Big_loader_ajax

Anketa: evropský rozpočet pohledem českých politiků

21.02.2018

Jaké hlavní priority by měla hájit česká vláda v rámci jednání o budoucím finančním rámci Evropské unie na roky 2021 až 2027?
LUDĚK NIEDERMAYER 
europoslanec (TOP 09) 
Nejvyšší prioritu by i pro nás měly mít výdaje, které posilují bezpečnost a obranyschopnost Evropy. Jádro odpovědnosti i financování v těchto oblastech je na členských zemích. Pokud se ale najde shoda na tom, aby se některé projekty řešily na úrovni unie, například ochrana hranic a řešení migrace, měli bychom to podpořit. Hájit bychom měli i politiku soudržnosti. Nejen proto, že nám významně pomáhá, ale také proto, že přibližování životní úrovně v rámci unie je velmi podstatné. Naše priorita by mohla být méně peněz, ale kvalitně vynaložených. Také u zemědělské politiky bychom konečně měli akceptovat, že tyto dotace mají primárně směřovat na malé, eventuálně střední farmáře, nikoliv na zemědělské velkopodniky. 

JAN ZAHRADIL 
europoslanec (ODS) 
Naším zájmem je především moderní a úsporný rozpočet, který financuje oblasti s nespornou přidanou hodnotou, jako je věda a výzkum nebo bezpečnost. Tím ale nemám na mysli projekt takzvané evropské obrany. 
Naším zájmem naopak není navyšování rozpočtu navzdory výpadku britského příspěvku, volání po zavedení nových eurodaní nebo politizace rozpočtu, tedy podmiňování výdajů nějakými politickými kritérii, která stanoví Evropská komise. 

JIŘÍ DOLEJŠ 
poslanec (KSČM) 
Neškrtat v kohezních programech, protože podpora další sociální i ekonomické konvergence je potřebná zejména u nových členských zemí. Kromě inovačního fondu a evropských investic směrovaných do potenciálů výrobních faktorů nerezignovat ani na měkké, sociální programy. Pokud jde o podporu soukromého investování, tak je třeba dokončit bankovní unii s odpovědností komerčních bank a finančního trhu v celé EU. Klíčové je soukromé dozajištění úvěrů v selhání bez exportu rizik mezi zeměmi. 

MIKULÁŠ PEKSA 
poslanec (Pirátská strana) 
Naši občané očekávají od Evropské unie, že bude daleko aktivnější na poli obrany a bezpečnosti. Rozpočet unie by se tomu měl přizpůsobit. Všeobecně je třeba při sestavování rozpočtu EU sledovat zásadu subsidiarity, to znamená soustředit se na problémy, které nelze řešit na úrovni národních států. 
Zdroj : E15