Big_loader_ajax

Czexit by byl pro naši zemi tragédií, riziko je všudypřítomné, říká europoslanec Niedermayer

22.03.2018

Na otázky čtenářů Aktuálně.cz odpovídal český europoslanec Luděk Niedermayer. Podpora Evropské unie je mezi Čechy nízká, případný "czexit" by ale podle Niedermayera pro Českou republiku znamenal tragédii.

"Doufám, že si s czexitem přestaneme zahrávat, už debata o něm, jak slyším od firem, nás poškozuje," uvedl v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz místopředseda hospodářského a měnového výboru a bývalý viceguvernér České národní banky.

"V dnešním světě se dějí věci, které se zdají být velmi nereálné. Docela často. Jinými slovy, stane se to, co budeme chtít. Pokud bude chtít většina lidí hlasovat o vystoupení z EU, dříve či později k tomu dojde," uvedl Niedermayer.

Vyjednávání o podmínkách vystoupení Velké Británie z Evropské unie mezitím pokračují. Londýn osmadvacítku definitivně opustí nejpozději v březnu 2019, dva roky od oznámení svého odchodu. Podle Niedermayera se EU snaží najít vzájemně přijatelné řešení snižující škody, které "brexit napáchá".

Tvrdý brexit by přinesl chaos

"Jednání o dvou dohodách, které potřebujeme rychle, se na posledním jednání velmi posunula. Takže zde hrozí nejvíce to, že je zablokuje nějaký politický proces ve Velké Británii. To by znamenalo, že by v březnu nastal tvrdý brexit, bez upravení všech důležitých věcí. Přineslo by to velký chaos, hlavně z hlediska postavení Velké Británie," uvedl Niedermayer v rozhovoru s tím, že Londýn chce vztah s EU založený na obchodní, respektive asociační smlouvě.

Oříškem jednání je podle něj v tuto chvíli hranice Severního Irska a Irské republiky.

Práva evropských občanů ve Spojeném království a Britů v ostatních zemích EU se podle europoslance zásadně nezmění. Alespoň ne během dvouletého přechodného období, o kterém se jedná.

"Přechodné období si můžeme představit jako členství v EU bez práva jako člen vystupovat, tedy bez podílení se na rozhodování. K tomuto se dnes blížíme a je to něco, co zajistí pro lidi a firmy prakticky to, že brexit příliš nepocítí," domnívá se Niedermayer.

Vyjednávači se shodli na velké části dohody

Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier v pondělí na společné tiskové konferenci s britským vyjednávačem Davidem Davisem uvedl, že se týmy Evropské unie a Británie shodly na velké části dohody o vystoupení Británie z EU.

Finální shodu se podle obou vyjednávačů podařilo nalézt ohledně textu těch částí dohody, které se týkají finančního vyrovnání britských závazků, práv občanů EU v Británii po brexitu, několika dalších bodů, ale především také podoby časově omezeného přechodného období, o které Londýn požádal.

Summit EU by měl v pátek Barnierovi určit, co od těchto rozhovorů chce ostatních 27 zemí evropského bloku, uvedla ČTK.

Původní článek s otázkami i odpověďmi k přečtení  zde.

Autor článku : Zahraniční redakce
Zdroj : Aktuálně.cz