Big_loader_ajax

Čeští europoslanci kritizovali Junckerova slova o Castrovi

01.12.2016

Europoslanci Luděk Niedermayer a Michaela Šojdrová jménem české národní delegace v Evropské lidové straně vyjádřili předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudovi Junckerovi nesouhlasný postoj s jeho výroky a výroky tiskového mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase pronesené v souvislosti s nedávným úmrtím bývalého kubánského vůdce Fidela Castra.
Europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) jménem české národní delegace v Evropské lidové straně vyjádřili předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudovi Junckerovi nesouhlasný postoj s jeho výroky a výroky tiskového mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase pronesené v souvislosti s nedávným úmrtím bývalého kubánského vůdce Fidela Castra. Delegace o tom informovala na své internetové stránce.
 
Juncker v sobotu označil Castra za zosobnění kubánské revoluce a za jednu z historických osobností minulého století, jejíž odkaz bude teprve posouzen. Také v prohlášení uvedl, že smrtí Fidela Castra "svět přišel o muže, který byl pro mnohé hrdinou". Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová označila Castra za muže plného odhodlání a za historickou osobnost. "Zemřel v době velkých výzev a nejistot a také v době velkých změn ve své zemi," dodala.

Junckerův mluvčí Schinas pak v pondělí řekl, že označování Castra za diktátora není oficiální stanoviskem komise, i když někteří její členové o kubánském politikovi tak hovořili. Dodal, že Juncker ohodnotil Castra vyváženě, a zdůraznil, že ho neoznačil za hrdinu, ale za hrdinu pro "mnohé". Za "velmi úzký pohled na realitu" označil Schinas připomínku Castrovy podpory invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa.

"Sdílíme názor, že pronesené výroky mohly vyznít jako přehlížení či relativizace zločinů, kterých se Fidel Castro a jeho režim dopustili nejenom na vlastním lidu, ale například i na občanech Československa podporou invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Jsme přesvědčeni, že i bezprostřední reakce na úmrtí diktátora by měly odpovídat realitě jeho vládnutí tak, aby nemohl vzniknout dojem, že o tom nevíme, nebo jsme na to zapomněli," uvedli europoslanci Niedermayer a Šojdrová.
 
Původní článek naleznete zde.
Zdroj : tyden.cz