Big_loader_ajax

Čeští europoslanci vzpomínali na osobnost Václava Havla

06.10.2016

Nedožité 80. narozeniny Václava Havla si včera večer ve Štrasburku připomněli i čeští europoslanci. Na českého prezidenta vzpomínali jako na inspirující osobnost, která spojovala lidi napříč politickým spektrem. Jeho výrok, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, je podle europoslanců v současné době stále aktuálnější.
"Jen krátce poté, co nás Václav Havel opustil, to vypadá, že nejen v České republice nenávist a lež silně vítězí nad láskou a pravdou. To je velmi velmi špatné a nebezpečné a měli bychom s tím něco udělat," uvedl na setkání europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). "Bylo by skvělé, kdyby nám Václav Havel mohl pomoci, ale už tu není. Je to na nás a my musíme udělat všechno pro to, aby láska a pravda zvítězila nad lží a nenávistí. Měli bychom to udělat pro něj, pro nás i pro naše děti," dodal.

Na setkání uspořádané europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) a Luďkem Niedermayerem dorazilo asi 40 europoslanců, včetně vedení lidovecké frakce, eurokomisařka Věra Jourová a přítomna byla rovněž řada Čechů pracujících v europarlamentu.

Luděk Niedermayer se v souvislosti s Havlovým odkazem pozastavil nad tím, jak se nynější společnost změnila. "Jsem až překvapený, když se člověk nad tím zamyslí, jak se společnost změnila, jak je plná lží, je to vlastně standard. Politici lžou a nepřipadne jim to nějak špatné. Vytváříme nenávist, hledáme nepřítele místo toho, abychom hledali, co nás spojuje," uvedl český europoslanec.

Podle Michaely Šojdrové zůstává Václav Havel stále mezi námi díky svým myšlenkám a rovněž vizím pro Evropu. "Lidé mu důvěřovali a vážili si ho. Samozřejmě nebyl dokonalý, měl své chyby jako každý člověk, ale byl důvěryhodný a nebyl populista," uvedla česká europoslankyně. "Byl idealista, ale nebyl naivní. Patřil k osobnostem, které se nebály říkat pravdu, obětovat se pro své vize, pro Českou republiku a pro Evropu," dodala.

Na setkání ve Štrasburku měli přítomní možnost zhlédnout i krátký film o životě Václava Havla. Jak následně uvedl šéf lidovecké frakce, německý europoslanec Manfred Weber, celý Havlův život je "jedním velkým poselstvím o svobodě, demokracii a společných hodnotách". "Když se podíváme na současnou situaci v Evropské unii, zaspekuloval bych si, že nynější populisté a extremisté v Evropě i mimo ni by proti Václavu Havlovi bojovali," uvedl Weber. Právě z toho důvodu je podle něj třeba mít jeho odkaz stále na paměti.

Původní článěk si přečtěte zde
Zdroj : www.epravo.cz