Big_loader_ajax

Brusel mění pravidla na webu

13.09.2018

Od nové směrnice EU si média slibují, že dostanou od internetových gigantů zaplaceno za svou práci, kterou nyní vyhledávače jako Google či Seznam zobrazují.
BRUSEL/PRAHA Evropský parlament včera schválil kontroverzní směrnici o autorských právech, jež by měla více reflektovat dobu „internetovou“. Dává totiž majitelům těchto práv, tedy vydavatelům a novinářům, nárok na podíl ze zisku za využití jejich děl, která zobrazují firmy jako Google, Facebook či Seznam. Ty by tak měly platit za zobrazování cizích textů ve svých vyhledávačích. 

Boj o daň z webového odkazu 
Spory se vedou především o nárok na podíl ze zisku za použití autorského obsahu, kdy například společnost Google zobrazuje odkazy na cizí články. Proto se také o něm občas mluví jako o dani z odkazu. 
Směrnice ale kromě jiného zavádí pro společnosti jako Facebook či YouTube povinnost zjistit, zda sdílený obsah na sociální síti neporušuje autorská práva. 

Média a vydavatelé si od chystaných změn slibují, že dostanou zaplaceno za svou práci. Dotčené internetové firmy se ovšem brání a argumentují – paradoxně stejně jako zastánci nových pravidel – ohrožením svobody slova. „Směrnice vytváří předpoklady k tomu, aby práva autorů byla chráněna i v podmínkách digitálního světa, kdy je nesmírně snadné zcizovat a dále neřízeně šířit obsah prostřednictvím všech kanálů, sítí a platforem, které tento svět poskytuje,“ uvedl včera pro ČTK výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach. 

„Evropský parlament přijal směrnici o autorském právu v takové podobě, ve které ji společnost Seznam.cz nepodporovala. Výsledek hlasování parlamentu považujeme za nešťastný, zcela nerespektující existující evropské online platformy,“ sdělila včera LN Věra Průchová z tuzemské internetové jedničky. 

„Shoda na tom, že z výsledků práce novinářů by měla mít prospěch média obsah tvořící a že třeba za zhlédnutí filmu je třeba autorům platit, je celkem široká. Kvalitní žurnalistika stojí dost peněz. Pokud ji chceme, nesmíme umožnit, aby je tvůrcům vyfoukl někdo jiný,“ uvedl český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) na svém Facebooku. K přijatému znění je ale lehce skeptický. „Úplně ideálně to nedopadlo. Úpravy, které prošly, nejsou zcela jasné. A navíc to tím hlasováním nekončí,“ řekl europoslanec LN. 

Vyjednávání ještě neskončilo 

Nyní se totiž uskuteční jednání v takzvaném trialogu mezi zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a Rady EU, jejichž výsledkem bude konečný text směrnice. Právě Rada EU, složená z jednotlivých ministrů členských zemí, totiž ještě předloží svůj návrh, jak by úprava autorského práva měla vypadat. 

„Text čekají úpravy a dohadování s Radou EU a pak převedení jeho požadavků do národních zákonů, což bývá třeba u nás drama s nejasným výsledkem. Zůstává tak riziko transpozice, neboť direktiva je velmi vágní,“ dodal Niedermayer. Technologické firmy doufají, že si ještě vyjednají lepší podmínky. „Věříme v další vyjednávání v trialogu, kde lze ještě dosáhnout částečného kompromisu pro všechny zainteresované strany,“ uvedla Průchová ze Seznamu. 
Autor článku : Vojtěch Wolf
Zdroj : Lidové noviny