Big_loader_ajax

Britští a unijní vyjednavači oznámili, že se jim podařilo najít uspokojivé řešení

17.10.2019

"Boris Johnson udělal velký přemet, kdy připouští, že ekonomický režim pro Severní Irsko se bude lišit od režimu pro Británii," říká v rozhovoru pro ČRo Radiožurnál Luděk Niedermayer.
Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Je to tak složitý rébus, že ho německá kancléřka Angela Merkelová přirovnala ke kvadrantu řekl kruhu. Britští a unijní vyjednavači přesto oznámili, že se jim podařilo najít uspokojivé řešení. Řeč je o brexitové dohodě a jmenovitě o jejím nejspornějším bodu, který upravuje obchodní režim na hranicích mezi Severním Irskem a irskou republikou. Dohodu na novém návrhu brexitové dohody oznámili britský premiér Boris Johnson a šéf Evropské komise Jean Claude Juncker. Zástupci 27 zemí Evropské unie podpořili tento text na summitu, který začal dnes odpoledne. Na té podpoře se shodli před malou chvílí. Boris Johnson pro něj bude muset, ale v sobotu získat většinu v britském parlamentu, a to se zatím jeví jako dost nejisté. My jsme teď ve spojení s europoslancem za TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí Luďkem Niedermayerem, dobrý večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý večer.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Podle Borise Johnsona se z návrhu dohody podařilo odstranit jak on říká protidemokratickou irskou pojistku. Jak by jste to nebo jak se to dá interpretovat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tak mnoho výroků Borise Johnsona byli opravdu výroky vysoce manipulativní a politické. Ale tady je pravda, že vypadlo z tohoto ustanovení, kterým vlastně se obě strany měly zavázat, že v těch následujících letech budou hledat uspokojivé irské řešení. Ta je nahrazena něčím, nějakým vytvoření jakéhosi režimu na irském ostrově o jeho detailech zatím toho upřímně řečeno moc nevíme. Ale je to v každém případě směr, který předtím kabinet Terezy Mayové velmi striktně odmítal a Boris Johnson kritizovat Terezu Mayovou za to, že velmi vstřícná k Evropské unii. Čili opravdu Boris Johnson udělal velký přemet, kdy vlastně připouští, že ten ekonomický režim pro Severní Irsko, které je čas Spojeného království se bude lišit od toho režimu pro Británii.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
A co se tedy, pokud jde o tu hranici na irském ostrově změnilo proti tomu co dříve už jednala předchozí premiérka Theresa Mayová?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Ta předchozí dohoda byla o tom, že všichni připouštěli, že to řešení je velmi komplikované a řešení bude záviset na tom, jak vlastně bude vypadat ten budoucí obchodní vztah Spojeného království Evropské unie, protože ta logika té dohody byla, že ta dohoda odstartuje takzvané přechodné období, během kterého se bude vyjednávat nějaká velmi komplexní obchodní investiční smlouva. A podle toho, jak ona bude dohodnuta bude vyřešen ten problém irské hranici, přičemž ta irská pojistka spočívala v tom, že do té doby, dokud tento, dokud se nedohodneme na tom novém režimu tak vlastně ten režim zůstane pro Spojené království podobně jako je dnešní. To znamená jakoby do určité míry zůstal součástí společného trhu, ale byla tam bezesporu let nové řešení hledat. Teďka Boris Johnson tady toto on odmítl a místo toho v těch posledních dnech velmi hekticky začal hledat to řešení na tom irském ostrově, což je, což je opravdu ta kvadratura kruhu, mimochodem já ten termín už používám v tomto kontextu řadu měsíců, protože je tam velká vůle neobnovovat, pokud možno hranici mezi Severním Irskem a Irskem, protože ta hranice často vedla k podpoře těch náboženských konfliktů, které byly velmi krvavé, ale zároveň nějakým způsobem zajistit fungování ekonomiky na irském ostrově a samozřejmě chránit integritu společného trhu. Čili já sám jsem zvědav, jak ty detaily dohody budou vypadat.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Severní Irsko tedy zůstane v britském celním prostoru bude, ale zároveň vstupním bodem na jednotný trh Evropské unie, jak uvedl unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Co si pod tím představit? Máte nějakou představu, jak by to tedy mohlo vypadat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
