Big_loader_ajax

Česká národní banka zřejmě získá možnost, jak pomoci státu při vydávání dluhopisů

24.03.2020

Česká národní banka zřejmě získá možnost, jak pomoci státu při vydávání dluhopisů. Počítá s tím novela zákona o ČNB, kterou schválila vláda, kterou by na mimořádném zasedání také bylo řečeno, měla projednat Poslanecká sněmovna.
Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Naším dalším hostem je europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Vláda dopoledne na bleskovém zasedání schválila možnost, aby centrální banka obchodovala s cennými papíry s delší splatností. Jinými slovy to znamená, že ČNB nakoupí státní dluhopisy?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
To bude záležet přesně na tom textu, který jsem zatím neviděl, protože existují různé typy obchodování. Centrální banka používá vládní cenné papíry k realizaci měnové politiky, a to je něco, co je naprosto nezbytné a naprosto standardní. Ten druhý extrém, který je zejména v podmínkách Evropské unie zakázaný je možná, kdyby centrální banka přímo od vlády kupovala cenné papíry a tím pádem přímo svými penězi financovala státní dluh, a to bez toho, aniž by tam došlo k nějakému vlivní trhu to znamená, aby trh řekl za jakou úrokovou sazbu se stát má financovat. To je něco velmi nepřijatelného. Mezitím existují různé formy zapojení centrální banky do dluhopisového trhu, do určité míry cílem realizovat měnovou politiku nebo podpořit likviditu centrální bank a je na velké komerční bank a je na opravdu zvážením, jak daleko tyto dveře otvírat, protože samozřejmě, kdyby došlo ke zneužití té možnosti, aby centrální banka nějakým způsobem financovala stát, tak se tím otevře Pandořina skříňka, která může přinést spoustu špatných výsledků.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
No a jakým způsobem tedy pro vás nebo podle vás by bylo optimální, aby se Česká národní banka zapojila do té pomoci v boji proti koronaviru?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tak myslím si, že centrální banka by neměl být od toho, aby financovala stát. Centrální banka by měla mít k dispozici nástroje, které jí zajistí, aby podporovala fungování finančního systému v případě, kdyby to bylo nezbytné. Pokud by se ukázalo, že v rámci toho dnešního instrumentaria, jak tady mám pocit spoléhá zejména na obchodování s krátkodobými dluhopisy. Je dobré jsem tu možnost centrální banky rozšířit, tak si myslím, že je to něco o čem je možné diskutovat. Určitě ne jako otázku největší urgence ale musíme být velmi opatrní, abychom neotevřeli ten penězovod od tiskárny peněz se do státní pokladny. Ono možná v té v těch vypjatých chvílích krize se to zdá být jako dobrý nápad, ale myslím si, že v minulosti se ukázalo, že je potřeba právě oddělit tu zodpovědnost státu s financováním rozpočtu a centrální banku ponechat jako mně nebo autoritu eventuálně někoho, kdo je zodpovědný za to, že funguje finanční systém.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Ovšem teď se plánuje schodek 200 miliard korun. A navzdory tomu, že české veřejné finance jsou relativně zdravé tak trhy nás podle odborníků stále považují za rozvíjející se ekonomiku. Nebylo by dobré, aby Česká národní banka nějakým způsobem podpořila to, aby nezačalo s českými dluhopisy moc spekulovat, aby se nesnížila jejich cena, abychom si mohli půjčovat za dobrých podmínek?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tak ono se nám bohužel trochu vymstila ta naše skepse vůči euru, protože právě to, že v minulých dnech koruna výrazně oslabila, tak to otvírá otázku, jak velká bude poptávka po těch našich dluhopisech. Nicméně já si myslím, že zatím v žádném případě nejsme v situaci, kdyby hrozilo to, že stát nebude schopný financovat ty potřeby, které nyní budou opravdu významné. A je to hodně na rychlém profesionálním rozhodnutí. Ministerstva financí o tom, jakou bude mít emisní strategii. To znamená jaké dluhopisy bude financovat, kdy a s jakou splatností. Mám pocit, že k nějakým rozhodnutím možná už mohlo dojít nebo by k ní mělo dojít v horizontu třeba desítek hodin tak, aby bylo zajištěno, že to shánění peněz nebude komplikovat ekonomická opatření, která by měla podpořit ekonomiku, ale myslím si, že do té rovnice by neměl vstoupit tiskárna peněz, kterou vlastně mají všechny centrální banky.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Co by měla Česká národní banka dělat, ona na posledním zasedání 16. března snížila úrokové sazby o půl procenta. Teď víme, že někteří členové bankovní rady žádali ještě větší snížení. Má centrální banka ještě jinou možnost než úrokovou sazbu dál snižovat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
No samozřejmě toto je jedna z možností snižování těch úrokových sazeb, ale mám pocit, že část bankovní rady je brzděna v této úvaze právě tím, že kurs, jak se právě teďka dívám už někde na úrovni 27,70, což je poměrně viditelné oslabení. A samozřejmě každé snížení úrokových sazeb s sebou přináší oslabení směnného kursu, čili tady je určitý jeden limit. A druhou věc, kterou má centrální banka k dispozici je využít té situace slabé koruny a začít odprodávat devizové rezervy, které opravdu v obrovském objemu nakumulovala během té politiky koruna za 27.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Já mám jenom těch děkuji mockrát. Tolik europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, díky a na slyšenou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.
Zdroj : ČRo Radiožurnál