Big_loader_ajax

Bývalý viceguvernér ČNB Niedermayer: Zavedení eura výrazné zdražení nepřinese

02.07.2014

Podle europoslance by naopak zavedení eura u nás “možná dokonce část zboží zlevnilo“, a to díky snížení nákladů na transakci a vyšší transparentnost cen.

Čerstvý europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) tvrdí, že po zavedení společné evropské měny nás nečeká výraznější zdražení. Argumentuje mimo jiné i studií, která se zabývala dopadem zavedení eura na zvýšení cen. A z ní vyplývá, že tento dopad zvedne cenovou hladinu jen o 0,1 až 0,2 %. Niedermayer to uvedl v odpovědi na dotaz čtenáře na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

“Dneska stojí třeba houska 4 koruny, to jest cca 15 centů. Jak nám zaručíte, že obchodníci všechny tyto 'menší' částky automaticky nezaokrouhlí nahoru?“ položila Niedermayerovi otázku na jeho profilu jedna ze čtenářek.

Europoslanec oponoval tím, že ani dnes není nikde záruka, že rohlík bude zítra stát 4 koruny. “Ta hlavní kotva této ceny je v tom, že při naší úrovni nákladů je mnoho firem, které jsou s to ho za tuto cenu vyrábět,“ uvedl s tím, že ani zavedením eura se na tom “absolutně nic“ nezmění.

Proti “lednovému zdražování” po zavedení eura prý také existují poměrně účinné postupy, které země úspěšně používají. Zejména má jít o povinnost dlouhodobého uveřejňování cen v obou měnách.

Některé ceny mohou po zavedení eura i klesnout

“Když jsem hledal nějakou statistickou studii, která by se tím, jak moc přechod na euro ceny zvýší, zabývala, tak jsem našel jen odkaz na studii, která tento dopad hodnotila na cca 0,1-0,2 %, tedy někde kolem obvyklé měsíční inflace,“ uvedl Niedermayer s tím, že o tom, zda se po přechodu na euro ceny budou posouvat vzhůru či klesnou, ovlivní mnohem více než zavedení eura to, v jaké situaci bude ekonomika. A zda v ní budou nebo nebudou inflační tlaky.

Podle europoslance by naopak zavedení eura u nás “možná dokonce část zboží zlevnilo“, a to díky snížení nákladů na transakci a vyšší transparentnost cen. Bude je možné díky jednotné měně porovnat s cenami v okolních zemích, v nichž se již eurem platí.

Původní článek: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=325429

Autor článku : vam
Zdroj : www.parlamentnilisty.cz