Big_loader_ajax

Andrej Babiš se dnes v Bruselu setkal s příští novou předsedkyní Evropské komise Ursula von Der Leyenovou

29.07.2019

Přepis rozhovoru Luďeka Niedermayera v pořadu Den v 60 minutach ČRo Plus.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Andrej Babiš se dnes v Bruselu setkal s příští novou předsedkyní Evropské komise Ursula von Der Leyenovou po dvou jejich předchozích telefonátech se český premiér předseda hnutí ANO stal teprve třetím unijním státníkem, který v tomto formátu jednal s německou politickou poté, co byla potvrzena jako budoucí šéfka komise. Kromě otázek unijního rozpočtu migrace nebo klimatické změny měly na pořadu i premiérův návrh, aby za Českou republiku působila i v nové sestavě komise Věra Jourová, i když, pokud možno s jiným portfoliem, než dosud kdy měla na starost oblasti spravedlnosti a ochrany spotřebitele Andrej Babiš uvedl, že na schůzce vyzdvihl dosavadní zkušenosti paní Jourové ale zatím se nedozvěděl, na jakou agendu by si mohla do příštích let pomýšlet. Naše pozvání přijali europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová dobrý večer.

Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/
--------------------
Dobrý večer také vám děkuji za pozvání.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
A její kolega z Evropského parlamentu Luděk Niedermayer, poslanec zvolený za TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí i vám dobrý večer. Dobrý večer paní Šojdrová řekla byste, že to dnešní jednání bylo spíš, tak říkajíc, seznamovací a informativní nebo může mít dopad na vyhlídky paní Jourové, co se dalšího působení v Evropské komisi týče.

Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/
--------------------
Já myslím, že to dnešní setkání bylo velmi důležité, protože. Paní už kolem slyšela od našeho premiéra jasnou nominace a doposud nebylo úplně jasné, jestli. Andrej Babiš rozhodne jednoznačně právě pro stávající komisařku věru Jourovou tohle bylo zásadní já jsem přesvědčena o tom, že pro spoustu lidí jméno naší komisařky není neznáme, že jich zaregistrovala řady aktivit, které jako komisařka měla, protože to její portfolio, i když chceme třeba nějaké jiné silnější tak rozhodně nebylo málo významné, protože spravedlnost a ochrana spotřebitele to jsou klíčové věci ČSÚ ochrana spotřebitele na vnitřním trhu to je opravdu,jedna z klíčových kompetenci, kterou musí Evropská komise chránit hájit prosazovat, takže myslím si, že její proto je a její práce byla významná, a to že už v této době zazněla také důležité já se přiznám, že jsem měl velkou obavu, protože se neustále spekulovalo, že vláda navrhne jako jméno komisař odsouhlasí až po svém návratu z dovolených a co jsem považovala za za naprostou prohru fatální, takže to, že to zaznělo dnes považuji za dobrou zprávu na české politické scéně po mnoha týdnů.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Pane Niedermayere má třeba nějakou, byť drobnější váhu fakt, že Andrej Babiš byl po zastávkách příští předsedkyně Evropské komise ve Francii Polsku. Teprve třetím unijním státníkem v pořadí, který na osobní schůzce. Probíral plány Ursuly von Der Leyenové na další léta.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Myslím, že to nevypadá špatně, ale ten význam asi nebude velký, myslím si že definovaná šéfka komise tam byla. Je zkušená politička nemůže postupovat, takže tomu, kdo první přijde něco naslibuje. A je dobré si uvědomit čeká naše pozice v tom vyjednávání není úplně dobrá pan premiér ne náhodou nemluví o těch portfoliích, o které stále česká republikán osobně před několikaleté, například portfolia kohezní politiky, anebo nějaké portfolio, které je mnohem blíž rozdělování unijních peněz, protože zdá se, že mu došlo, že díky jeho konfliktu zájmů a jeho reputaci Evropské unie jsou tyto portfolia pro Českou republiku zcela nedosažitelná. Určité to co nás v tom vyjednávání nějakým způsobem poškozuje. Zároveň já nejsem tak úplně nadšený z toho, že vlastně vláda se ještě jednoznačně nevyjádřila, jakkoliv vítám to vyjádření, které dneska padlo. A které do té věci po týdnech chaosu přineslo určité světlo tak přesto, že to tam pan premiér řekl neznamená, že to rozhodnutí vlády a paní Jourová není podle mě ještě definovaná jakožto. Zástupkyně České republiky Evropské komisi, a to do určité míry možná oslabuje její možnost v tom vyjednávání hrát nějakou roli, protože ona své kompetence v Bruselu prokázala možná, že to mohlo být takové malé plus, ale myslím si, že těch zemí, které budou bojovat o atraktivní portfolio. Bude hodně tím jaksi ty velké země rozdělily vlastně ty nejvyšší funkce Evropské unie tak je jasné, že ty malé střední země musí při tom dělení být posíleny, ale to znamená, že jsme pouze jeden z řady. Těch kandidátů na nějaké zajímavé posty v rámci Evropské komise.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Jaké šance má podle vás paní Šojdrová. Nebo podle vašich informací či bruselských kuloárů Věra Jourová nějaké výraznější portfolia Evropské komisi. Pokud premiér Babiš zmiňuje třeba oblast digitalizace vnitřního trhu a obchodu.

Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/
--------------------
Tak já myslím, že s její šance jsou a dané tou zkušenosti, kterou má, protože toho, že se osvědčila v té pozici komisařky tak ji určitě kvalifikuje spoje jej plus, ale je tady samozřejmě i jistá minus, o kterém hovořil kolega Niedermayer, pokud se podíváme, kde se rozdělují evropské peníze pak určitě jsou to právě kozu fondy je to zemědělská politika to je vlastně největší rozpočet balík společenské podniky na to prostě my nemůžeme studovat, protože prostě tady má náš premiér střet zájmů, takže to ten jeho návrh, abychom se soustředili na portfolio vnitřního trhu, případně digitální ekonomiky to je logické je to východisko té stávající situaci a myslím si, že má Věra Jourová má velkou šanci v této oblasti uspět.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Pane Niedermayere jaké faktory v tomto směru hrají především roli, kdo bude mít fakticky to hlavní slovo. O složení příští komise.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tím, že kandidátka Evropské rady prošla takovou těsnou většinou v Evropském parlamentu, z toho vychází to, že ona musí být velmi opatrná v tom, aby tu komisi navrhla tak, aby neztratila tu velmi zatím lehkou většinu v Evropském parlamentu, čili ona, myslím si bude muset maximálně snižovat riziko, že nominací některého komisaře na portfolio, ve kterém budou členové parlamentu mít problém, takže tu podporu ztratí a myslím si, že to je to co bude hrát největší roli v jejím uvažování prostě ona bude potřeba. Ona bude potřeba zachovat tu velmi těsnou většinou které, kterou byla do své funkce ustavena, myslím si že to bude hrát jako největší roli. V jejím rozhodování.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
A paní Šojdrová pokud jde o dosavadní vyjádření Ursuly von Der Leyenové ve vztahu k našemu regionu, respektive k zemím visegrádské čtyřky, do jaké míry by se její nástup do čela komise mohl dotknout právě v zájmu těchto států ve čtyřky, včetně tedy Česka v těch nejaktuálnějších otázkách, které budou v dalších letech především zaměstnávat unii.

Michaela ŠOJDROVÁ, europoslankyně /KDU-ČSL/
--------------------
Tak já jsem velmi pozorně poslouchala její projev a agendu, kterou nastolila chtěl bych ještě říci to, že ona na tu přípravu měla krátkou dobu na vlastně předstoupila před Evropský parlament 14 dní poté, co se dozvěděla, nebo co byla navržena a moment nepřipravovala se pak dlouho jako třeba mohl její předchůdce Jean Claude Juncker, který byl ještě jsem kandidáta levostředové strany, takže já, když vychází její vyjádření na plánu tak určitě klade velký důraz nám ta environmentální témata nám limity já skleníkových plynů a CO2 neutrální on tady. Dosažení neutrality do roku 2050 to jsou určitě citlivé věci trochu z hlediska ekonomiky právě těch zemí Visegrádu, pokud se týká dalších témat, jako je bezpečnost migrace pán ona. Tam nekladla tak velký důraz jako bychom si zase naopak třeba my právě přáli ale přitom je my jsme byla ministryní obrany a rozumí bezpečnostním tak na tom já si myslím, že tady tohle by mohla být její silná stránka věřím, že ještě posílí z tohoto příklad z tohoto pohledu ta její jasná orientace na euroatlantické dobré vztahy na bezpečnost. Spolupráci armád Evropské unie, tak to jsou a a navíc ona rozumí tomu tady problém teď se. Obrany, tak myslím si, že z tohoto pohledu by to mohlo by to dobré ale zatím jsem jako předčasné říkáte, že jen něco unii jasně. S tím, řekněme, pro visegrádskou čtyřku nějak výrazně, řekněme, výhodné nebo nevýhodné já si myslím, že ona se dívá na Evropskou unii z toho pohledu těch priorit, řekněme, právě zlepšení boje proti změnám klimatu. Ekonomiky bezpečnosti, řekněme, zatím dosti obecně rok kromě teda těch Reno on momentálních cílů, které už mě, takže předčasné podle mého názoru. A usuzovat má nějakou výhodnost nevýhodnost vůči jste si určitě je to tedy důraz na právní stát ano to jsme také zmiňovali a který ona potvrzuje, že bude bude bedlivě střežit a prosazovat.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
A pane Niedermayere váš krátký dovětek k tomuto.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já si myslím, že asi těžko hledá oblast, ve které by 4 země ve čtyřky měli stejný zájem já mám pocit, že pro nás hrozně důležité, aby nová předsedkyně komise vnímala potřebu rovnováhy mezi malými velkými zeměmi mezi zeměmi chudšími a bohatšími mezi zeměmi geograficky na jihu na severu, a to si myslím, že hrozně důležité, aby každý v té unii našel něco, a to je podle mě zájem České republiky a myslím si, že to co občas premiér dělá, že podléhá ve svých postojích, například postojům pana Orbána, jehož zájmy jsou diktovány jeho osobní politickou strategii v Maďarsku tak chybám bychom se podle mě měli dívat na to, co je náš zájem náš zájem je dobře fungující Evropská unie, která patří všem to znamená před malým středním velkým. Jižním severním bohatými chudší.

Martin KARLÍK, moderátor
--------------------
Říká europoslanec zvolený za TOP 09. Luděk Niedermayer díky za váš čas hezký večer na shledanou a loučím se také děkuji člence Evropského parlamentu za KDU-ČSL Michaela Šojdrové i vám hezký večer na slyšenou.

Zdroj : ČRo Plus