Big_loader_ajax

ČNB: konec intervencí

06.04.2017

"Když se podíváme na makroekonomická data a na to, jaký vývoj ekonomiky centrální banka předpokládá, tak ukončení intervencí bylo provedeno ve správnou dobu," říká europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.
Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jak jsme slíbili, tak teď činíme. Pojďme si poslechnout reakci předsedů vládních stran na zrušení devizových intervencí centrální banky.

Bohuslav SOBOTKA premiér /ČSSD/
--------------------
Krátkodobě intervence České národní banky pomohly hospodářskému růstu, snížily nezaměstnanost, a také umožnily české ekonomice, aby se vyhla inflaci, ale byla by strašná chyba se na intervence spoléhat dlouhodobě, protože není možné založit dlouhodobou konkurenceschopnost a úspěšnost ekonomiky na tom, že pracujete pouze s kurzem. Já myslím, že je naprosto v pořádku, že v současnosti na základě současného vývoje cen Česká národní banka ten režim devizových intervencí ukončila. Je důležité si uvědomit, že nyní bude koruna mnohem citlivěji kopírovat celkovou kondici české ekonomiky, no, a pokud jde o další podporu hospodářského růstu, tak to bude přirozeně na vládě a bude to na firmách.

Andrej BABIŠ, vicepremiér, ministr financí /ANO/
--------------------
Česká národní banka jasně avizovala už na počátku, že chce bojovat proti deflaci. No, a dnes máme tu inflaci, takže je jasné, že logicky to muselo skončit a čekalo se to koncem kvartálu, tak mají týden zpoždění, ale není to nic překvapivého, a taky se potvrzuje to, že vlastně nikdo netuší, jak ta koruna bude vlastně se pohybovat, už přes den byla pod 27, teďka je zase na 27, takže má to asi očekávaný průběh.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér /KDU-ČSL/
--------------------
Evidentní je, že to pomáhalo exportérům, na druhé straně je to také mohlo motivovat k tomu, aby neinvestovali do těch oblastí, které my potřebujeme, aby více podporovali, a to je oblast vývoje a inovací, aby investovali tímto směrem.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
A teď už je s námi dle našeho slibu bývalý viceguvernér centrální banky a v současné době poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Luděk Niedermayer. Dobrý večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/
--------------------
Dobrý večer.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak, pane Niedermayere, vaše stanovisko, skutečně má centrální banka týden zpoždění, jak říká Andrej Babiš nebo má vůbec nějaké zpoždění? Skončily intervence tak, jak by měly správně skončit? Když to úplně zvulgarizuji?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/
--------------------
Já bych řekl, že centrální banka to opravdu udělala de facto v první možný normální termín, měla první měnové zasedání v dubnu a vzhledem k tomu, že centrální banka zvolila pro ty intervence takovou strategii, kdy dlouho dopředu avizovala období, ve kterém nebude ukončovat tento režim, tak to vlastně uvedla, provedla při té první příležitosti. Myslím si, že když se podíváme na makroekonomická data a na to, jaký vývoj ekonomiky centrální banka předpokládá, tak určitě to bylo provedeno ve správnou dobu, ty důvody jsou pro to docela silné, protože inflace roste a je třeba, aby centrální banka začala využívat měnovou politiku.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Když posloucháme reakce ekonomů, ti v poměrně velkém počtu říkají, že intervence dokonce měly odstartovat dřív, ale také dříve skončit. Co by se stalo, kdyby se tak stalo? Skutečně teďka je ten, teď je ten jediný vhodný termín?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/
--------------------
Ne, to určitě není. To zase uvidíme s určitým odstupem, protože uvidíme, jak se ekonomika bude vyvíjet, ale je to opravdu založené na tom, že celé ty tři roky centrální banka držela zásadu, že dopředu bude avizovat, kdy ten režim neukončí a tady tento takzvaný kurzový závazek pomáhá centrální bance, aby ten režim udržovala s poměrně nízkými náklady, protože nebylo třeba se bránit nějakým velkým spekulacím a samozřejmě, když se blížil konec toho momentu nebo respektive ten moment, kdy bylo třeba tuto politiku ukončit, tak tento závazek se trochu obracel proti centrální bance, protože jaksi ztratila tu flexibilitu rychleji reagovat na výběr ekonomiky, čili myslím si, že na to se musíme dívat dohromady a vzhledem k tomu, že na tomto závazku ta politika stála, tak ho centrální banka nechtěla porušit, a proto vlastně opustila ten režim až v první možný okamžik poté, co ten závazek vypršel. Samozřejmě ty data už dřív naznačovaly, že to bude potřeba, ale je to holt dopad toho, jak to centrální banka celé zorganizovala.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Odvážil byste se už teď predikovat, na jakém stabilním kurzu se ustálí koruna?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/
--------------------
Vůbec ne. Myslím si, že to, co se odehrálo dneska v těch prvních hodinách určitě centrální banku velmi potěšilo, protože na jednu stranu ona potřebuje, aby kurz posílil a ta naše ekonomika na to má a na stranu druhou neposílil příliš mnoho. Myslím si, že kdyby ten kurz posílil výrazně v průběhu následujících týdnů například třeba na těch často zmiňovaných 25, tak by to s ekonomikou opravdu mohlo poměrně hodně zatřepat, protože uvědomme si, že jsme teďka v situaci, kdy ekonomice rostou mzdy, když se to zkombinuje s tím, že exportéři budou mít menší příjmy z vývozu, tak by to mohlo opravdu na některé podniky vytvořit tlak, se kterým by se těžko srovnávali, ale já bych ještě nepředbíhal, nesmíme také zapomenout, takže centrální banka i tak má hodně nástrojů, aby ten vývoj kurzu ovlivnila, jednak teda přímými intervencemi, ale také tím, jak bude pracovat s úrokovými sazbami. Teďka třeba prognóza předpokládá, že ty úrokové sazby by měly jít poměrně výrazně nahoru. Je jasné, že když kurz bude silný, tak, tak centrální banka bude zvyšovat úrokové sazby mnohem pomaleji.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Nastínil možné cesty Luděk Niedermayer. Mockrát díky, že jste byl s námi. Na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec, bývalý viceguvernér ČNB /nestr. za TOP 09/
--------------------
Na shledanou.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
A zástupce centrální banka stále s námi ve studiu. Tomáš Holub, ředitel sekce měnové. S dovolením další dotaz od diváka. Ptá se Olda, zda nemáte strach, že teď dojde k velkým výkyvům, které smažou výhody intervencí? Pojďme tedy rozklíčovat možná tu otázku, co by se muselo stát, aby se zcela smazaly výhody intervencí? Když zatím nikdo nebyl ochotný vůbec definovat, zda to byly právě intervence, které pomohly nastartovat inflaci, zaměstnanost, a tak dále, a tak dále, to, co centrální banka chtěla.

