Big_loader_ajax

Cesta ven z moře odpadů

12.03.2018

Zajisté si většina z vás už stihla všimnout, že od 1. ledna letošního roku si za igelitové tašky, které už v mnoha supermarketech byly zpoplatněny delší dobu, účtuje každý prodejce minimálně dvě koruny.
Tato novela zákona v oblasti odpadového hospodářství vznikla v souladu se směrnicí Evropského parlamentu, která se snaží docílit omezení spotřeby těchto nákupních tašek, které pro životní prostředí znamenají obrovskou zátěž. Plastové tašky však nejsou jediným problémem, který je třeba co nejrychleji a nejefektivněji vyřešit. 
 
Česká republika je v třídění odpadu, hned po Belgii, druhá nejlepší na světě. Velká komplikace však nastává tehdy, kdy popelářské vozy svezou roztříděný odpad na skládky. „České republice žalostně schází třídicí linky. V nynějších podmínkách jsme schopni zpracovat pouze dva druhy plastů, a to ani zdaleka nestačí,“ vyjádřila se k problému s recyklací v naší zemi Kateřina Konečná, která je úřadující poslankyní Evropského parlamentu. Od roku 2021 už odpad nebudeme mít ani kam svážet, protože již na začátku tohoto roku budou muset ze všech míst České republiky zmizet veškeré skládky. 
 
Způsob, kterým jsme se doposud odpadu zbavovali, a to tak, že se odvezl do Číny, kde jej následně zpracovali, od července minulého roku nepřipadá v úvahu. Čína se totiž po více než deseti letech rozhodla, že zpřísní podmínky likvidace odpadů z ostatních zemí a nebude možno dovézt jakýkoliv recyklovatelný materiál. Pro bližší představu - do Číny se dováželo skoro 90 % plastů ze zemí Evropské unie, od teď je s tím však konec. Plasty už do Číny nebudou moct být dováženy. Jak se s nimi bude tedy dál nakládat, nikdo netuší. 

„Logika odvézt naše plasty do Číny, tam je nechat, aby je zpracovali na vlákna, která si od nich následně odkoupíme a odvezeme, je špatná. V prvé řadě se musíme naučit s naším odpadem nakládat sami. Najít cestu k oběhovému hospodářství je řešením celého problému,“ vyjádřil svůj názor Luděk Niedermayer, který byl zvolen poslancem Evropského parlamentu. 

Každý z nás však může přispět k tomu, aby se odpady zbytečně nehromadily, aby se neplýtvalo surovinami, a hlavně k tomu, aby se všem žilo lépe. Novela zákona o zpoplatnění igelitových tašek byla schválena z toho důvodu, aby se každý spotřebitel zamyslel nad tím, zda nabízenou tašku opravdu potřebuje, nebo se bez ní v daný okamžik obejde. Malé mikrotenové sáčky, ač zpoplatněny nejsou, představují pro životní prostředí dokonce větší hrozbu než tašky pevné. Je totiž prokázáno, že jsou nejhůře recyklovatelným materiálem. V moři se rozkládají na takzvané mikroplasty, tomuto jevu se laicky říká plastová polévka, protože tuto, pro tělo nestravitelnou látku, přijímáme při každé konzumaci ryb nebo mořských plodů. Její škodlivost na lidský organismus zatím není přesně definována, její vliv se ještě pořád zkoumá v laboratořích. Spotřebu těchto plastů jde omezit na minimum například používáním frusacků. Frusack je vyroben na bázi kukuřičného škrobu, je tedy zcela přírodní a dokonce kompostovatelný. Zatímco doba použití mikrotenového sáčku je v průměru dvacet minut, frusack vám vydrží několik let. Koupí této ekologicky nezávadné tašky ušetříte naši přírodu od čtyř set plastových sáčků ročně, taková je totiž spotřeba za jeden rok vypočítána na každého z nás. Design těchto tašek určených na ovoce, zeleninu nebo pečivo bude pro všechny zcela jistě příjemnější než pozorování mihotajících se sáčků v korunách stromů nebo poletujících po ulicích. V našem hlavním městě už je dokonce několik obchodů, kde se prodávají výhradně věci bez obalů. Přijdete sem se svými vlastními nádobami, do kterých potraviny uložíte a které příště zase použijete. Je jen otázkou času, kdy se s těmito obchody setkáme i v našem městě. 

Problém nenastává jen při recyklaci plastů, ale při recyklaci obecně. Plýtvání věcmi, ale i jídlem je velkou ekologickou zátěží. Mnoho potravin skončí v koši úplně zbytečně. Pokud člověk nakupuje s rozumem a neřídí se jen tím, že zboží v akci musí nevyhnutelně koupit, může ušetřit přírodu od zbytečných odpadků a nezpracovatelných materiálů. Východiskem je cirkulovaná ekonomika. Co to znamená? Než se s jakoukoliv věcí rozloučíte, zkuste se sami sebe zeptat, zda se ještě nedá dál využít. Potom třeba zjistíte, že věc se dá prodat, opravit, nebo třeba darovat někomu, kdo si ji nemůže dovolit. V dnešní době existuje mnoho internetových serverů, kde někoho, kdo o vaši věc možná bude stát, najdete. 
Autor článku : Markéta Maňásková
Zdroj : Dobrý den s kurýrem