Big_loader_ajax

Co nám dává a bere Evropská unie? (OVM II. část)

25.06.2017

"Když jsme vstupovali do Evropské unie, tak jsme mimo jiné souhlasili s tím, že lidé z ostatních členských zemí sem můžou přijet a pracovat, mají na pracovním trhu úplně stejné postavení jako naši občané, stejně tak jako tisíce našich lidí buďto pracují v zahraničí nebo dokonce přes hranice zajíždějí do těch zemí. Stejně tak se pohybuje naše zboží a služby," řekl Luděk Niedermayer v pořadu Otázky Václava Moravce.
Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I to jsou témata, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit s nadhledem a v souvislostech. Ještě jednou vám všem divákům zpravodajské 24 hezké nedělní odpoledne z observatoře žižkovské televizní věže, kde začíná druhá hodina dnešních Otázek. Pokud budou Německo a Francie mluvit společným hlasem, bude kupředu postupovat i Evropa jako celek. Po skončení summitu Evropské unie v Bruselu to prohlásili na společné tiskové konferenci německá kancéřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Macron.

Emmanuel MACRON, francouzský prezident /23. 6. 2017/
--------------------
Musíme přijmout uprchlíky, protože je to naše tradice a čest. Znovu tady říkám, že uprchlíci nejsou nějací migranti nebo ekonomičtí běženci, ale jsou to ženy a muži, kteří utíkají ze své země za svobodou.

Angela MERKELOVÁ, kancléřka Německa /23. 6. 2017/
--------------------
Je dobré, že to Emmanuel Macron znovu zdůraznil. Ukazuje tímto na naprostý soulad postojů Německa a Francie.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Slova německé kancléřky a francouzského prezidenta. Připomínám, že hosty Otázek zůstávají tři europoslanci Pavel Svoboda z KDU-ČSL, ještě jednou vítejte.

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ještě jednou vítám i Luďka Niedemayera z TOP 09 a Starostů. A ještě jednou vítám i Kateřinu Konečnou.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP /KSČM/
--------------------
Hezké poledne.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
V tomto týdnu jsme právě od prezidenta, a tím jsme skončili v části první, slyšeli slova o sdílené suverenitě, kde Miloš Zeman vidí podobnost, podobnost s někdejší brežněvovskou doktrínou. Kateřina Konečná říkala, že nemám ta slova brát tak vážně, že ten příměr není namístě, vy byste bral vážně ta slova, Pavle Svobodo?

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
Já se obávám, že nikoliv, protože to, za prvé to srovnávání nesvobodné situace a svobodných rozhodnutí vůbec nesedí, ale hlavně když jde o sdílenou suverenitu, tak za prvé to není jenom něco, co prosazuje Evropská unie, to je prostě skutečnost, kterou už asi před 10 nebo více lety konstatoval i český Ústavní soud. To je prostě skutečnost. Podívejte se na Českou republiku, o jaké suverenitě mluvíme. Energeticky závisíme na Rusku, vojensky závisíme na NATU, obchodně závisíme na Evropské unii a exportech do ní, že jo, a to je jedna věc. A druhý aspekt, pan prezident říkal, že je znakem suverenity, že rozhoduje o tom, kdo se nachází na území daného státu. Prosím vás, podívejte se na čísla Frontexu, jo. My z těch několika tisíc, a teď nemluvím o kvótách, obecně migrantů, který k nám přijdou, tak podle čísel Frontexu my z nich 7 % dáme azyl, 13 % jsme schopni repatriovat, poslat domů, a potom je tady 80 % těchto původních žadatelů o azyl, kteří se prostě vypaří, tak takhle Česká republika nakládá se svojí suverenitou ve smyslu, o jakém mluvil pan prezident Zeman.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, vy říkáte, nebo už dva jste se shodli na tom, že to mám brát jako bonmot prezidenta republiky, ale když v polovině týdně prezident republiky mluvil právě o těch kvótách, o diskusi kvót, tak vyjádřil podobný názor jako někdejší prezident Václav Klaus. Miloš Zeman jako zastánce přímé demokracie řekl, že by bylo vhodné uspořádat referendum o vystoupení či setrvání České republiky v Evropské unii, připomeňme si Zemanova slova:

Miloš ZEMAN, prezident ČR /22. 6. 2017/
--------------------
Protože jsem zastánce přímé demokracie, zastáncem referenda, zastávám po 25letých zkušenostech v politice kacířský názor, který jsem dříve nezastával, že inteligence našich občanů je vyšší než inteligence našich politiků, a proto, že by měli o klíčových otázkách rozhodovat spíše občané než politici, tak já bych toto referendum podpořil a sám bych hlasoval proti vystoupení České republiky z Evropské unie.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste bral ta slova vážně Miloše Zemana, když vlastně i v souvislosti s kvótami Václav Klaus také říká, že je nutné a kvóty jsou pro něj poslední kapka, proč bychom měli hlasovat o vystoupení České republiky z Evropské unie? Miloš Zeman sice zastává opačný názor, věří v inteligenci českých voličů a on by hlasoval pro setrvání v Unii.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec EP /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Mně se těžko říká po takovýhle výrocích, kde vlastně Miloš Zeman to považuje za vrchol demokracie, že tady uděláme referendum, říct, že jsou to výroky buďto hloupé, nebo nebezpečné, ale jsem o tom opravdu přesvědčen. Už proto, že ty jeho východiska jsou, v normální diskusi by člověk řekl živá a tady by se dalo říct asi manipulativní. Třeba když se vrátím k tomu, že pokud někomu udělujeme azyl, tak je to naše suverénní rozhodnutí podle našich českých zákonů a když jsme vstupovali do Evropské unie, tak jsme mimo jiné souhlasili s tím, že lidé z ostatních členských zemí sem můžou přijet a pracovat, mají na pracovním trhu úplně stejné postavení jako naši občané, stejně tak jako tisíce našich lidí buďto pracují v zahraničí nebo dokonce přes hranice zajíždějí do těch zemí. Stejně tak se pohybuje naše zboží a služby. Čili já tady opravdu vidím nějakou snahu o manipulaci, která může vést k něčemu, co by pro naši zemi mohlo být tragické, a dobře, dalo by se to považovat za bonmot, kdybych každý den nejezdil po silnici, která je oblepená teďka plakáty, které, které vlastně se snaží zřejmě o referendu o Evropské unii z toho udělat volební témat parlamentních voleb. Jinými slovy, snaží se asi nějakým způsobem zmobilizovat lidi, aby volili politické strany, které se k tomuto budou hlásit. A myslím si, že ta Británie ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No počkejte, jak, jak tedy vysvětlíte nebo jak vy si interpretujete to, že dva prezidenti, žijící prezidenti, bývalý a současný, chtějí referendum o setrvání či vystoupení země v Evropské unii?

Luděk NIEDERMAYER, poslanec EP /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Já mám pocit, že oni si tu suverenitu představují úplně jinak, než si jí představuji já a doufám, i čeští občané. Třeba myslím si, že pro Václava Klause vrcholný akt suverenity naší země bylo, když udělil velice kontroverzní amnestii na konci svého působení, která, si myslím, si docela rozdělila společnost a opravdu tady napáchala hodně zlé krve. Jak s některými svými pravomocemi zachází současný prezident, to má velmi podobný typ. Mám pocit, že to je ta jejich představa té suverenity. A jim teďka vadí, že takovéto suverenity oni cítí ve svých rukách málo a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No, ale oni nás přivedli do Evropské unie.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec EP /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
No, tam já vidím ten paradox, ano. Václav Klaus byl ten, který tam posky..., dal tu přihlášku, mám pocit, dokonce říkal, že to trvá, trvá příliš dlouho, ale tím spíš mně to připadne jako zvláštní, protože myslím si, že takové hlasování jako o členství v NATO, o členství v Evropské unii, o mezinárodních obchodních smlouvách, to je docela komplikovaný kontext. Třeba v té Británii vidíme, že po tom hlasování desítky tisíc lidí googlovaly, aby zjistily, co to ta Evropská unie je. A pokud někdo v tomto nerespektuje ten princip parlamentní demokracie, který vůbec není o tom, že ty lidi v té sněmovně jsou inteligentnější nebo něco takového, jak Miloš Zeman podsouvá, ale prostě tím, že si to řádně prostudují, že zváží všechny ty plusy a minuty a poté využijí toho svého mandátu voličů, aby rozhodli, tak myslím si, že toto je jako hodně nebezpečná cesta a já bych to nerad podceňoval, i když doufám, že, že nic takového se u nás nestane, protože potom by se ten výsledek nedal predikovat a stejně tak jako budoucnost naší země.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaké máte vy, Kateřino Konečná, vysvětlení pro to, že oba dva prezidenti chtějí referendum o setrvání či vystoupení země v Unii?