Tomáš HOLUB, ředitel sekce měnové, ČNB
--------------------
Tak já bych především řekl, že my jsem nikdy netvrdili, že to byly pouze intervence, které pomohly. Pokud má někdo čas a chuť pročítat naše zprávy o inflaci, tak tam se vždycky dočte, že těch faktorů bylo celá řada. Samozřejmě kromě oslabení kurzu to bylo i oživení poptávky v západní Evropě nebo nízké ceny ropy, což byl velmi příznivý nabídkový faktor pro vývoj české ekonomiky, ale přesto my se domníváme, že jsme přispěli k tomu oživení z hlediska růstu ekonomiky v řádu několika málo procentních bodů, což i tak je poměrně pozitivní impuls. Teď samozřejmě, pokud by došlo k nějakým výrazným výkyvům, které by trvaly dlouho, tak to může mít na ekonomiku negativní vliv, ale v odpovědi na tu otázku. Já bych asi slovo strach nepoužil, my očekáváme, že koruna bude přirozeně teď rozkolísanější než bývala doteď a než je běžné v normálních dobách, ale po nějaké době, předpokládáme, že se ta kolísavost, ta volatilita ustálí a skutečně vzhledem k tomu, jak je ten trh nastavený, jak je překoupený, tak pravděpodobnost toho, že by koruna posílila takovým dramatickým způsobem, který by začal ohrožovat ten dobře nastartovaný zdravý vývoj ekonomiky, tak ta je poměrně malá a my neustále říkáme, že i pro případ, kdyby ten vývoj tam směřoval, tak je tady stále Česká národní banka, která je připravena proti tomu zasáhnout.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tak a pan Niedermayer už zmínil některé cesty, jak proti tomu zasáhnout, jednak tedy krátkodobější a menší intervence, objemově menší a jednak tedy pohyb úrokových sazeb a mě by zajímalo, jestli ta druhá varianta přichází teď krátkodobě v úvahu, respektive za nějaký kratší horizont na příštím zasedání už kupříkladu rady ČNB?

Tomáš HOLUB, ředitel sekce měnové, ČNB
--------------------
No, vyloučit se to úplně nedá. Bude skutečně záviset na tom, jak se ten kurz bude vyvíjet a na jakých hodnotách se ustálí, ale my jsme dlouho dopředu komunikovali, že pravděpodobně budeme nějakou dobu vyčkávat právě, abychom viděli, jak moc se měnové podmínky celkově zpřísnili případným posílením kurzu teprve až tu situaci vyhodnotíme a případně uznáme, že je situace zralá na to, že by bylo potřeba ty měnové podmínky dál posílat k více neutrálnímu působení, tak pak by samozřejmě mohly přicházet v úvahu další kroky v podobě zvyšování úrokových sazeb, ale skutečně centrální banka v tomhle bude postupovat velmi zvážně.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Jaký je vlastně teď aktuální evropský trend ohledně, omlouvám se, ohledně úrokových sazeb, protože pokud se nepletu, tak Jiří Rusnok dlouhodobě také opakuje, že je záměr České národní banky držet je na technické nule, nejít pod ní, nezavádět záporné úrokové sazby. Tak je teď ten trend takový, že už by to bylo možné? Jít nad nulu?

Tomáš HOLUB, ředitel sekce měnové, ČNB
--------------------
Tak ten světový trend je hodně rozdílný podle toho, na kterou stranu Atlantiku se díváme. Spojené státy už jsou ve fázi zvyšování úrokových sazeb, což je z mého pohledu odraz toho, že americký Fed byl poměrně aktivní, poměrně flexibilně využíval i dost nekonvenční nástroje měnové politiky a pomohl k tomu, že americká ekonomika, rychleji na než evropská oživila, samozřejmě v Evropě jsme si potom prošli i řeckou dluhovou krizí, která uvrhla ekonomiku evropskou zpátky do druhé recese, takže ten cyklus jakoby posunu měnové politiky k normálu je v Evropě o dost opožděný, oproti Americe a my svým způsobem jsme v tom evropském kontextu jedni z prvních, kdo nakročili, nakročili směrem k více neutrální měnové politice, takže se nacházíme, řekl bych, někde mezi americkým Fedem a Evropskou centrální bankou.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Říká Tomáš Holub, zatím mockrát díky. V debatě na téma ukončení kurzového závazku České národní banky budeme pokračovat za malou chvíli.
Zdroj : 90' ČT24