No to bych já rád věděl, protože já celé odpoledne jak jsem, jak ten vývoj překotný hledám co se kde o tom píše a zároveň se tam vlastně říká, že ty kontroly celní budou přesunuty do irského moře, čili ono to tak trochu naznačuje, že opravdu dojde k tomu, že ten režim v tom Severním Irsku bude blíže tomu režimu v Evropské unii, než tomu britskému, a proto řada politiků vlastně označuje tu dohodu, kterou dojedná Boris Johnson za zhorší dohodu než, kterou dojedná Tereza Mayová, a proto z toho pravděpodobně budou ústit ty problémy při schvalování ve Westminsteru.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Tolik europoslanec za TOP 09 a Starosty a nezávislé Luděk Niedermayer. Díky za váš čas a příjemný večer, na slyšenou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Kdo a proč dohodu odmítá? Tak nová verze brexitové dohody se v Británii nedočkala znovu vlídného přijetí. Důrazný nesouhlas s ní vyjádřily, jak opoziční labouristé, tak i klíčoví spojenci Johnsonových konzervativců severoirští unionisté. My jsme teď ve spojení s Jiřím Hoškem šéf komentátorem serveru Seznam Zprávy a také bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Británii, hezký večer.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
--------------------
Hezký večer přeju.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Odmítače nového návrhu dohody jsme zmínili a ještě se k ním dostaneme. Jak ale to dnešní zprávu přijali konzervativci? Má Johnson v sobotu jisté hlasy svých spolustraníků?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
--------------------
No troufám si říct, že jisté je vůbec nemá ale určitou naději mu dává velmi velmi rychle a velmi pozitivní prohlášení jeho stranického kolegy /nesrozumitelné/, což je taková nejviditelnější tvář toho ultrakonzervativního probrexitového křídla, ale i uvnitř tohoto samotného křídla se ozývají hlasy, které tu dohodu kritizují a určitě je třeba zmínit taky prohlášení Nigela Farage předsedy Brexit Párty, který tu dohodu tvrdě zkritizoval. Takže ta matematika není vůbec jednoduchá, protože my nevíme třeba, jak se zachová těch 22 vyloučených poslanců, nedávno vyloučených z konzervativní strany, jak se zachovají poslanci, kteří jsou řekněme umírnění konzervativci nebo naopak /nesrozumitelné/ labouristé, kteří poslední týdny velmi upozorňovali na rizika brexitu bez dohody a to by vlastně vylučovací metodou je hodno přivést do tábora poslanců, kteří tu dohodu podpoří, protože Boris Johnson vlastně to dilema /nesrozumitelné/ bude stavět. Tam to vlastně dělá velmi jednoznačně. Buď podpoříte tu brexitovou dohodu, kterou já jsem teď dohodl spolu s vyjednavači, anebo už nebude žádný další odklad, žádná další žádost a tímhle citátem odchází Británie odejde z evropské, tak /nesrozumitelné/ nastane ten takzvaný tvrdý brexit.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
A severoirští unionisté oznámili, že tu dohodu nemohou podpořit. Má Boris Johnson nějakou šanci je získat na svou stranu nebo získat vůbec někoho do té soboty?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
--------------------
No, já si myslím, že on úplně /nesrozumitelné/ jenom hlasy té, protože ta matematika v dolní sněmovně se v posledních týdnech a měsících podstatně změnila. Těch poslanců /nesrozumitelné/ jenom 10. Jsou samozřejmě velmi, velmi významný, ale bude muset opravdu mluvit v jiných vodách a bude muset spoléhat na nějaké přeběhlíky z Lauber Party a znovu zdůraznit to co jsem říkal v té předchozí odpovědi ze musí spoléhat, protože ten strašák divokého brexitu nakonec se /nesrozumitelné/ poslance /nesrozumitelné/ tábora. Tam možná bychom se měli zastavit u postoje Lauber Party. Předseda labouristů Jeremy Corbyn tuto dohodu odmítl, opravdu řekl, že je ještě horší než ta brexitová dohoda, kterou se 3× neúspěšně pokusila protlačit parlamentem Theresa Mayová a podle něj je jedinou správnou cestou zeptat se britských voličů v dalších interpretací.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Říká šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy a také bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Británii Jiří Hošek. Jirko díky a příjemný večer.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
--------------------
Děkuji za zavolání, na slyšenou.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Ještě omluvte, prosím zhoršenou kvalitu telefonického spojení.
Zdroj : ČRo Radiožurnál