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP /KSČM/
--------------------
No tak my obecně jako KSČM od roku 96, kdy byl i pan současný prezident Klaus i ten, Zeman i ten bývalý Klaus u moci, x krát jsme prosazovali zákon nejenom o obecném referendu, ale v řádu typických referend. Nikdy jsme na, pro něho nenašli podporu. My se referenda nebojíme, musím říct, jako KSČM. Osmkrát jsme ho navrhovali, bojí se ho všichni ostatní. Koneckonců vláda ho má ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale o referendu, referendum o vstupu země do Unie bylo, teď se vás ptám, že oba dva prezidenti tady mají shodu, že chtějí referendum, každý říká, že by hlasoval jinak v tom referendu, jakou hru s námi hrají?

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP /KSČM/
--------------------
Já nevím, jakou hrajou hru, protože jak říkal správně kolega Niedermayer, pan pre..., pan bývalý prezident Klaus tehdy podepisoval přihlášku, pan Zeman to dlouhodobě podporoval ten náš vstup s těmi šílenými podmínkami. My jako jediná strana, jako KSČM jsme tehdy nebyli nadšeni z našeho vstupu do Evropské unie, jediní jsme říkali občanům, velké pozor, nevidíme v tom s podmínkami, které jsme si vyjednali, nějaké, nějaké plusové body, takže my své stanovisko v tomhle případě máme čisté. Z druhé strany ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je správné, aby se teď konalo referendum o členství Česka v Unii?

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP /KSČM/
--------------------
To je, to je to. Já si myslím, že místo toho, abychom vyvolávali debatu o referendu, tak bychom se teď vážně měli zamyslet, protože Evropa je na křižovatce, my máme před sebou Junckerův balíček, který se bude rozhodovat do konce roku, my máme před sebou neskutečné množství reforem díky brexitu a my jako Česká republika bychom teď měli vést daleko internější debatu i s našimi občany o tom, jak si tu budoucnost v Evropské unii představují, zda jsme schopni jim vyjednat podmínky, které pro ně budou pozitivní, to znamená právě reformou nejenom Lisabonské smlouvy, ke které musí dojít, ale řady dalších smluv, které budeme otvírat v rámci brexitu. A poté, jak to dopadne, je reálné říct ano, či ne. Ale já bych ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jinými, jinými slovy, vy vidíte referendum jako zástupný problém a individuální hru dvou prezidentů, bývalého a současného.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP /KSČM/
--------------------
Ne, já vidím referendum jako definitivní problém toho, když se nepovede vyjednat to, aby podmínky pro české občany a Českou republiku byly v Evropské unii dále přijatelné. Ale my teď máme tři čtvrtě roku na to, abychom se vykašlali na naše malé politické hrátky a opravdu reálně vedli debatu o tom, co v té Evropě chceme, jak jí chceme změnit, co je výhodné pro Českou republiku, jak například změnit hlasovací schémata a řadu dalších věcí, jak dát více pravomocí národním parlamentům, Evropskému parlamentu, po téhle debatě si musíme sednout a říct si, jestli je to Evropa, do které jsme za a) vstupovali a za b) kterou do budoucna budeme chtít.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pavle Svobodo.

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
Já bych pozitivně vyšel z toho, že vskutku ta debata o budoucnosti České republiky je na místě a my bychom namísto bonmotů pana prezidenta se měli bavit o tom, jakých úspěchů Evropská unie dosáhla, co my jsme z toho měli, jakým způsobem to stabilizovalo náš stát i naši, naši, řekněme, pověst a sílu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Proč se o tom nebavit v referendu? Nebo při referendu?

