Big_loader_ajax

Britský byznys vítá předčasné volby. Mohou zvýhodnit Mayovou vůči EU

19.04.2017

Ačkoliv je záměr britské premiérky Theresy Mayové vyhlásit předčasné volby překvapivý, byznysová sféra na ostrovech ho vítá. Několikatýdenní období předvolební nejistoty je pro tamní byznys akceptovatelná skutečnost vzhledem k tomu, že se očekává posilnění premiérčina mandátu. Ten by měl prý znamenat i vyjednání výhodnější obchodní dohody s Evropskou unií před jejím opuštěním.
„Rozhodnutí premiérky vyhlásit předčasné volby je překvapivé. Když ale zvážíte, jak náročnému vyjednávání s EU čelí, pochopíte, že jde o logický krok,“ citoval Telegraph Martina Sorrella, šéfa FTSE 100 zahrnující sto společností s nejvyšší tržní kapitalizací sídlící v Británii „Volby sice zvýší nejistotu v oblasti byznysu, ale jen do voleb. Toto období stojí zato vytrpět ve světle silnější vyjednávací pozice pro premiérku,“ dodal Sorrell. Podobně smýšlí většina oslovených byznysmenů. Šéf sdružení zastupující firmy ze zpracovatelského, strojírenského a technologického sektoru EEF Terry Scuoler zdůraznil, že silnější mandát Mayové bude znamenat větší jistotu ohledně budoucího směřování politiky – tato jistota je pro tamní byznys zásadní. Opačného názoru je šéf britské obchodní komory Adam Marshall. „Mnoho podnikatelských komunit bude pochopitelně zneklidněno tím, že pozornost se nevyhnutelně přesune od ekonomiky a spletitostí kolem odchodu z EU k potenciální volební kampani," oponuje většině opačně smýšlejících zástupců byznysu.

Výraznější vliv voleb na sílu Mayové ve vyjednáváních s EU zpochybnil europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer 

„Nejsem si jist, zda budou mít volby nějaký vliv na naší stranu jednacího stolu. Bez ohledu na to, jaký mandát premiérka má, tak jeho síla je otázka dovnitř Británie. Pro zbytek EU je ona partner, se kterým se bude vyjednávat,“ řekl E15 Niedermayer s připomínkou, že Británie upřednostňuje vzdálený vztah založený na obchodní smlouvě. Do té doby se bude hledat vzájemně přijatelné řešení, na kterém prý vyhlášení voleb nic nezmění. „Ta zásadní nejistota pro britský byznys spočívá v tom, jak bude vypadat uspořádání ekonomického vztahu s EU a zbytkem světa,“ dodal. Rozhodnutí uspořádat volby je prý čistě politický kalkul, přičemž premiérka chce být potvrzena výsledkem voleb.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : e15.cz