--------------------

Kolegové si ale jeho práci prý pochvalují a co by nováček dostal třeba prestižní úkol zpracovat zprávu k daňovému skandálu Lucemburska, který ohrožuje šéfa komise Junckera. Niedermayer také těší, že jeho strach z tloustnutí v politice se ukázal být zbytečný. Díky chození do práce pěšky a celodennímu přebíhání do parlamentu mu krokoměr naměří i 10 kilometrů denně.. Michaela Šmídová, Televize Nova, Štrasburk.

Autor článku : Michaela Šmídová
Zdroj : TV Nova