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
No, to by bylo velmi dobré, kdybychom měli možnost se o tom bavit s lidmi, kteří mají alespoň základní znalosti o tom, co je to Evropská unie. Pan Niedermayer správně připomněl to, že tři měsíce, ještě tři měsíce po britském referendu nejžádanější otázka byla, co je to, co je to Evropská unie? A je dost výzkumů na to, aby i v České republice, které ukazují, že čím zápornější vztah k Evropské unii, tím zároveň méně znalostí o Evropské unii. To znamená lidé by měli vědět, kolik má států Evropská unie, jak se jmenuje český eurokomisař, jak se přijímá zásadně aspoň nějaká legislativa a tak dále. A potom s takovýmto publikem by bylo dobré, dobré referendum řešit. Ale dovolte mi ještě jednu věc. Když Luděk Niedermayer mluvil o tom, že neví, jestli je to manipulace nebo bonmot ze strany pana prezidenta, za prvé pan, pan prezident se dovolává inteligence občanů, a to je dobře, to je dobře, ale myslím, že komentátoři rychle dohledají jeho výroky z před několika let, kdy on tvrdil, a teď mě neberte za slovo, že vlastně 80 % populace jsou pitomci, tak tyhle ty dva výroky bysme měli komparovat. To za prvé. A za druhé ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No možná, možná to myslel tak, že jsou menší pitomci než politici, včetně s prezidentem.

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
Tak to je možné. Já jsem myslel původně, že novináři jsou jaksi ta nejhorší kategorie, ale zdá se, že pan prezident ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, to je zvláštní kategorie, nejvíc blbců na metr čtverečních.

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
Aha, aha, výborně, no.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To musíte srovnat zemanologii.

