Big_loader_ajax

ČNB může bankám nabídnout proplácení covidových úvěrů

22.05.2020

Česká národní banka nevylučuje další pomoc domácím bankám.
Tou by mohlo být rozšíření škály zástav, proti kterým je ochotná domácím finančním domům půjčit peníze. Nově by mohlo jít o část půjček se státní účastí, které banky poskytly firmám v rámci programů Covid. Podle ekonomů by takový krok získal na významu až v okamžiku, kdy by se banky dostaly do problémů s likviditou, což prý není případ současného Česka. Pro domácí finanční domy by tak šlo spíše o bezpečnostní pojistku pro případné horší časy.
 
“Dokážu si představit, že by ČNB v rámci standardních operací na dodávání likvidity (tzv. repo operací) refinancovala bankovní úvěry v rámci programu Covid, a to do výše státních záruk. Což je velice podobné, jako kdybychom nakupovali státní dluhopis. Obdobné obchody, jen s odlišnou zástavou, umožňujeme bankám už nyní,” uvedl viceguvernér České národní banky Marek Mora v pořadu Dáme to, který je součástí informačního speciálu KoronaHelpdesk deníku E15.

Obdobný nástroj už některé z centrálních bank v Evropě realizují, cíleně refinancují Evropská centrální banka, či Bank of England.

“Je otázkou, zda banky trpí nedostatkem likvidity. Systémově to nehrozí. Na úrovni jednotlivých bank je pak otázkou, jak se postavit k bance, která na pokrytí financování covidových úvěrů není schopna získat vklady, nebo si půjčit na mezibankovním trhu,” říká europoslanec a někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer s tím, že pozice takové banky na trhu by signalizovala její možné potíže.
Autor článku : Jaroslav Bukovský
Zdroj : E15