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
Ale druhá, druhá ještě záležitost. Pan prezident volá po referendu, referendum samozřejmě vyvolává někdo o Evropské unii, kdo chce, aby se vystoupilo, že jo, bez ohledu na to, že říká, že chce jaksi hlasovat osobně pro to, aby zůstal, ale zároveň říká, že bychom měli přijmout euro. A já si myslím, že tyhle ty dva výroky jaksi ve velmi krátkém časovém sledu jsou vlastně protimluvem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dopadlo by to po tom britském referendum, myslíte si, že britské referendum a to, co se děje v Británii v současnosti, může vyléčit všechny další státy, členské státy Evropské unie, aby si odchod z Unie vymyslely? Nebo ten nový hnací motor Merkelová - Macron, pokud německá kancléřka obhájí své vítězství v podzimních volbách, tak postaví země především té střední a východní Evropy před to rozhodování, jestli budou vystupovat nebo ne? Luďku Niedermayere.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec EP /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Tak my jsme v této otázce naprosto suverénní samozřejmě. Tady budou volby, ty volby vytvoří nějakou politickou reprezentaci, ta politická reprezentace se rozhodne, jakým způsobem tu zemi povede, čiil se může stát úplně cokoliv, ale to, co mě děsí, je ta neviditelná informační bariéra mezi námi a zbytkem toho světa, do jaké míry toho evropského, ale často i dále, do jaké míry je to způsobené tím, že řada našich ministrů nemluví žádným jazykem, a to znamená, že na těch summitech jsou třeba odkázáni na tlumočníky nebo raději se tam vůbec s nikým nebaví, to mi úplně není jasné, ale mám pocit, že nám některé věci nedocházejí, třeba docházejí třeba to, že ta Unie stojí na tom, že se těch 27, 28 zemí dohodne na něčem a ta dohoda vždycky bude nějaký kompromis a vždycky na té dohodě budou nějaké malé části, které my nevyhovují, které, předpokládám, vyměním za ty velké části, které mi velmi vyhovují, čili myslím si, že tenhle koncept je nám úplně cizí. Nechápeme, jak se ty věci změní. Teďka, Kateřino, vy jste tady naznačil, že během tři čtvrtě roku se něco zásadního v Evropě změní ohledně pravidel, já si to nedovedu představit, vždyť přece všichni víme, že zakládající smlouvy se mění konventem a ten konvent bude trvat opravdu dlouhou dobu, zatím ho nikdo nesvolal. A je vůbec otázka, kde bychom my v rámci toho konventu našli, našli nějakou podporu na nějaké změny těch smluv, o kterých vy jste mluvila, už proto, že ty zakládající smlouvy se neschvalují žádnou většinou, ty se schvalují všemi členskými zeměmi, všemi národními parlamenty a v mnoha případech, v mnoha případech referendy. A to, co vy jste tady naznačila, nápadně připomíná postoj Davida Camerona, který vlastně, ta jeho strategie říkala ano, já svolám referendum, předtím vyjednám změny, které vlastně mi umožní tu Evropskou unii lépe prodat těm občanům, a tudíž to referendum vyhraji a tahle nepříjemnost bude pryč. Víme, jak to dopadlo. Jednak on vlastně pořádně nevěděl, o co žádá. O to, o co žádal, bylo nepřijatelné buďto z hlediska smluv nebo z hlediska toho, jak si tu Unii představuje těch zbývajících 27, a dostali jsme se tam, kam jsme se dostali. Takže tady toto, ty argumenty, které teďka tady zazněly od vás, mě opravdu nepřesvědčují, že toto je dobrá cesta, spíš bych řekl, že je to zárodek cesty, která povede někam jinam a my musíme začít v tom, o čem mluvil Pavel Svoboda, že politici se nebudou bát lidem říkat o té Unii pravdu, jak funguje. A od toho jsme opravdu na míle vzdáleno, nedávno když jsem jel ze Štrasburku autem, jsem třeba zaslechl jednoho z ministrů vlády, který říkal, že vlastně to rozhodnutí o těch kvótách ještě asi neplatí, protože na to byla podána žaloba. Stačí si přečíst jeden řádek ve smlouvě, který jasně říká, že podání žaloby nemá odkladný účinek, ale tady tuhle informaci on vypálí přes média a už, už je najednou úplně jiný pojem o tom mezi lidmi, jak se vlastně ty věci mají. Čili nejdřív bychom si to měli odpracovat, aby ti lidé nemuseli hledat na Wikipedii, cože to vlastně ta Evropská unie je a jakým způsobem jsme se do ní dostali.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jenom stručná reakce Kateřiny Konečné a pak končíme.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP /KSČM/
--------------------
Vzhledem k tomu, že Cameron podlehl svému stranickému nátlaku především a KSČM dlouhodobě říká, že podmínky, za kterých jsme vstupovali, nebyly výhodné a navíc se po Lisabonské smlouvě diametrálně změnily, tak to je přesně ta změna, o které my se nebojíme toho, že by občané znovu měli rozhodnout, ale to, o čem jsem mluvila, není, že se za tři čtvrtě roku něco změní, to, o čem mluvila, ale je, že v tom prosinci už Česká republika bude potřebovat nějaké stanovisko, se kterýma do toho jednání půjde. A to mi tady prostě nemáme. Nemáme ho dlouhodobě, dlouhodobě Evropu pouze kritizujeme, nejsme schopní najít slušný normální konsensus a nejenom mezi sebou, ale i s těmi lidmi dole a s podnikateli a se všemi, a to je to, po čem já volám. Já chápu, že jsou čtyři měsíce do voleb, že možná si někteří říkají, že jsou populárnější témata, ale z druhé strany, tady se hraje o naši budoucnost a já bych si moc přála, aby si to čeští politici konečně uvědomili.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kateřina Konečná, Pavel Svoboda, Luděk Niedermayer. Děkuji za tuto diskusi a těším se na další, děkuju.

Luděk NIEDERMAYER, poslanec EP /nestr. za TOP 09 a STAN/
--------------------
Na shledanou.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně EP /KSČM/
--------------------
Na shledanou.

Pavel SVOBODA, poslanec EP /KDU-ČSL/
--------------------
Na shledanou, děkuju.
Zdroj : Otázky Václava Moravce II.